VIDEO Predajca Nota Bene Vlado: Mám pokles predaja a zrušené sú aj moje brigády na festivaloch

16.4.2020
0
Predajca NOTA BENE Vlado v centre mesta

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Aj predajcovia pouličných časopisov prežívajú ťažké chvíle. My sme sa o týchto pandemických časoch porozprávali s predajcom Vladom, ktorého ste mohli aj pred pandémiou pravidelne stretnúť na rohu Štúrovej a Dunajskej ulice v centre mesta. Podporiť ho tam môžete aj v týchto dňoch.

Ulice sú prázdne a každý, kto môže, ostáva doma a chráni sa. V uliciach Bratislavy však ešte niektorí predajcovia dopredávajú marcové číslo časopisu Nota Bene. Pre tých, čo v uliciach stále predávajú, vydavateľ vďaka sponzorským darom zabezpečil ochranné pomôcky. „Časopisy sú z hygienických dôvodov balené po jednom kuse do fólie alebo euroobalu, takže zákazník získava po rozbalení nedotknutý výtlačok,“ informovali z OZ Proti Prúdu.

My sme sa o týchto časoch porozprávali s predajcom Vladom, ktorého ste mohli aj pred pandémiou pravidelne stretnúť na rohu Štúrovej a Dunajskej ulice v centre mesta. Vlado ma privítal s úsmevom, ktorý síce nebolo vidno na tvári cez rúško, ale v jeho očiach. Ako hovorí, lokalitu tam má dnes stabilnú, v minulosti predával aj na Obchodnej či na stanici Mlynské nivy.

Ako predajca Nota Bene pôsobí od ich vzniku, čo je približne 11 rokov. „Keď odpočítam prestávky a brigádne práce, aktívne pôsobím v Nota Bene sedem rokov," hovorí Vlado.

Čo sa týka predaja, pochopiteľne, sa vyľudnené ulice a šíriaca sa pandémia sa podpísala aj na dennom predaji výtlačkov, ktoré sa mu podarí predať. „Mám približne pokles 70 %, pretože niekedy aj časopis darujem, keď mi ľudia dajú peniaze navyše. Dnes som predal 6 výtlačkov, bežne „spred čias korony“ je to tak 10-13 kusov. Toto obdobie je náročné nielen pre mňa, ale pre všetkých predajcov,“ pokračuje v rozprávaní o neľahkej situácii.

​Ako nám ďalej prezradil, v centre mesta predáva svoj časopis vždy, keď má voľné dni a nemá inú sľúbenú brigádu, na ktorú ho volajú známi. „Zajtra by som mal ísť na brigádu do jedného skladu, dúfam, že to vyjde,“ hovorí predajca Vlado.

Podľa jeho slov, okrem práce predajcu Nota Bene, gro jeho predošlých brigád bola práca rôzneho druhu na hudobných festivaloch po celom Slovensku. Tam napríklad pomáha stavať pódiá, inštalácie svetiel a ako sám hovorí, je zručný v rôznych pomocných prácach a je rád, keď môže ísť robiť. „Na festivale má už zvykli volať prezývkou "otec", chodieval som tam často,“ hovorí Vlado.

Zdroj: nc

Predajcu Vlada nájdete aj v týchto dňoch v centre mesta.

V súvislosti s tým zároveň zosmutnel a hovorí, že ráno si na facebooku prečítal, že festival Pohoda, na ktorom pravidelne zvykol brigádovať, sa tento rok kvôli šíriacej sa pandémii neuskutoční. Chodieval pomáhať aj napríklad na piešťanský Grape či na Bratislavské jazzové dni. "Pozrite, aj čiapku mám s logom Pohoda festivalu," ukazuje.

Je rád, že ubytovanie má aj vďaka pomoci známym isté do júna. „Moji známi mi urobili zbierku, za čo im veľmi vďačím, a aktuálne mám zaplatené ubytovanie v Prievoze na Hrachovej ešte dva mesiace,“ povedal Vlado. Izba ho na mesiac stojí 150 eur mesačne a zdieľa ju ešte s jedným človekom, ktorý platí takú istú sumu. „Mám tam aj internet, tablet som dostal od známeho, tak som v obraze, všetky správy dňa si viem prečítať,“ dodáva.

Žije aj z týchto akcií a brigád, zatiaľ má nejakú rezervu na stravu, a ak by mu to nestačilo, OZ Proti Prúdu momentálne organizuje pre predajcov ďalšiu zbierku. "Snažia sa nám pomôcť všetkým, v týchto dňoch hlavne starším predajcom, za čo som veľmi rád," hovorí.

Jedlo dostáva od ľudí alebo si ho kupuje sám. Ako sám tvrdí, má pravidelných zákazníkov, ktorí ho pravidelne podporia a keď idú okolo, snaží sa s nimi prehodiť aj milé slovo. „Snažím sa im nejakým spôsobom odovzdať pozitívnu energiu a veľmi si želám, aby táto pandémia odišla čo najskôr. Teraz je tých stálych ľudí minimum, sú doma, chránia sa a nechodia po meste," hovorí.

A či sa nebojí nákazy koronavírusom? „Bojím sa, ale nedávam to najavo, nechcem na to myslieť. Snažím sa dodržiavať hygienické zásady, mám lieh na ruky, umývam si ruky čo najčastejšie mydlom,“ pokračuje v rozprávaní Vlado. Zároveň dúfa, že má dobrú imunitu, snaží sa prijímať viac vitamínov, v batohu nám ukázal ovocie a ovocnú šťavu, ktorú si berie domov.

Počas svojej práce predajcu sa nevyhol ani agresívnemu správaniu zo strany jedného mladíka. „Mal som poranenú dorezanú dlaň, ale bolo to už, našťastie, dávno," spomína na nepríjemný zážitok. Dúfa, že v budúcnosti s podobnými incidentami už nebude konfrontovaný.

Ak svojich obľúbených predajcov nielen v týchto dňoch zbadáte vo veste a s preukazom, podporte ich.

Následkom pandémie predajcom poklesol predaj na minimum a nedokážu sa už postarať o živobytie. „Až 90 percent predajcov si vďaka predaju pouličného časopisu NOTA BENE zabezpečuje bývanie. Bohužiaľ, v súčasnej situácii pouličný predaj časopisu nie je efektívny nástroj pomoci,” hovorí Sandra Pazman Tordová, štatutárna zástupkyňa OZ Proti prúdu.

OZ Proti Prúdu, ktoré vydáva časopis, zareagovalo na situáciu v súvislosti s pandémiou, a rozhodlo sa aprílové číslo časopisu vydať len elektronickej forme. „Najväčšiu pomoc momentálne vidíme v krízovej zbierke, ktorá predajcom pomáha prežiť a je naďalej potrebná. Ľudia môžu podporiť svojich predajcov na stránke www.pomahatjelahke.sk. Práve vďaka ich darom pomôžeme udržať predajcom bývanie, aby neskončili opäť na ulici a zabezpečíme im základné potreby na prežitie - potraviny, hygienické pomôcky a lieky,“ dodáva na záver Sandra Pazman Tordová.

(nc)

Páčil sa vám článok?