Dúbravská samospráva dokáže predať obecný byt aj za týždeň

8.8.2013
0
Dúbravská samospráva dokáže predať obecný byt aj za týždeň - byt_adlera1
Páčil sa vám článok?

Na čudné okolnosti predaja obecného bytu v Dúbravke nás nedávno upozornil obyvateľ tejto mestskej časti. Podľa informácií, ktoré sa nám podarilo získať, mestská časť Dúbravka predala 1-izbový byt na Ulici Karola Ádlera 3 nájomcovi v superrýchlom konaní - trvalo len niekoľko dní, podľa pracovníčky miestneho úradu to je štandardný postup.

Peter Szalay bol nájomníkom v obecnom byte od smrti matky v roku 2005. Riadne platil nájomné a služby, za rok 2010 mu vznikol nedoplatok 189 €, o ktorom však nevedel. Koncom roku 2012 vynechal tri platby a zo strany mestskej časti prišla výpoveď nájmu. Do 30. apríla 2013 mal byt vypratať a uvoľniť. Potom sa však začali diať zaujímavé veci. Niekedy v marci prišiel na miestny úrad nájomník v sprievode Jozefa M. a zaujímal sa o dôvody výpovede a spôsob, ako sa strate strechy nad hlavou vyhnúť. Jeho celkový dlh bol zhruba 1000 eur. Okolo 10. apríla ho navštívil Jozef P., ktorý mu ponúkol možnosť vyplatenia dlhov s tým, že ako nájomník si byt od mestskej časti odkúpi a vzápätí ho predá jemu. O dva dni na to - 12. apríla 2013 mali podpísať kúpnu zmluvu za 50-tisíc eur, ktoré však Szalay nedostal. Dostal len časť peňazí na uhradenie dlhu a pár tisícok k tomu.

Starosta zrušil nájomníkovi výpoveď 16. apríla a ten 17. apríla 2013 požiadal v zmysle zákona o odkúpenie obecného bytu do osobného vlastníctva. Zmluva o prevode vlastníctva bytu bola podpísaná 23. apríla 2013, kupujúci zaplatil 338,91 € a na druhý deň bola zmluva zverejnená na webe. Ďalší deň 25. apríla vystavila mestská časť potvrdenie o zverejnení zmluvy. Ešte v ten istý deň pracovníčka majetkovoprávneho a legislatívneho oddelenia JUDr. Ľubica Hofmannová urobila osobne vklad do katastra - pod číslom 8770/13. Ako potvrdila pre Bratislavské noviny, išlo o štandardný postup, takto vraj mestská časť obvykle postupuje pri predaji obecných bytov.

V ten istý deň 25. apríla 2013 bol však pod číslom 8771/13 urobený ďalší vklad - P. Szalay previedol byt, ktorý ešte ani nevlastnil, na Jozefa P. Podľa katastra sa P. Szalay stal majiteľom bytu 21. mája 2013, Jozef P. sa ním stal o deň neskôr 22. mája 2013.

Po dvoch mesiacoch sa byt po rekonštrukcii objavil v ponuke realitných kancelárií za 65 500 €.

Ľ. Hoffmanová tvrdí, že ide o štandardný postup a mestská časť nemôže ovplyvniť, čo urobí nový vlastník s bytom. Žiaľ, celý priebeh vyvoláva dojem, že ak by úradníci a špekulanti s bytmi chceli spolupracovať, nekonali by inak, ako v prípade bytu na Ulici Karola Ádlera 3.

(ado)


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 1998-2013 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?