Znepokojený starosta Ružinova Chren: Našich seniorov musíme chrániť, vládu vyzýva na pomoc

18.4.2020
Domov seniorov

Zdroj: Facebook/Martin Chren

Páčil sa vám článok?

Aj ružinovský starosta Martin Chren apeluje na premiéra Matoviča a vyzýva na mimoriadnu opatrnosť všetkých, aby sa vyhli infikovaniu koronavírusom v zariadeniach pre seniorov, ktoré spravuje Ružinov.

Podľa slov ružinovského starostu Martina Chrena, až polovica z ľudí, ktorí v Európe zomreli na koronavírus, boli obyvatelia domovov dôchodcov. "A žiaľ, už je to pravda aj na Slovensku. Ak to niekomu nestačí ako dôkaz, že okamžite treba vo vláde prijať špecifické opatrenia na ochranu týchto ľudí, tak naozaj neviem, "vyjadril na úvod obavy na svojej sociálnej sieti.

Najväčší domov dôchodcov na Slovensku sa nachádza v Ružinove a je to Ružinovský domov seniorov. Okrem neho mestská časť spravuje aj Domov Dôchodcov na Pažítkovej. Chren tvrdí, že už mesiac v nich dodržiavajú najprísnejšie hygienické a preventívne pravidlá. Bojí sa však, že to nemusí postačovať, aby sa vyhli zaneseniu nákazy do domovov, kde žije najzraniteľnejšia skupina voči infikovaniu novým koronavírusom, seniori.

Avizuje, že v týchto domovoch majú aj klientov, ktorí vyžadujú chodiť na nákupy a aj viackrát denne opustia domov. Iní zas nenosia poriadne ani rúško. Zároveň však tvrdí, že mestská časť nemá právo strážiť dodržiavanie pravidiel u rodín, ktoré navštívia svojich rodičov a vyžiadajú si ich, aby vyšli von. "Hocikto z nich pritom môže zavliecť vírus do domova a nakaziť stovky deduškov a babičiek. Nie, netvrdím, že musíme starčekov držať mesiace zatvorených bez možnosti vyjsť von. Ale štát môže zabezpečiť prventívne testovania. Môže stanoviť pravidlá na organizované aktivity pod dohľadom opatrovateľa/terénneho pracovníka (spoločné nákupy, prechádzky...). Môže stanoviť - rovnako ako už urobil pre tzv. pendlerov - že ak chcete svojich rodičov navštíviť, musíte sa predtým otestovať, " tvrdí ružinovský starosta.

Poukazuje pritom na situáciu v pezinskom DSS, a chce sa vyhnúť tomu, aby sa niečo podobné zopakovalo u nich. "Pezinok ukázal, že keď už sa raz vírus do domova dostane, zabíja. Chceme to?" pýta sa v otázke Chren.

Vyjadruje svoje obavy, že aj keď urobia všetko, čo je v ich silách, stále to nemusí byť dosť. "Lebo sa môže vo svojej práci nakaziť partner/ka jedného zo 130 zamestnancov RDS, nakaziť toho zamestnanca, ktorý bude bez príznakov, no vírus rozšíri. A proti tomu sa vôbec nedá brániť.." pokračuje Chren.

Ukazuje na prípady, ktorým musel čeliť v ich domovoch seniorov hneď niekoľkokrát, keď sa obávali nákazy v domove. "Za posledné tri týždne sme trikrát zažili absolútny stres, že sa koronavírus mohol dostať do našich domovov dôchodcov. Dva razy to bolo po tom, čo nám deduška alebo babičku vrátili z nemocnice s prípisom, že sa tam mohol nakaziť, bol testovaný, výsledok bude pozajtra. Napriek všetkým rizikám nemocnica podozrivého seniora jednoducha šupla naspäť do domova - a robia to tak všetky nemocnice! Jedenkrát, keď sa koronavírus objavil u rodiny jednej zamestnankyne. Vo všetkých troch prípadoch boli, našťastie, testy negatívne... ale koľko nám také šťastie vydrží?" spytuje sa Chren.

Dúfa, že pomocou súkromnej firmy sa im snáď podarí na budúci týždeň otestovať 130 zamestnancov domovov. A priebežne majú v pláne testovať všetkých opäť, aspoň raz za týždeň pomocou rýchlotestov.

"Ani to však nedokáže zabrániť tomu, že nákazu prinesie do domova dôchodcov jeden z klientov, ktorý trvá na tom, že má právo ísť si dať raz denne pohár čapovaného vína s kamarátmi zo stánku, ktorý predáva alkohol cez okienko. Igor Matovic, urobte s tým niečo!" vyzýva premiéra Matoviča o súčinnosť a pomoc.

Podobne ako bratislavský primátor Vallo, aj on poďakoval riaditeľkám ružinovských zariadení, ako aj všetkým ich kolegyniam a kolegom, za enormnú prácu, ktorú aj napriek prekážkam odvádzajú. 

(nc)

Páčil sa vám článok?