HC Slovan nedokáže platiť mestu za prenájom zimného štadiónu – čo by mu pomohlo?

6.2.2019

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Je to ako nekonečný príbeh. Už niekoľko sezón po sebe má klub HC Slovan Bratislava problém, aby včas a v plnej výške uhrádzal mestskej organizácii STaRZ dohodnuté platby za prenájom Zimného štadióna Ondreja Nepelu, kde hráva jeho tím domáce zápasy počas pôsobenia v KHL. Aktuálne sa dlžná suma priblížila k miliónu eur!

Znepokojení sú aj viacerí mestskí poslanci, ktorí na problém opätovne upozornili, nakoľko sa každoročne opakuje a dlh HC Slovan voči mestu neustále rastie. Situácia bola veľmi podobná aj pred rokom. Akurát, že vtedy hokejový klub poslal po niekoľkonásobných urgenciách organizácii STaRZ napokon sumu 500-tisíc eur a zároveň sa s ňou dohodol na splátkovom kalendári. Ale aj napriek tomu sa dlžná suma opäť vyšplhala nad miliónovú hranicu. Bratislavské noviny sa skontaktovali s marketingovým riaditeľom HC Slovan Bratislava Milanom Vajdom, ktorý nám povedal: „HC Slovan si je vedomý svojich záväzkov voči hlavnému mestu za užívanie Zimného štadióna Ondreja Nepelu a aj v týchto dňoch intenzívne pracuje na ich vyrovnaní. Od začiatku pôsobenia klubu v tejto aréne, či už po jej modernizácii v roku 2011, alebo ešte pred rokom 2009, HC Slovan svoje záväzky voči vlastníkovi arény vždy vyrovnal. Len od roku 2011 Slovan zaplatil do rozpočtu mesta niekoľko miliónov eur, splátku vo výške viac ako 50 tisíc eur uhradil aj v prvých týždňoch tohto kalendárneho roku.“  

​Na druhej strane sa však predstavitelia hokejového klubu netaja tým, že sa im zdá byť výška nájomného za používanie zimného štadióna príliš vysoká na to, aby ju aj taký významný športový klub akým je HC Slovan Bratislava dlhodobo utiahol. „Oceňujeme doterajšiu ústretovosť a trpezlivosť vedenia samosprávy hlavného mesta pri nachádzaní riešenia ohľadom postupného splácania záväzkov, ale zároveň musíme pripomenúť, že Slovan je jediným hokejovým klubom na Slovensku, ktorý za užívanie mestského zimného štadióna musí mestu platiť. Súčasné náklady dosiahli výšku takmer 800 tisíc eur ročne, čo sa už približuje výške celoročného rozpočtu priemerného slovenského extraligového klubu.“ Vedenie klubu argumentuje a tým, že v mnohých mestách, ktoré disponujú 5- až 7-násobne nižším rozpočtom ako naše hlavné mesto celé roky podporujú miestne hokejové kluby či už dotáciou na mládež alebo krytím nákladov za prenájom štadiónov rádovo vo výške niekoľko stotisíc eur ročne. "Za posledných 13 mesiacov, teda od 1.1.2018 zaplatil HC Slovan Bratislava mestu za užívanie štadióna 1,7 milióna eur, z toho akciová spoločnosť 980 tisíc a občianske združenie mládež 190-tisíc eur," propomína Vajda. 

Táto sezóna je špecifická aj tým, že značne poklesli tržby z domácich stretnutí HC Slovan Bratislava v KHL. Veď napríklad na prvý februárový zápas s Dynamom Riga prišlo len 4486 platiacich divákov, pričom tribúny boli v skutočnosti zaplnené asi len do tretiny.

Zdroj: FB Verní Slovanu

​Zdá sa, že už sú dávno preč časy, keď záujemcovia vstupenky doslova dražili a takmer každý domáci zápas bol vypredaný. Nedá sa vylúčiť ani možnosť, že by sa štadión zakonzervoval a belasí hokejisti by ho vôbec nemohli využívať, čo však nie je príliš pravdepodobné. Akcionári klubu sa v blízkom čase chystajú rokovať s novým vedením mesta – na čele s primátorom Bratislavy Matúšom Vallom o  úprave vzťahov súvisiacich s užívaním zimného štadióna. „Predmetom rokovania by mal byť tiež spoločný postup pri zapožičaní marketingového názvu zimného štadióna, tzv. “naming rights”, o ktorý Slovan ako hlavný nájomca a ako nositeľ produktu štadióna (hokejové zápasy KHL) dlhodobo registruje záujem. Prostriedky z tejto marketingovej aktivity by pritom Slovan obratom mohol poskytnúť mestu ako krytie služieb spojených s užívaním štadióna,“ dodal marketingový riaditeľ HC Slovan Milan Vajda.

(ars)

Páčil sa vám článok?