Bratislava sa pridala k medzinárodnej iniciatíve za sledovanie kvality života

19.9.2019
0
Iveta Chovancová a Sergej Kára

Zdroj: FB Bratislava - mesto pre všetkých

Páčil sa vám článok?

Bratislava sa pridala k medzinárodnej iniciatíve za sledovanie reálnej kvality života v mestách. Splnomocnenci bratislavského primátora pre sociálne témy Iveta Chovancová a Sergej Kára (na fotografii) podpísali v mene Matúša Valla medzinárodnú deklaráciu, ktorá podporuje zmenu v sledovaní kvality života ľudí v krajinách a mestá - Index sociálneho progresu (social progress index).

Informuje o tom hlavné mesto na sociálnej sieti, na stránke venovanej sociálnym témam. "Podpisom deklarácie a účasťou na historicky prvom Social Progress Cities Summit vo švédskom meste Umea sa tak Bratislava zaradila medzi prvých desať miest v EÚ, ktoré podporujú túto iniciatívu smerovanú na Európsku komisiu. Ďalších 90 sa pridá do konca tohto roka," uviedol magistrát.

Vysvetľuje, že životná úroveň krajín, regiónov a miest sa často meria cez hrubý domáci produkt, teda ekonomický ukazovateľ. "Index sociálneho progresu sa však na mieru nášho blahobytu pozerá úplne inak. Meria reálne dáta v oblastiach života, ktoré sa nás naozaj dotýkajú - bývanie, bezpečnosť, vzdelanie, zdravie, životné prostredie, ľudské práva a mnohé iné," podotkla bratislavská samospráva. Poukazuje na fakt, že krajiny a mestá, ktoré majú vysoké HDP, nemajú vždy rovnako vysoký index sociálneho progresu. Práve v prípade miest má byť priepasť medzi týmito dvoma veličinami ešte väčšia.

"Meranie kvality nášho života cez ekonomické ukazovatele neprináša relevantné odpovede. Na mnohých svetových fórach sa práve z tohto dôvodu hovorí o tom, že index sociálneho progresu bude novým ukazovateľom ozajstnej kvality nášho života," tvrdí mesto. Chce preto začať merať index sociálneho progresu na úrovni Bratislavy v priebehu najbližších pár rokov. Magistrát deklaruje, že vďaka tomu bude oveľa lepšie vedieť, čo a ako Bratislavčania v jednotlivých častiach hlavného mesta najviac potrebujú.

"Nové medzinárodné kontakty priamo so zakladateľmi tejto myšlienky nám pomôžu pri budovaní vlastných kapacít, ktoré nám umožnia merať to, na čom skutočne záleží - či sa v Bratislave ľuďom žije dobre a ak nie, tak prečo," podotklo mesto.

(TASR)

Páčil sa vám článok?