Dehonestujúce? Podmienkou práce z domu petržalských úradníkov je kontrola polohy zamestnanca

10.3.2024
0

Zdroj: (in)

Páčil sa vám článok?

Podmienkou Home Officu (práca z domu) na miestnom úrade v Petržalke je už takmer rok GPS lokácia zamestnanca. Ten musí na začiatku a na konci konkrétneho dňa označiť začatie a ukončenie pracovného času. Ide zväčša o jeho dva pracovné dni v mesiaci.

Petržalská kontrolórka Diana Chovancová vo svojej správe píše: „Podľa vyjadrenia zodpovednej osoby osobnyudaj.sk nie je potrebné pri Home Office spracúvať lokalizačný údaj, mestská časť nedisponuje primeraným právnym základom na spracúvanie tohto údaju.“

Odporúča preto vypnúť GPS lokalizáciu počas práce zamestnanca na Home Office do doby, „kým mestská časť dopracuje primeraný právny základ na spracúvanie lokalizačného údaju a doplní lokalizačný údaj ako aj jeho právny základ do Spracovateľských činností MČ“.
Ak sa tak nestane a inšpektori z Úradu na ochranu osobných údajov SR za to mestskej časti uložia pokutu, chce, „aby osoba, ktorá trvá na zapnutí dát, bola na pokute účastná“.

Kto nesúhlasí, príde do roboty

Treba vyriešiť právny základ tejto GPS lokácie. To je všetko. Napriek tomu táto téma vyvolala na februárovom miestnom zastupiteľstve výnimočne dlhú, takmer hodinovú, diskusiu, ktorá skončila až pri strachu zamestnancov úradu. „Za posledné roky, čo som robila na úrade, za mňa môžem povedať, áno, ten strach tam bol. Ja som to veľmi pociťovala,“ vyjadrila sa poslankyňa Lenka Milincká, ktorá na miestnom úrade pracovala 13 rokov. Poslanec Pavol Škápik dokonca vyzval zamestnancov: „Ak máte strach z pána starostu alebo z jeho zástupcov, ozvite sa nám. Sme tu aj pre vás.“

Ako vlastne došlo až k tomuto záveru?
Starosta Ján Hrčka, ako zodpovedný štatutár, skonštatoval, že ak chce zamestnanec ísť na Home Office, ktorý nie je nárokovateľný, „je povinný použiť dochádzkový systém, ktorý cez GPS lokáciu zaznamenáva čas, kedy začal prácu, kedy skončil prácu a kde sa vtedy nachádzal“. Kto s tým nesúhlasí, príde podľa neho jednoducho do práce. Lokalizáciu je starosta ochotný vypnúť do doby, kým úrad dopracuje, čo treba, len pod podmienkou, že Home Office bude počas nej zrušený.

Poslanec Adam Sarlós sa pýtal, či je nejaký konkrétny dôvod, že úrad sleduje zamestnancov cez telefón. „Nie je dôležitejší výsledok práce na Home Office ako miesto jeho výkonu? Príde mi to dehonestujúce sledovať zamestnancov cez telefón,“ povedal, pričom neskôr spomenul aj to, že úrad má dlhodobo veľkú fluktuáciu ľudí.

Starosta reagoval, že „niektorí zamestnanci si kliknú, že začínajú prácu, ale ešte sú doma a celú cestu do práce už považujú za prácu“. Dodal, že zamestnanec nie je monitorovaný celú dobu, kontrolujú len miesto začiatku a konca práce.

Poslanec Pavol Škápik sa pýtal, či úrad neverí svojim zamestnancom. „Prečo im neveríme?“
Ján Hrčka: „Máme dôveru v ľudí, ale máme aj technické prostriedky, aby sme si vedeli odkontrolovať, či ju nezneužívajú.“

Juraj Valocsay skonštatoval, že kontrola nie je nezákonná, „len postup je zlý“. Ak na ňom starosta trvá, navrhol, aby kontrolórka dala podnet na úrad pre ochranu osobných údajov a v prípade, ak mestská časť dostane pokutu, dúfa, že ju starosta zaplatí z vlastných financií.

„Milerád tú pokutu zaplatím z prebytku, ktorý vďaka takýmto nástrojom, vyprodukujeme,“ reagoval Ján Hrčka. Dodal, že v Petržalke za päť rokov nemáme kauzy a vyplýva to aj z toho, že ľudia sú kontrolovaní. „Vďaka hospodárnosti a efektívnosti má Petržalka za minulý rok historicky najväčší prebytok,“ skonštatoval. V závere nekončiacej diskusie si však už neodpustil ironickú poznámku, keď sa vyjadril, že: „Pri výstavbe petržalskej električky vidíme „nedehonestujúcu“ kontrolu. A všetci Petržalčania za to trpíme.“

Niektorí poslanci sa postavili na stranu starostu. Gabriela Fulová GPS lokáciu na Home Office zhodnotila ako preventívny systém a stotožňuje sa s príslovím Dôveruj, ale preveruj.

„Naozaj sa tu budeme rozprávať o týchto bežných veciach, ktoré fungujú všade?“ pýtal sa poslanec Polat Elalmis.
(in)

Páčil sa vám článok?