Nové prístrešky na zastávkach MHD: 12-metrový bude stáť takmer 30-tisíc eur bez DPH

15.12.2021
0

Zdroj: FB DPB

Páčil sa vám článok?

Ako sme už informovali, na zastávkach bratislavskej MHD by malo pribudnúť 200 nových prístreškov. Za prvých 106 z nich (typ prístrešku vidíte na fotografii) má Dopravný podnik Bratislava zaplatiť súkromnej firme viac ako dva milióny eur bez DPH, čo vychádza v priemere na viac ako 20-tisíc eur bez DPH za kus.

"Dopravný podnik Bratislava vyhodnotil verejnú súťaž na zhotoviteľa 106 nových prístreškov pre cestujúcich na zastávkach MHD. Víťazom súťaže sa stala bratislavská stavebná spoločnosť Pittel + Brausewetter, s.r.o., ktorá ponúkla ich výstavbu za 2.198.228 € bez DPH... Rámcovú zmluvu podpíše DPB s víťazom súťaže po uplynutí zákonom stanovených lehôt, ak nepríde k uplatneniu revíznych postupov," informoval portál imhd.sk

V priemere to teda vychádza na 20.738 eur za jeden prístrešok. 

DPB už podpísal zmluvu na poskytnutie nenávratného finančného príspevku pre tento projekt z eurofondov v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu. Výška príspevku z eurofondov bude 1.851.643 eur, DPB sa bude na financovaní projektu podieľať päťpercentnou spoluúčasťou.

Obrátili sme sa na DPB s otázkou, či cena v priemere viac ako 20-tisíc eur za jediný prístrešok na zastávke nie je privysoká. "Cena prístrešku bez spodnej stavby (tj. vyššie uvedených stavebných prác) sa pohybuje od 10.707,55€ + DPH za najmenší, tj. 4 metre dlhý (1,3 m šírka strechy a 0,3 m šírka bočnice), až po 29.008,91€ + DPH za 12 m dlhý (so šírkou strechy 1,8 m a bočnicami šírky 1,0 m). Vami uvedený prepočet preto nie je správny," reagoval na našu otázku hovorca DPB Martin Chlebovec s tým, že DPB pripravuje v rámci Programu obnovy a doplnenia prístreškov osadenie a výmenu 12 rôznych typov (vychádzajúcich z dizajn manuálu verejného mobiliáru), pričom ide o tri dĺžkové varianty – 4, 8 a 12-metrové a k tomu rôzne kombinácie podľa šírky strechy a šírky bočníc v závislosti od konkrétneho umiestnenia prístrešku. "Je dôležité zdôrazniť, že celková hodnota Programu zahŕňa aj stavebné a dokončovacie práce," dodal Chlebovec. 

Všetky uvedené prístrešky budú podľa neho  nezávislé od elektrickej siete, nakoľko budú na streche vybavené fotovoltickými panelmi spolu s batériami, ktoré zabezpečia svetelný komfort pre cestujúcich. "Ide teda o technicky náročnejší súbor, ktorý je síce odzrkadlený na výslednej cene, no z dlhodobého hľadiska prinesie nespornú úsporu nákladov na prevádzku," argumentuje hovorca a dodáva, že podnik prístrešky vo vlastnej réžii staval naposledy na Račianskom mýte (na úvodnej fotografii), kde pre porovnanie podobné 8-metrové vybavené fotovoltickými panelmi dodávala firma MMCité, s cenou 18.107,82€ + DPH za kus.

(ms)

Páčil sa vám článok?