Primátor Bratislavy obavy starostov opakovane odmieta ako neopodstatnené

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Podľa názoru primátora Bratislavy Andreja Ďurkovského je uznesenie mestského zastupiteľstva o správe dani z nehnuteľností v hlavnom meste od roku 2006 aj v súlade so zákonom o miestnych daniach, a rešpektuje aj skutočnosť, že príjem z tejto dane bol doteraz dôležitou súčasťou rozpočtov mestských častí.

Podľa zákona je jednoznačne správcom dane z nehuteľností - a teda aj jej príjemcom - obec, a to v ktorejkoľvek z vyše 2860 obcí a miest na Slovensku, v Bratislave teda hlavné mesto, a nie mestské časti. Primátor však presadil, aby aj po roku 2005 mali mestské časti garantovaný príjem z rozpočtu hlavného mesta (t. j. z podielu na príjmoch z daní fyzických osôb, dane z nehnuteľností a valorizácie platov zamestnancov v školstve) na úrovni predchádzajúcich rokov, teda cca 1,3 až 1,5 miliardy korún v úhrne. Mestské časti teda aj po roku 2005 neprídu skrátka a budú participovať na príjmoch z rozpočtu mesta.

Podľa primátora nie je pravda, že nový systém správy dane z nehnuteľností je centralizáciou, ktorá prinesie zhoršenie služieb pre občana. Ak budú mestské časti ochotné spolupracovať, občan si zmenu ani nevšimne. Naďalej si bude plniť ohlasovaciu povinnosť k dani na tých istých miestach ako doteraz. Bude vytvorená iba centrálna evidencia daňovníkov, tak ako v ktoromkoľvek inom meste na Slovensku, a daňové pracovisko magistrátu na Bazovej ulici, ktoré bude riešiť napr. také prípady, keď občan vlastní rôzne nehnuteľností v rôznych mestských častiach (napr. záhradku v DNV a byt v Karlovej Vsi).

Starostovia nemajú najmenší dôvod domnievať sa - a tento názor podsúvať verejnosti - že magistrát prechod správy dane z nehnuteľností na hlavné mesto z mestských častí nezvládne, a preto ju musia naďalej spravovať oni, upozorňuje ďalej primátor A. Ďurkovský. Magistrát sa vlani musel podľa neho veľmi rýchlo vyrovnať s množstvom zmien súvisiacich s prijatím zákonov týkajúcich sa reformy verejných financií a urobil to tak, že občan si to v podstate ani nevšimol. Magistrát už pred dvoma rokmi otvoril pracovisko prvého kontaktu Služby občanom, ktoré teraz kopírujú vo viacerých mestách Slovenska (Trenčín, Nitra) ale aj mestských častiach Bratislavy (Staré Mesto).

„Po reforme verejných financií (fiškálnej decentralizácii) pred rokom a zrušení účelových štátnych dotácií sa daň z nehnuteľností mala stať jedným z kľúčových príjmov pre rozpočty miest, ktorým si výpadok mali nahradiť. V takejto situácii hlavné mesto jednoducho musí mať kontrolu nad správou dane z nehnuteľností, aby mohlo zabezpečovať základné funkcie mesta pre občanov, najmä verejnú dopravu,“ tvrdí primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský.

Páčil sa vám článok?