Pokuta pre Marianum od PMÚ SR bola nezákonná

24.6.2011
0
Páčil sa vám článok?

Uloženie pokuty 237.668 eur (7,16 milióna Sk) bratislavskému mestskému pohrebníctvu Marianum za zneužívanie dominantného postavenia na trhu bolo nezákonné. Rozhodol o tom Najvyšší súd (NS) SR, na ktorý sa pohrebníctvo odvolalo voči rozsudku Krajského súdu v Bratislave z roku 2010.

Rada Protimonopolného úradu (PMÚ) SR uložila pokutu pohrebníctvu rozhodnutím v roku 2008 v správnom konaní. Rozsudok NS SR nadobudol právoplatnosť 15. júna 2011.

Najvyšší súd v rozhodnutí uviedol, že PMÚ SR porušil čl. 49 v spojení s čl. 152 Ústavy SR a dve zásady odporúčaní Výboru ministrov Rady Európy o správnom trestaní.

Podľa súdu nové skutkové podstaty zneužitia dominantného postavenia, ako ich vymedzil PMÚ SR v rozhodnutí voči Marianumu, zákon na ochranu hospodárskej súťaže výslovne neupravuje. V tomto prípade vydal úrad rozhodnutie v rozpore s platným právom, pričom trestal podnikateľa za niečo, o čom podnikateľ nemohol vedieť, že ide o protiprávne konanie.

Mestské pohrebníctvo vyzýva PMÚ SR o urýchlené nové vydanie rozhodnutia o zrušení pokuty v súlade s rozsudkom NS SR. Zároveň žiada, aby bola plná suma pokuty aj s úrokmi z omeškania vrátená na účet Marianumu. NS SR vrátil vec PMÚ SR na ďalšie konanie.

TASR o tom dnes informoval riaditeľ Marianumu Miloslav Hrádek.

(TASR)

Páčil sa vám článok?