Úrad životného prostredia povolil betonáreň v Devínskej

12.11.2013
0
Úrad životného prostredia povolil betonáreň v devínskej - betonarka
Páčil sa vám článok?

Mobilnú betonáreň, ktorá má stáť približne 250 metrov od obytnej zóny v bratislavskej Devínskej Novej Vsi a voči ktorej sa vzbúrili obyvatelia, úradníci nakoniec v lokalite dovolili umiestniť.

Obvodný úrad životného prostredia v Bratislave vydal tento mesiac rozhodnutie, kde činnosť "odporúča realizovať". Navrhol ale, aby verejnosť mohla množstvo výroby skontrolovať a odporučil variant, kde betonáreň vyrobí maximálne 71.460 ton ročne. Vyplýva to zo zverejneného dokumentu v informačnom systéme EIA/SEA.

"Navrhovaná činnosť nebude spôsobovať výrazné negatívne vplyvy na kvalitu životného prostredia, na zdravie ľudí, na chránené či významné prvky prírody a krajiny. Realizáciou činnosti nedôjde k narušeniu ekologickej stability záujmového územia," uvádza sa v rozhodnutí úradu. Technické riešenie betonárne podľa rozhodnutia zodpovedá legislatívnym predpisom i technickým normám na území Slovenska, aj obdobným riešeniam v zahraničí.

Úrad odporúča niekoľko opatrení pri výstavbe aj prevádzke betonárne, ktoré majú napríklad čiastočne zabrániť úniku prachových častíc do ovzdušia či zamedziť kontaminácii podzemných vôd. Navrhuje tiež vytvoriť aspoň päťmetrovú izolačnú zeleň v južnom okraji areálu betonárne alebo aj "zvážiť vybudovanie valu s výsadbou vzrastlých stromov v smere k bývaniu, prípadne protihlukovú stenu porastenú vegetáciou." Počas skúšobnej prevádzky by sa tiež mal podľa úradu zmerať hluk na fasáde priľahlých objektov obytného súboru Devínsky dvor na Opletalovej ulici.

Proti umiestneniu betonárne sa vlani postavili aj niektorí Devínskonovovešťania, keď spísali petíciu s 550 podpismi. Betonáreň podľa nich priamo ohrozí kvalitu bývania v 450 domoch a 123 bytoch. "Je to rozhodnutie od stola, bolo realizované bez znalosti miestnych pomerov. Viacero vecí sme pripomienkovali, viacero námietok vznášali, žiadne neboli zohľadnené," reagoval pre TASR na rozhodnutie úradu Radovan Pajer z petičného výboru. Vysvetľuje, že firma by mala do lokality umiestniť betonáreň s takou konštrukciou, ktorá nemôže vyrobiť nad stanovený limit. "Je to predsa podnikateľský subjekt, teraz bude robiť deň a noc, koľko mu betonáreň vydrží a výkon bude ďaleko prekračovať. Za pokutu sa mu to oplatí," myslí si.

Úrad tvrdí, že kapacita betonárne sa počas celého procesu posudzovania vplyvov riešila najviac. V záverečnom stanovisku inštitúcia navrhuje, že maximálna výrobná kapacita betonárne by sa mala zapracovať do technicko-organizačných opatrení i prevádzkových dokumentov. Údaje o ročnej produkcii betónu, hlásenia o emisiách či prevádzkovú evidenciu by mala tiež spoločnosť podľa úradu sprístupniť v rámci procesu posudzovania tejto činnosti zástupcom zainteresovanej verejnosti, ak o ne požiadajú. Zariadenie by dokázalo podľa odborného posudku, ktorý je podľa úradu objektívny, vyrobiť ročne 110.550 ton. "Uvedená hodnota predstavuje skôr strop výroby."

Pajer tvrdí, že obyvatelia budú kroky firmy Correct Betón, ktorá má betonáreň v lokalite umiestniť, naďalej sledovať. "Štúdia vplyvu na životné prostredie je len jeden z podkladov, ktoré predloží firma do územného konania. Je nevyhnutné, aby sa do tohto procesu prihlásili všetci dotknutí občania a dávali námietky," podotkol s tým, že termín začatia územného či stavebného konania zámeru nie je ničím stanovený. "K povoľovaniu stavby môže dôjsť aj niekoľko rokov po posudzovaní, alebo dokonca nemusí nastať vôbec, napríklad vtedy, ak si to navrhovateľ z rôznych dôvodov rozmyslel."

Obvodný úrad životného prostredia dostal 13 písomných stanovísk dotknutých subjektov, 11 súhlasných a dve nesúhlasné. Jedno z nesúhlasných dala mestská časť Devínska Nová Ves.

(TASR)

Páčil sa vám článok?