Bratislava bude v ďalšom roku hospodáriť s 246 miliónmi eur

13.12.2012
0
Páčil sa vám článok?

S rozpočtom vyše 246 miliónov eur bude v roku 2013 hospodáriť hlavné mesto SR. Viac peňazí vyčlenilo na dopravu, značne pridalo cyklistom. V rámci šetrenia ubralo kultúre a na magistráte plánuje primátor Bratislavy Milan Ftáčnik (nezávislý) aj prepúšťať. Rozpočet, ktorý je oproti tomuto roku asi o 20 miliónov eur vyšší, dnes schválili mestskí poslanci 28 hlasmi z 38.

Príjmy bežného rozpočtu presahujú výdavky o 9,5 milióna eur. Tento prebytok chce mesto použiť na vykrytie schodku kapitálového rozpočtu, respektíve na splácanie starých dlhov. Tie budú uhrádzané aj výnosmi z predaja majetku, ktoré sa rozpočtujú vo výške 10,1 milióna eur, čiže zhruba na úrovni tohto roka. Mesto tiež plánuje reštrukturalizovať dlhy mestskej príspevkovej organizácie Generálny investor Bratislavy (GIB), ktoré súvisia s rekonštrukciu Zimného štadióna Ondreja Nepelu. Na dlhy chce dať celkovo 21,9 milióna eur.

Dva roky mesto podľa Ftáčnika zodpovedne konsolidovalo a vďaka tomu sa podarilo znížiť zadlženie Bratislavy zo 66 na 58 percent bežných príjmov. "Dostali sme sa už pod kritickú hranicu, ktorú stanovuje zákon o rozpočtovej zodpovednosti," zdôraznil primátor s tým, že do roku 2014 sa chce dostať na hranicu 50 percent. Predseda finančnej komisie mesta Ivo Nesrovnal (SDKÚ-DS) oponoval. "Nie je pravda, že Bratislava znižuje zadlženie. Len to nie je vidieť, robí to napríklad cez dopravný podnik." O novom úvere DPB Ftáčnik nevedel.

Primátor tvrdí, že rozpočet na budúci rok je nielen úsporný, konsolidačný, ale aj rozvojový. Najmä s pomocou Európskej únie tak plánuje samospráva budúci rok začať aj investovať. Rekonštruovať chce Starý most, pripravovať električkové spojenie do Petržalky, rozširovať trolejbusové vedenie či modernizovať električkovú trať do Dúbravky. "Chceme ďalej pokračovať v budovaní cyklistických trás. Máme tam historicky najvyššiu sumu, ktorá je určená na túto položku, a to až 630.000 eur," poznamenal Ftáčnik.

Podľa predsedu najväčšieho poslaneckého klubu Svena Šovčíka (SDKÚ-DS) je rozpočet bez fantázie a mesto nevyužíva svoj potenciál. Navrhol, aby sa viac peňazí investovalo napríklad do turizmu, ktorý by priniesol zase príjmy do daní za ubytovanie, alebo do parkovacej politiky či výstavby parkovacích domov. Pracujeme na realizácii, veľké peniaze nám to ale neprinesie, reagoval Ftáčnik. Poslanec Ján Budaj (Zmena zdola-DÚ) pripomenul, že rozpočet nemôže byť postavený len na predaji majetku, lebo takáto doba sa raz musí skončiť. Primátor aj poslanci sa zhodli na tom, že jedným z najväčších problémov mesta sú nízke príjmy.

V rámci zvýšenia kvality života Bratislavčanov počíta rozpočet s rekonštrukciou sociálneho zariadenia na Hanulovej ulici. Prostriedky sa vyčlenili aj na výstavbu nájomného domu v Petržalke na Čapajevovej ulici či päť projektov zameraných na inteligentný hospodársky rast, ako aj na podporu projektu Bratislava - vedecké mesto. "Podarilo sa nám zapracovať 700.000 eur pre Územný generel dopravy, ktorý je východiskovým predpokladom pre tvorbu nového územného plánu. To je pozitívny krok pre urbanistický rozvoj mesta," poznamenal poslanec Milan Černý (SDKÚ-DS).

V rámci úspor chce hlavné mesto znížiť počet svojich zamestnancov, zvýšia sa však náklady na odstupné. V rozpočte na to vyčlenilo asi 400.000 eur. Zmenu organizačnej štruktúry plánuje k 1. marcu. "Máme 530 pracovných pozícií, plánujeme, že pôjdeme na 500. Matematika je teda jasná," okomentoval plánovaný počet prepustených riaditeľ magistrátu Rastislav Gajarský.

(TASR)

Páčil sa vám článok?