Primátor Vallo odmieta šafárenie s peniazmi Bratislavčanov na luxus pre pár vyvolených

13.9.2019
0
Matúš Vallo

Zdroj: TASR - Pavol Zachar

Páčil sa vám článok?

Nové vedenie mesta je pohoršené, ako sa v podnikoch, ktoré patria pod mesto, rozhadzovali v minulosti peniaze. Bratislavský magistrát sa pritom odvoláva aj na našu tému, keď si bývalé predstavenstvo OLO (16 členov) z našich peňazí kúpilo oblečenie za 16-tisíc eur. A tiež poukázalo na ďalší prípad prenájmu auta VW Touareg pre bývalého generálneho riaditeľa BVS. Primátor Matúš Vallo považuje za neprípustné, aby sa takto nakladalo s peniazmi Bratislavčanov.

„Preto považujeme za dôležité, aby nielen fungovanie mesta, ale aj činnosť všetkých mestských podnikov a organizácií a zvlášť, pokiaľ fungujú z poplatkov vybraných od Bratislavčanov (za vodu, za odpad, atď.), nevyvolávala žiadne pochybnosti o efektívnom nakladaní so zverenými financiami,“ reagoval hovorca mesta Peter Bubla. Nákup oblekov a prenájom luxusného auta sú podľa magistrátu príklady „šafárenia bývalého vedenia mestských podnikov a sú mementom ako už nechceme, aby tieto podniky fungovali,“ dodal hovorca Matúša Valla.

Prenájom auta VW Touareg pre bývalého generálneho riaditeľa BVS za podmienok, ktoré ďaleko prevyšujú iné dostupné možnosti na trhu, je podľa stanoviska mesta absolútne neobhájiteľné. „K zmluve došlo za minulého vedenia BVS a riaditeľ spoločnosti, ktorý auto využíval, už v BVS nepracuje. V tomto však snaha súčasného vedenia mesta o nápravu nekončí. Už len z principiálnych dôvodov žiaden nový člen predstavenstva a ani zamestnanec BVS auto nadobudnuté za takýchto podmienok na služobné účely používať nebude a rokujeme s Infra Services o vrátení vozidla tak, aby nedošlo k ďalším nákladom BVS. Pokiaľ zo strany nového akcionára Infra Services (GGD) nebude umožnené vedeniu BVS upraviť zmluvu s Infra Services o prenájme tohto vozidla alebo toto auto vrátiť, budeme hľadať možnosť, ako auto poskytnúť na sociálne alebo verejnoprospešné účely pre niektorú z organizácií mesta alebo s ním spolupracujúcich organizácií,“ vysvetlilo mesto.

Zdroj: facebook Bratislavská vodárenská spoločnosť

​To isté platí aj prípad nákupu oblekov pre členov predstavenstva OLO (Odvoz a likvidácia odpadu), ku ktorému tiež prišlo ešte za bývalého vedenia OLO. Pripomeňme, že tému priniesli banoviny.sk. Nejde pri tom len o to, či samotná súťaž na obleky prebehla podľa pravidiel a v súlade so všetkými predpismi. „Absurdná bola už len samotná myšlienka a drzosť nechať si kúpiť obleky za peniaze Bratislavčanov,“ doplnil Bubla.

Zdroj: Marián Dekan

​V stanovisku mesta sa píše, že obidva tieto prípady svedčia o akútnej potrebe nastavenia nových štandardných vzťahov v OLO a v BVS, ale aj medzi BVS a jej dcérskymi spoločnosťami. „Na nich spolu s novým vedením BVS intenzívne pracujeme a vo svetle takýchto príkladov treba vnímať aj rastúce mediálne útoky voči krokom nových manažmentov aj voči ich členom osobne,“ píše sa v závere stanoviska.

(lb)

Páčil sa vám článok?