O. Kadák: V Petržalke nech vyhrá Artmedia!

8.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Koncom sedemdesiatych a začiatkom osemdesiatych rokov sa za starým bratislavským mostom začali diať menšie futbalové zázraky. Bývalé SKS Petržalka, neskôr ZŤS, začalo svoju spanilú jazdu, ktorá viedla z divízie až do najvyššej súťaže a na pravý breh Dunaja pritiahla desaťtisícové návštevy.

Sparta i Slávia dostali od ZŤS po tri góly, parkovisko vedľa Lunaparku praskalo vo švíkoch. Mená ako Pochaba, Kadák, Pavlovič, Tóth, Kubica, neskôr Šimurka, Šebo, Beche­ra, Švirloch dodnes vyvolávajú nostalgiu u najvernejších fanúšikov Petržal­ky. Koncom septembra sa hrá na ihrisku Artmedie derby Petržalka - Slovan a medzi pozornými divákmi by nemal chýbať ani bývalý hráč Slovana i ZŤS Ondrej Kadák.

„Štrnásť rokov v belasom bolo pekným obdobím,“ spomína Ondrej Kadák. „V Slovane som začínal v šesťdesiatom druhom ako desaťročný a strávil som tu štrnásť sezón. Od prípravky až po dospelých. Viedlo ma veľa trénerov, medzi inými napríklad Michal Vičan, Jozef Vengloš, Jozef Hucko.“ Ľavé krídielko belasých však často chodievalo aj za kamarátmi do Petržalky.

,,Mal som dvadsaťštyri, hral som za béčko a keď ma oslovili funkcionári ZŤS, kde vtedy trénoval Anton Urban, súhlasil som. Vtedy sa prestupovalo ináč ako dnes, ja som v tých časoch dostal za prestup 10 tisíc korún,“ smeje sa Ondrej Kadák, ktorý prišiel do Petržalky v roku 1976 a zažil s ňou postupy z divízie až do najvyššej súťaže. ,,Vytvorila sa výborná partia hráčov, ktorí sa predtým v lige nechytili. V ZŤS nám to išlo, no po postupe sa situácia trochu zmenila.

Mužstvo sa nedoplnilo práve najcitlivejšie a partia sa naštrbila,“ vraví ľavé krídlo, ktoré svojho času robilo problémy všetkým pravým obrancom: „Iné ako ľavé krídlo, som nemohol hrať. Na ostatných postoch som bol ľavý,“ s úsmevom dodáva Ondrej Kadák. Svoje prvoligové góly nemá presne zrátané: ,,Boli asi štyri, ale najlepšie si pamätám prvý. Strelil som ho hneď v úvodnom stretnutí proti Slavii a bol vôbec prvý v I. lige. Vyhrali sme 3:1. Bechera unikol, prihral mi na päťku, ja som si položil jedného obrancu a loptu som poslal do opačného rohu.“

Nezabúda ani na prvé derby so Slovanom: „Hralo sa na Tehelnom poli a skončilo sa 0:0. Vtedy sme to brali ako úspech.” A ako vidí tohtoročné: „Rozhodne momentálna dispozícia. Slovan má síce dobré mužstvo, ale doma je doma. A komu budem držať palce? Keď je Petržalka doma, nech vyhrá ona. Vyložene však už nedržím nikomu. Skôr sa chodím pozerať na futbal ako taký, som viac štatistom. Pravidelne zavítam na Petržalku, keď mi to vyjde aj na Slovan či na Inter.“

Michal Minďáš

Ondrej Kadák (v bielom) prišiel tentoraz neskoro. Loptu už drží trnavský brankár Opálek.

Páčil sa vám článok?