Novostavba na Hodžovom neprekračuje výškovú hladinu

11.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

Suché Mýto, Hodžovo námestie a Námestie 1. mája je jedným z najťažších architektonických orieškov v Bratislave. V tomto priestore bolo v rokoch 1970-72 zbúraných okolo 50 domov.

Križovatka takmer úplne zlikvidovala mestský charakter tohto prostredia. Dôstojné vyriešenie nástupu k palácu prezidenta SR - architektonické i symbolické - bude podľa starostu Starého Mesta Andreja Ďurkovského veľmi veľkým problémom. „Osobne by som sa prihováral za istú formu čo najširšej sú?ťaže, ktorá by mohla priniesť? vhodný a atraktívny spôsob riešenia. Pochopiteľne, zatiaľ je v tomto priestore niekoľko stavebných prelúk, ktorých zaplnenie zaujíma širokú verejnosť?. Jednou z nich bola ešte donedávna aj preluka - priestor parkoviska medzi Vysokou ulicou, Poštovou ulicou, Hodžovým námestím a začiatkom Námestia 1. mája. Dostavba v tomto priestore je v absolútnom súlade s územným plánom tejto časti Starého Mesta", hovorí A. Ďurkovský.

O prázdny priestor parkoviska malo záujem veľa investorov, nakoniec sa ho podarilo získať? spoločnosti Breiter & Zvara, ktorá podľa regulatívov mesta vypísala architektonickú sú?ťaž. Zúčastnili sa jej tri architektonické kancelárie. Staré Mesto odporúčalo projekt architekta P. Vavricu a kol., na ktorý aj vydalo záväzné stanovisko, investor si však vybral projekt architekta Ľ. Závodného a kol. Projekt, ktorý sa v súčasnosti realizuje, mestská časť neodporúčala práve kvôli istej sterilnosti a jednotvárnosti.

„Musím však povedať, že mesto nemôže by? strážcom kvality architektúry", zdôrazňuje starosta Ďurkovský a dodáva: „Vybrané riešenie zodpovedá regulatívom pre toto územie, navyše v odbornej obci architektov sa hodnotí ako kvalitný návrh. Obmedzím sa preto na konštatovanie, že je to istý obraz súčasnej úrovne slovenskej architektúry". Pokiaľ ide o výškovú hladinu objektu, tá nebola prekročená a je v súlade s vydaným stavebným povolením, aj keď je pravda, že investor mal v priebehu stavby záujem o navýšenie o ďalšie dve podlažia. Mesto s tým však nesúhlasilo.

(brn)

Páčil sa vám článok?