Deň otvorených dverí DPB sa ponesie v duchu 110. výročia trolejbusovej dopravy

19.9.2019
0
Deň otvorených dverí v Dopravnom podniku Bratislava

Zdroj: TASR - Martin Baumann

Páčil sa vám článok?

Dopravný podnik Bratislava už túto sobotu 21. septembra 2019 od 10:00 do 16:00 otvorí brány svojej najväčšej vozovne Jurajov dvor pre verejnosť. Zároveň pri príležitosti 110. jubilea trolejbusov bratislavský dopravca slávnostne predstaví zrekonštruovaný historický trolejbus Škoda Sanos.

Verejnosť priamo do areálu vozovne dopravia zadarmo špeciálne trolejbusové a električkové linky. Trolejbusová linka 110 bude premávať z Hlavnej stanice a električková linka 10 z Námestia Ľ. Štúra.

Návštevníci si okrem prehliadky prevádzkových a historických vozidiel môžu pozrieť zmodernizovanú halu trolejbusov a poprvýkrát budú môcť nazrieť aj do novej nastavovacej a skúšobnej haly električiek, kde na nich bude čakať sprievodca, ktorý im ukáže napríklad aj to, ako vyzerá podvozok novej električky.

„Nadšenci dopravy budú mať na jednom mieste možnosť vidieť celú plejádu vozidiel, nielen nový zmodernizovaný vozidlový park, ale pochválime sa aj historickými vozidlami a najmä špeciálne zrekonštruovaným historickým trolejbusom ŠKODA SANOS. Teší ma, že oproti bežným povinnostiam si naši zamestnanci dokážu nájsť čas aj na renováciu historických vozidiel,“ povedal predseda predstavenstva DPB Martin Rybanský.

Pri historickom trolejbuse budú zároveň prebiehať prednášky zamerané na začiatky trolejbusovej dopravy v Bratislave. O nich príde porozprávať aj autor knihy Trolejbusy v Bratislave 1909 – 2019 Matej Kavacký. Kniha vyjde v novembri 2019 a návštevníci Dňa otvorených dverí na ňu budú môcť získať exkluzívnu predpredajovú zľavu. Určite tiež bude zaujímavé vypočuť si Petra Pankráca, odborníka na históriu verejnej dopravy, čo všetko obnáša rekonštrukcia vraku historického vozidla.

Zároveň je pripravených množstvo ukážok: napríklad výmena pneumatiky na trolejbuse, ukážka ťažkého odťahu, čistenie autobusu prejazdom umývacou linkou a nabíjanie elektrobusu.

Najmenší návštevníci sa určite potešia vyhliadkovým jazdám cabriobusom a elektrobusom po vozovni, detskému čisteniu autobusu alebo Veselému autobusu, kde sa pre zmenu môžu nechať na tvár pomaľovať oni.

​Pre tých, ktorí si chcú vyskúšať, aké je to byť vodičom autobusu, budú pripravené jazdy  autoškoly s inštruktorom. K dispozícii bude aj náborový stánok, kde sa môžu záujemcovia o prácu informovať, aké pracovné pozície a benefity aktuálne DPB ponúka.

Deň otvorených dverí podporia partneri DPB ukážkou z klubu vojenskej histórie Carpathia k 75. výročiu SNP, ukážkou zásahu psov mestskej polície vo vozidle trolejbusu, detským dopravným ihriskom a Slovnaft BAjk žltými bicyklami.

Pre všetkých bude pripravená súťaž o mobilné telefóny. Stačí, ak počas dňa navštívia štyri stanoviská a vyplnenú kartičku s pečiatkami odovzdajú pri pódiu. V závere podujatia sa návštevníci budú môcť odviezť konvojom trolejbusov.

Program podujatia:

10:20 FUNNY FELLOWS

11:00 prednáška Matej Kavacký

11:20 príhovory 1. námestníčky primátora Tatiany Kratochvílovej a predsedu predstavenstva DPB, a.s. Martina Rybanského

11:30 ukážka výmeny pneumatiky trolejbusu

11:30 KÚZELNÍK PETER

12:00 ukážka ťažkého odťahu trolejbusu

12:30 ukážka výmeny pneumatiky trolejbusu

12:30 prednáška Peter Pankrác

12:45 RYTMIKA - bubnová show

13:15 ukážka zásahu psovodov v trolejbuse

13:30 ukážka výmeny pneumatiky trolejbusu

13:45 PACI PAC

14:00 ukážka ťažkého odťahu trolejbusu

15:00 KOMAJOTA

16:00 konvoj trolejbusov

(ts, ms) 

Páčil sa vám článok?