Problém obyvateľov Vígľašskej a Beňadickej: Roky im v okolí strpčujú život popíjajúci asociáli

13.10.2019
0
Popíjajúci na Beňadickej

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Celé roky sa obyvatelia domov na Vígľašskej a Beňadickej sťažujú na skupinky popíjajúcich na terase priamo pod ich oknami. Boli sme sa tam pozrieť v bežný pracovný deň o deviatej hodine ráno.

Terasa, ktorá obe ulice spája, je špecifická tým, že tu na malom priestore nájdete hneď tri prevádzky, a nie sú to klasické krčmy, ale skôr obchody, ktoré ponúkajú okrem iného aj alkohol, a to od skorého rána až do večera. Vchádzame do prvej z nich, do Trafiky otvorenej od 7.00 h do 19.00 h. Predávajú tu kávu, aj poldecáky v umelohmotných téglikoch, rozlievané víno do plastových fliaš či pivo. Väčšina ľudí si však počas našej návštevy prichádza pre lístky na MHD a podať Loto. Pýtame sa predavačky, či jej neprekážajú pijani pred dverami. „Nemôžu stáť rovno pred nami, dali sme na dvere zákaz,“ hovorí, ako sa s nimi snažia vysporiadať, pričom dodáva, že sú typy, ktorým žiadny alkohol nepredá, pretože na terase robia neporiadok. „Keď prídu robotníci, alebo dôchodcovia z blízkych vchodov a chcú si dať jedno na terase, nemám s tým problém. Sú slušní, jeden z nich tu aj pravidelne upratuje, ale kvôli tým ostatným som už volala aj mestskú políciu.“ Predavačka, ktorá v prevádzke pracuje už vyše 6 rokov, tvrdí, že popíjajúci na terase sú tu odjakživa, hoci minulý rok to už bolo neúnosné. „Tento rok sa to zlepšilo, pretože sme ich vyhnali. Teraz sedia a popíjajú na neďalekom trhovisku (pod Braníkom, dnes je z neho parkovisko, pozn. red.),“ dodala

My nie, to tí druhí

Kúsok od Trafiky natrafíme na dvojicu dôchodcov s pivom a poldecákmi. „Prečo nejdete do krčmy?“ pýtame sa ich. „Som dôchodca, nemám toľko peňazí,“ tvrdí jeden z nich. „Tu si dám so susedom z vedľajšieho vchodu pivo a idem domov. Napriek tomu, že nerobíme hluk ani neporiadok, som tu dostal minulý rok tri pokuty.“

Hneď vedľa trafiky je Večierka otvorená od 6.00 h ráno do 22.00 h večer. Pani, ktorá v nej predáva, tvrdí, že výtržnosti robí na terase 5-6 ľudí. Vedia, že ona im nič nepredá, takže k nej do obchodu ani nevojdú. „Majiteľova priateľka býva tu rovno na prvom poschodí, šiel by sám proti sebe, keby tým asociálnym predával alkohol,“ tvrdí.

Napokon na konci terasy, keď prejdeme okolo Domu kultúry Lúky a kedysi legendárneho Braníka na Vígľašskú, je predajňa potravín otvorená tiež od 7.00 h do 21.00 h. Tu umelohmotné poldecáky nepredávajú, tu sa nakupujú skôr pollitrové fľaše tvrdého alkoholu. Kupujúcich neselektujú, pred potravinami však nikto nestojí. Predavačka nám tvrdí, že to zarazili hneď na počiatku. „Všetci sa presunú na terasu Beňadickú alebo na trhovisko,“ tvrdí.

FOTOGALÉRIA:

​Na bývalom trhovisku skutočne už o deviatej ráno vidíme popíjať trojicu. Tekutiny majú v umelohmotných fľašiach, keď sa pri nich zastavíme, bez problémov s nami komunikujú. „Prečo nejdete do krčmy?“ pýtame sa aj ich. „Ešte nie sú otvorené a o desiatej máme už iný program,“ tvrdí žena. Aj ona nás presviedča, že to nie sú oni, kto strpčuje život tunajších obyvateľov. „My tu aj upratujeme. Pozrite sa, toto sme vyzbierali za dva dni!“ hovorí a ukazuje na papierovú škatuľu plnú fliaš od alkoholu. Koho teda sú? „No mali by ste vidieť, čo tu cez víkend vyvádzajú mladí! My tu len sedíme, aj lavičky sme si nalakovali...“

Pokutovať nestačí

Automatickou reakciou nahnevaného obyvateľa je: „Zrušte tie prevádzky! Alebo im aspoň zakážte predávať alkohol od rána do večera!“ Lenže, na základe čoho zrušiť práve tieto predajne, keď neďaleko je veľký supermarket? Zrušíme aj ten preto, že predáva alkohol?

Petržalský poslanec Matúš Repka navrhol na poslednom zastupiteľstve, aby do tejto lokality chodievali častejšie hliadky mestskej polície. Lenže tie tam už častejšie chodia a problém roky pretrváva. Tiež navrhol, žeby možno mala byť táto lokalita pridaná do VZN o zákaze požívania alkoholických nápojov na verejne prístupných miestach. V ňom sú totiž v jednotlivých mestských častiach špecifikované konkrétne lokality, kde je popíjanie zakázané. Terasa na Vígľašskej a Beňadickej tam zatiaľ nefiguruje.

​Problém, ktorý riešia na Beňadickej, však nie je v Petržalke ojedinelý. Skupinky popíjajúcich a neskôr často aj hulákajúcich či agresívnych sa zgrupujú všade tam, kde sú podobné večierky. Treba povedať, že ľudia, čo takto popíjajú, však väčšinou nie sú ľuďmi bez domova. V okolí majú byty, niektorí vlastné, niektorí prenajaté. Prečo je tento problém vypuklejší na Vígľašskej a Beňadickej? V tunajších obrích panelákových kvádroch je tých prenajatých bytov viac, než je únosné. Často v nich žijú ľudia osamelí, izolovaní, v biednej sociál­nej situácii. Tu sa nemá šancu vytvoriť nejaká tvorivá susedská komunita.

Preto by mohla byť riešením problému s popíjajúcimi aj premena prostredia v rámci realizácie Urbanistickej štúdie k centrálnej rozvojovej osi v Petržalke, ktorá zahŕňa aj túto lokalitu. Lenže to by obyvateľov najskôr musel niekto presvedčiť, že polyfunkčný objekt pred ich domom nie je dôvodom na hystériu. S originálnou architektúrou či zelenou fasádou by, naopak, dokázal nielen zjemniť brutalitu obrích panelákov, priviezť na sídlisko stabilných obyvateľov, ktorým záleží na tom, v akom prostredí žijú, ale vďaka slušným prevádzkam v objekte, priniesť do sídliska aj novú kvalitu.

(in)

Páčil sa vám článok?