Poznáte plogging? Peter spojil behanie so zbieraním odpadkov

13.10.2019
0
Plogging

Zdroj: Archív P.F.

Páčil sa vám článok?

„Na Petržalke som vždy miloval zeleň, no zároveň mi vždy prekážalo, ako sa k nej správame. A môj postoj sa nezmenil ani dnes,“ hovorí Peter Farkašovský (22), ktorý do Petržalky priniesol plogging – beh, pri ktorom zbierate odpadky.

Do Petržalky sa s rodičmi presťahoval ako trojročný z Londýna, kde sa narodil. Prežil tu detstvo aj dospievanie a hoci už piaty rok študuje v zahraničí - najskôr na strednej škole v Kanade a momentálne ekológiu a manažment na University of St. Andrews v Škótsku - každé dva mesiace sa vracia domov.

Do Petržalky ste priniesli šport, ktorý pomáha nielen športujúcemu, ale aj planéte. Ako k tomu došlo?

S mamou (Ľudmila Farkašovská, petržalská poslankyňa, pozn.red) sme oslovili organizátorov Run Festu OZ Behsity, ktorým sa nápad páčil. Nielen, že zaradili plo­gging ako súťažnú disciplínu, ale navyše výrazne zredukovali odpad vytvorený akciou tým, že sme namiesto tyčiniek a čokolád rozdávali čerstvo napečené koláče od našich petržalských senioriek a namiesto fľašiek s vodou sme postavili čapovaciu stanicu, kde si ľudia priniesli vlastnú fľašku. Práve tie najjednoduchšie riešenia prinesú častokrát najväčší osoh.

Úprimne, príliš si neviem predstaviť, ako sa v tom dá súťažiť. Vysvetlíte?

Podľa našich informácií sme prví na svete, kto zorganizoval plogging ako individuálnu súťažnú disciplínu, takže asi to lámalo hlavu viacerým ľuďom. My sme sa rozhodli založiť súťažnú disciplínu na počte zhybov, resp. kusoch odpadu, koľko jeden bežec vyzbiera. Treba aj dodať, že súťažné kategórie boli dve - muži a ženy. Čas nebol dôležitý. Mali sme hodinu na zbieranie odpadu okolo Veľkého Draždiaka a susedných lesov. Vyzbierali sme viac ako 1000 kusov odpadu (cca 50 kg), čo ma jednak nesmierne teší, ale zároveň zarmucuje. Do cieľa sme solidárne dobehli všetci naraz.

Už celé roky zbierate pri behu odpadky a domov sa vraciate s vrecami plnými plechoviek a prázdnych téglikov od kávy.... Vraj ste to robili ešte predtým, ako ste prvý raz počuli o ploggingu...

Áno. O ploggingu som sa dozvedel asi tri roky po tom, čo som začal zbierať odpadky počas behu.

FOTOGALÉRIA:

Čo bolo motívom? Až tak vás rušil odpad pri behu?

Rozhodne. A čím viac som behal, tým viac som si začal odpadky okolo mňa všímať. Momentálne si už neviem ísť zabehať bez toho, aby som nezdvihol aspoň obal od tyčinky. Plogging sa pre mňa stal morálnou povinnosťou. Stačí sa okolo seba poobzerať, či už ste na sídlisku, v parku alebo na akomkoľvek verejnom priestranstve - ako môžete nezdvihnúť plastovú fľašku, keď už ju raz vidíte pohodenú na zemi? Snažíme sa ospravedlniť našu ignoranciu sami pred sebou a povieme si „veď to nie je moje“, ale na to už v dnešnej dobe nemáme nárok. Počúva sa to ťažko, ale za znečistenie životného prostredia môžete vy, ja, vaši priatelia, sused, vaše dieťa, rodičia, skrátka my všetci. Príroda je naša kolektívna zodpovednosť a tento pocit zodpovednosti ma motivuje k ploggingu.

Takže ste chodili behať s vrecom na odpadky a v rukaviciach?

Nenosím ani rukavice, ani vrece na odpadky. Zoberiem toľko, koľko unesiem vlastnými rukami. Samozrejme, niektorí ľudia, pochopiteľne, preferujú neprísť do priameho kontaktu s odpadom a vtedy to vyriešite vrecom a rukavicami.

Ako na vás reagujú okoloidúci?

Niektorí zmätene, najmä, keď ma vidia behať s plechovkou od piva, ale vždy ich len milo pozdravím a bežím ďalej.

Kedy ste prvý raz zistili, že to, čo robíte, má aj oficiálny názov?

O ploggingu som prvý raz počul začiatkom tohto roku. Zistil som, že je to oficiálny šport, ktorý vymyslel Erik Ahlström v Štokholme už v roku 2016.

Aktuálne študujete v Škótsku. Stretávate aj tam pri behu ploggerov?

Priznám sa, plogging tu tiež veľmi nepoznajú, pretože asi nie je potrebný. Spoločnosť tu má oveľa väčší rešpekt k prírode ako na Slovensku. Škótsko má ambíciu dostať v roku 2030 štatút zero waste, čo znamená že budú schopní separovať sto percent vytvoreného odpadu. Navyše, už dnes je Škótsko z drvivej väčšiny poháňané obnoviteľnými zdrojmi energie. Je tu navyše skutočne veľmi čisto, takže „žiaľ“ len behám.

Plogging asi nie je vhodný pre všetkých bežcov. Nie všetkým zrejme vyhovuje zastavovať, zohýbať sa, meniť smer. Kto sa v ňom teda nájde?

Nemusí všetkým vyhovovať, ale zvládne ho skutočne každý. Bežte vlastným tempom, vlastným smerom a zohnite sa po toľko odpadkov, koľko vám telo dovolí. Som mladý človek, ale, žiaľ, kvôli genetike mám už teraz problémy s chrbtom. Zohýbaním sa však posilňujete brušné, stehenné a aj chrbtové svalstvo. Spevňujete si tak celé telo, a teda odľahčujete záťaž, ktorá je prirodzene vyvíjaná na chrbticu a rôzne kĺby.

Vás názor na Petržalku z hľadiska ploggingu?

Petržalka je skvelé miesto na plogging vďaka jej zelenému verejnému priestranstvu, ktoré je ideálne na beh. Žiaľ, tieto naše verejné priestranstvá sa topia v odpade a čiernych skládkach.

Plánujete beh podobný tomu na Run Feste zorganizovať opäť a nadchnúť pre tento spôsob pohybu ďalších Petržalčanov?

Ľudia ma môžu kontaktovať prostredníctvom môjho facebookového profilu a dozvedieť sa viac o tom, čo s ploggingom na Slovensku chystám a aké ďalšie udalosti plánujem. Už čoskoro rozbehnem FB stránku a platformu, ktorá bude šíriť myšlienku ploggingu a pevne verím, že sa na Slovensku uchytí rovnako úspešne ako v Škandinávii a západnej Európe.

(in)

Páčil sa vám článok?