Bratislava bojuje s náletmi komárov: Ako situáciu vysvetľuje magistrát?

8.7.2020
Postrek - komáre

Zdroj: Facebook/Matúš Vallo

Páčil sa vám článok?

Bratislavu opäť trápi invázia komárov. Magistrát za posledný mesiac urobil 14 zásahov, najmä v okolí rieky Moravy a Dunaja.

Mesto deklaruje, že od začiatku sezóny realizujú s odborníkmi terénny monitoring liahnisk komárov v Bratislave. Podľa vyjadrenia primátora Valla sa zameriavajú hlavne na problémové a kalamitné druhy liahnuce sa v inudovaných územiach, ktoré sú zaplavované vodou z koryta riek. V prípade zvýšeného výskytu lariev následne aplikujú ekologický prípravok BTI, ktorý tieto larvy ničí skôr, ako sa z nich stihnú vyliahnuť komáre.

"Len za posledný mesiac sme vykonali 14 zásahov v lokalitách, kde sme zaznamenali nadlimitné hodnoty výskytu lariev komárov - Devín, Rača Malé Krasňany, Rusovce (vybrané lokality), mláky pod Prístavným mostom, Ovsište v oblasti konečnej zastávky MHD, alúvium Moravy, Petržalka pri Veľkom Zemníku, Záhorská Bystrica (vybrané lokality) či Lamač," informuje primátor Vallo na svojej sociálnej sieti s tým, že s každodenným monitoringom plánujú a v prípade zvýšeného výskytu lariev v aplikácii pokračovať.

Ako je teda možné, že napriek zákrokom sa v mnohých oblastiach Bratislavy, ale aj v širšom okolí, v posledných dňoch vyskytuje väčšie množstvo komárov?

Problémom podľa mesta je aj to, že v Bratislave žije niekoľko desiatok druhov komárov. "Okrem už spomínanej najvýznamnejšej skupiny komárov, ktorá sa liahne v zaplavovaných územiach, sú tu aj druhy, ktoré sa po intenzívnych zrážkach liahnu v tzv. dendrotelmách - malých “nádržkách” vody priamo v korunách, v rázsochách veľkých nosných konárov, ale aj v dutinách stromov," vysvteľuje Vallo. Situácii nenahrávalo ani počasie, v posledných týždňoch, keď horúce dni nad 30 stupňov striedali intenzívne zrážky, vytvorili ideálne podmienky práve pre tento druh komárov. Aj preto najintenzívnejší výskyt komárov zaznamenali ľudia najmä v blízkosti lesných porastov.

​Ako tvrdí magistrát, tieto druhy komárov nie je možné podchytiť zásahom BTI. "Prípravok BTI je nutné aplikovať v počiatočnom štádiu larvy priamo do vodných plôch, ktoré je možné vopred identifikovať, monitorovať, pričom je dôležité nastaviť správnu koncentráciu prípravku. V prípade “lesných” komárov ide o tisíce až milióny drobných vodných nádržiek v stromoch, nepravidelne rozmiestnených na rozsiahlych plochách lesných porastov," povedal primátor. V súčasnosti podľa jeho slov nie je dostupný spôsob, ako v prípade dendroteliem účinne a bezpečne aplikovať prostriedok na ničenie lariev komárov.

Tieto druhy komárov majú výrazne kratší životný cyklus. Na rozdiel od najproblémovejšieho druhu v záplavových územiach, ktorý dokáže zotrvať po dobu niekoľkých mesiacov, koncentrácia súčasných komárov z lesov by sa mala výrazne znížiť do troch týždňov.

Kalamita komárov: Odborník prezrádza zaujímavosti, ktoré ste asi nevedeli

Komáre sú v Bratislave momentálne asi témou číslo jeden. Magistrát sa chystá pre ich veľký počet monitorovať ich liahniská, kde by ekologicky vhodným prípravkom zlikvidoval ich larvy. Má to však ešte význam? K téme komáre sme oslovili docenta Tomáša Derku, spoluatora a koordinátora projektu Monitoring liahnisk komárov v Bratislavskom samosprávnom kraji, vedúceho Katedry ekológie Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského, ktorý sa venuje ekológii vodných tokov a vodnému hmyzu

 Intenzívny výskyt komárov trápi nielen mesto, ale aj satelity a priľahlé obce v Bratislave a nie je teda dôsledkom nezvládnutého postreku metódou BTI.

Chemické postreky však podľa vyjadrenia bratislavskej radnice situáciu neriešia. Magistrát aj bratislavská župa odmietajú na komáre striekať chemické prípravky, ktoré obsahujú látku cypermetrín.Tie sa používali v minulosti na boj proti komárom. "Prinášajú zdravotné riziká, keďže majú vplyv na endokrinný systém, na plodnosť ľudí a karcinogénne účinky. Zároveň sa aplikujú v blízkosti obydlí, čiže práve tam, kde sa koncentrujú ľudia, ktorým môže ublížiť," hovorí primátor Vallo. 

Okrem toho, ich nie je ich možné bežne aplikovať v chránených územiach, kde sa často vyskytujú najproblematickejšie liahniská. Tento postrek ničí aj iné dôležité živočíchy. Nie je však možné úplne eliminovať populáciu komárov. 

Oproti tomu - BTI účinne eliminuje larvy komárov, no pre ostatné organizmy nie je škodlivý. Na rozdiel od chemických postrekov tak neohrozuje naše zdravie a nepredstavuje ani záťaž pre životné prostredie. "Kým chemické postreky sa aplikujú už na vyliahnuté komáre, BTI pôsobí preventívne na larvy ešte skôr, ako sa z nich komáre vyliahnu. Vďaka jeho selektívnosti môžeme BTI používať práve na kľúčových miestach v chránených oblastiach a efektívnejšie tak predchádzať premnoženiu komárov," dodáva k situácii mesto. BTI sú baktérie, ktoré sú pre larvy komárov toxické avšak nevýhodou biologického prípravku je, že nezabíja vyliahnuté už dospelé jedince.

Bratislavský kraj aj mesto preto po vzore Rakúska či Česka využívajú biologickú metódu, ktorá pre človeka či iné živočíchy nepredstavuje riziko.

​(nc)

Páčil sa vám článok?