Časť Gumonky búrajú bez povolenia

2.9.2008
0
Páčil sa vám článok?

Vyčíňanie niektorých developerov v Bratislave nemá obdoby, v týchto dňoch sa jeden z nich pustil priamo v Gumone do lisovne, ktorá už je vyhlásená za industriálnu pamiatku.

Je pravdou, že stavitelia z priestorov továrne GUMON sa odvolali proti vyhláseniu, jednako však podľa zákona nemali právo položiť ruku na objekt od chvíle, ako sa oficiálne začalo o ochrane rokovať. A na búranie lisovne ani nemajú stavebné povolenie, čo potvrdil hovorca mestskej časti Maroš Smolec.

Staviteľ polyfunkčného komplexu Klingerka aj v tomto prípade, podobne ako to nedávno urobil staviteľ Twin City, použil ošúchaný no účinný trik s kúpeným statickým posudkom. Policajti, ktorých na miesto porušovania zákona povolala ochranárka Katarína Šimončičová, preto odišli, lebo búracia firma im predložila ono statikovo vyjadrenie.

V tejto súvislosti sa námestník primátora Tomáš Korček vyjadril, že otázka stavebnej polície je stále aktuálna. „V súčasnosti neexistujú zákonné prostriedky na okamžité zastavenie výstavby nepovolenej stavby tzv. čiernej stavby, alebo na zastavenie protiprávneho odstránenia stavby - to znamená búranie bez búracieho povolenia," uviedol.

Mesto podľa primátorovho námestníka žiadalo, aby sa pri koncipovaní nového stavebného zákona do textu dostalo aj zriadenie stavebnej polície, nestretlo sa však s pochopením. Stavebná polícia by mohla napríklad vstúpiť na pozemok, ktorým je stavenisko, právomoc nelegálnu stavbu alebo nelegálne búranie zastaviť a takisto by mala mať možnosť odpojiť nelegálnu stavbu od sietí.

Pozoruhodné je, že o takúto políciu žiadali aj skutočne silné stavebné firmy, v parlamente teda podľa všetkého zrejme lobujú menšie ryby, ktoré majú k poslancom bližšie. Ani mesto však nie je celkom bez viny - keby trestalo porušovateľov stavebného zákona nedodržiavajúcich ochranu, uličné čiary, dohodnuté výšky a podobne, tým, že v budúcnosti nedostanú stavebné povolenie, nivočenie Bratislavy by sa aspoň spomalilo.

Gustav Bartovic

Stroje sa zahryzli do lisovne v Gumone, Bratislava začala strácať ďalšiu industriálnu pamiatku.
FOTO - TASR

Páčil sa vám článok?