Týždeň mobility po novom: Možno sa podarí odľahčiť bratislavskú dopravu na celý rok!

16.9.2019
0
Autobus na Námestí Ľudovíta Štúra

Zdroj: DPB

Páčil sa vám článok?

Dnes sa začal v Bratislave týždeň mobility. Mnohí ľudia boli doteraz zvyknutí, že počas tohto obdobia mohli s vodičským preukazom cestovať zadarmo. Tento rok to síce neplatí, ale magistrát sa rozhodol dosiahnuť cieľ, ktorý by zlepšil dopravnú situáciu v meste dlhodobo a nie iba na týždeň.

"Tento rok sme pri príležitosti Európskeho týždňa mobility dočasne zlacneli ročný cestovný lístok MHD o zhruba 25 % (základný ročný lístok pre dve zóny (100+101) si môžete kúpiť za 199,20 eur namiesto pôvodných 264,20 eur - poznámka redakcie) . V predošlých rokoch si niektorí vodiči a vodičky zvykli, že počas týždňa mobility môžu na svoj vodičský preukaz bezplatne cestovať verejnou dopravou. Dáta nám ale nepotvrdili udržateľný nárast cestujúcich MHD na základe tejto akcie. Počas bezplatného obdobia síce verejnou dopravou cestovalo viacej ľudí, v následnom období sa ale tento nárast neudržal. Preto tento rok s touto akciou nepokračujeme, nakoľko výpadok v príjmoch z cestovných lístkov nepriniesol dostatočný benefit pre dopravu v meste," vysvetlil hovorca magistrátu Peter Bubla.

Zdroj: FB Bratislava

Tento rok sa preto na magistráte rozhodli pre zmenu. Zlacnia celoročné električenky, čím sa môže dostaviť efekt fungujúci až dvanásť mesiacov a nie iba týždeň. "Predpokladáme, že cestujúci, ktorí si kúpia ročný cestovný lístok, sú viacej motivovaní MHD počas roka aj reálne využívať, čím odľahčujú dopravu v meste. Dočasnou zľavou chceme najprv overiť, či lacnejší ročný lístok prinesie trvalý nárast cestujúcich MHD a ak nám to dáta potvrdia, bude to dostatočný dôvod aj na prehodnotenie ceny predplatených cestovných lístkov," dodal Bubla.

​Ako ďalej vysvetlil hovorca, na magistráte chápu, že MHD priláka viac cestujúcich z áut vtedy, keď bude v prvom rade rýchlejšou, spoľahlivejšou a pohodlnejšou alternatívou pre dopravu v meste. Pre niektorých cestujúcich však môže byť aj výrazne nižšia cena ročného lístka dostatočnou motiváciou. "Preto cestujúci využívajúci verejnú dopravu v Bratislave a Bratislavskom kraji budú mať možnosť využiť v termíne od 16. septembra do 30. septembra 2019 zľavu na ročný predplatný lístok vo výške približne 25%. Cestujúci si budú môcť zakúpiť zľavnené ročné predplatné lístky 30 dní vopred pred požadovanou platnosťou (napr. ak si lístok kúpite posledný možný deň, 30. septembra, môže vám začať platiť najneskôr od 30. októbra)," informoval Bubla.​

(ms)

Páčil sa vám článok?