Občania môžu diskutovať o štúdii lesoparku

26.9.2008
0
Páčil sa vám článok?

Hlavné mesto predložilo občanom na posúdenie urbanistickú štúdiu Malokarpatskej časti Bratislavského lesoparku. Obyvatelia ju môžu pripomienkovať do 15. októbra 2008.

Verejné prerokovanie je naplánované na 2. októbra o 16.00 h v Primaciálnom paláci. Urbanistická štúdia ukazuje, aké možnosti rozvoja Bratislavského lesoparku sú prípustné, možné a potrebné. Celá lokalita zahŕňa časti územia v Novom Meste, Rači, vo Vajnoroch, v Lamači a v Záhorskej Bystrici.

Dôvodom na vypracovanie urbanistickej štúdie je potreba koncepcie rozvoja územia tejto časti na každodennú a víkendovú rekreáciu obyvateľov a návštevníkov mesta. Hlavným cieľom urbanistickej štúdie Malokarpatskej časti Bratislavského lesoparku je vytvoriť územnoplánovací podklad na funkčný a priestorový rozvoja Bratislavského lesoparku. Zo štúdie vyplýva potreba uprednostnenia športu, rekreácie a občianskej vybavenosti, ale aj rekreačnej a poznávacej turistiky.

Vzhľadom na súčasný stav územia, chýbajúcu vybavenosť a priestorové úpravy sa v štúdii navrhuje niekoľko riešení. Ide o vybudovanie polyfunkčného objektu s parkovaním pri Červenom moste, či parkoviska pri pomníku na Kamzíku.

Nové návrhy sa týkajú aj potreby rekonštrukcie niektorých vybraných úsekov spevnených lesných ciest, obnovy areálov Železná studienka i Kamzík, či vybudovania promenádového chodníka a obnovy rekreačných chodníkov.

Urbanistická štúdia pripúšťa z hľadiska občianskej vybavenosti na rekreáciu v prírodnom prostredí funkčné využitie na verejné stravovanie zariadenia menšieho rozsahu, vhodné do prírodného prostredia. Ďalej športovo-rekreačné plochy prírodného charakteru, turistické ubytovanie, hotelové ubytovanie menšieho rozsahu vo vonkajšom rekreačnom pásme, prevádzkové objekty lesného a hospodárskeho charakteru.

Môžu tu byť aj malé viacúčelové objekty (prevádzkové objekty so zariadeniami rekreačnej vybavenosti rôzneho druhu, vrátane služobného bývania - horárne, správa objektu, areálu, lesnej oblasti, informácie, stravovacie zariadenie, lesná škola a i. Nepripúšťa bývanie, výrobu, skladovanie a dopravu ako hlavné funkcie.

Urbanistická štúdia je napísaná na 232 textových stranách a podieľalo sa na nej približne trinásť zhotoviteľov, väčšinou architektov a inžinierov. Vypracovanie urbanistickej štúdie si objednalo hlavné mesto.

(rob)

Páčil sa vám článok?