Ako to dokázali? Petržalka osádza vlastné lavičky, sú viac ako desaťnásobne lacnejšie ako tie "magistrátne"

16.12.2021
0

Zdroj: MČ Petržalka

Páčil sa vám článok?

Vzhľad Bratislavy sa mení k lepšiemu. Prispieva k tomu určite aj nový mobiliár, teda napríklad lavičky, smetné koše či stojany na bicykle. Verejnosť už pozná novú bratislavskú - československú lavičku, ktorá je naozaj nádherná, no určite nie lacná. Rozmiestniť pre obyvateľov lavičky sa podujali aj v Petržalke, no zvolili iný prístup ako v meste.

"Súčasťou našej práce je snaha aj o čo najväčšie pohodlie obyvateľov a návštevníkov Petržalky. K nemu neodmysliteľne patria i lavičky osádzané na námestiach, uliciach, pri detských ihriskách či v parkoch, ktoré umožňujú nielen našim seniorom a mamičkám s deťmi oddýchnuť si v peknom prostredí. Snažíme sa tiež reagovať na vaše podnety a osádzať lavičky na miestach, na ktorých sa zhodnete a kde ich potrebujete najviac. Aby nám to išlo od ruky, dodávateľov sme nahradili našimi šikovnými kolegami z oddelenia správy verejných priestranstiev, ktorí naše lavičky sami vyrábajú aj osádzajú. Pre predstavu. Zatiaľ čo oficiálne bratislavské lavičky stoja niekoľko stoviek eur, výsledná cena tých našich, vlastnoručne vyrobených, sa pohybuje v rozmedzí približne 40 až 50 eur," informovala na svojom webe mestská časť Petržalka s tým, že sa jej takto darí ušetriť peniaze obyvateľov. V tomto roku už osadili vyše 80 nových lavičiek a ďalšie desiatky zrekonštruovali.

Petržalka však za svoju snahu čelí aj kritike, a síce, že rozbíja zámer jednotného dizajnu mobiliáru v celom meste. Mestská časť to však domieta. "Hoci je pravdou, že vďaka spolupráci bratislavského magistrátu a hlavného mesta Prahy vznikol unikátny dizajn oficiálnej bratislavskej lavičky, ani kolegovia z magistrátu netvrdia, že ide o jedinú lavičku, ktorú používajú a budú používať. Dôvod je jasný, nebolo by to realizovateľné v praxi kvôli často rôznym potrebám lokalít a výške nákladov jednotného riešenia.
Opak je teda pravdou. Nielenže našou aktivitou zjednotiť všetky petržalské lavičky manuál Metropolitného inštitútu Bratislavy o lavičkách v našom meste neporušujeme, ale sa ho aj snažíme v čo najväčšej miere dodržiavať. Tiež platí, že na vybraných a vhodných miestach v Petržalke sa objavia aj lavičky z dielne magistrátu, vrátane tých oficiálnych bratislavských," uviedla Petržallka.

Zdroj: MČ Petržalka

Nová petržalská lavička, ktorá vyjde na cca 40 až 50 eur.

Bratislavčania sa už mohli v priebehu roka zoznámiť aj s druhým typom lavičky, ktorých má byť dodaných tisíc kusov. Ide o oficiálnu bratislavskú lavičku zabezpečenú magistrátom. Je nesporne krásna a hodnotná, možno povedať, že má dušu, keďže vychádza z histórie. Jej cena sa však pohybuje v  hodnote okolo 570 eur (konkrétna cena má byť výsledkom súťaže dodávateľov).

Nová bratislavská lavička je prebratá z Prahy a svojím dizajnom nadväzuje na historickú československú lavičku. Jej autormi sú dizajnéri Michal Froněk a Jan Němeček zo štúdia Olgoj Chorchoj, víťazi architektonickej súťaže na pražskú lavičku z roku 2017 a v rámci úspešnej spolupráce s mestskou organizáciou MIB sa Praha podelila s Bratislavou o tento dizajn, ktorý sa už osvedčil v pražských uliciach.

“Dizajn lavičky nadväzuje na starú dobrú československú lavičku. Napadlo nám, že tento krásny dizajn by sa cítil doma aj v Bratislave. Poučili sme sa tiež z toho, že v Prahe architektonická súťaž trvala skoro dva roky a bol to komplikovaný a drahý proces. Do bratislavských ulíc clavičkahceme dostať viac pohodlných miest na sedenie čo najskôr. Preto sme oslovili Prahu, či by sa o svoj dizajn s nami podelili. Bratislava takto ušetrí čas – mesiace až roky - a tiež náklady, ktoré predstavujú asi 90 tisíc eur,” vysvetlil pred rokom primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Zdroj: Magistrát

Elegantná oficiálna bratislavská lavička. Jej cena je však viac ako desaťnásobne vyššia oproti novým lavičkám, ktoré dodáva Petržalčanom tamojšia samospráva.

Dobrou správou je, že Bratislave sa podarilo prvých 300 lavičiek získať vďaka spolupráci s ČSOB a jej nádáciou. Nadácia prispela na kúpu 300 lavičiek sumou 200-tisíc eur, teda v prepočte 666 eur na jednu lavičku. Týchto 300 lavičiek by sa malo objaviť v uliciach do konca roka. 

Ďalšie dodávky lavičiek bude hlavné mesto následne osádzať od budúceho roka.

(ms)

Páčil sa vám článok?