Polícia upozorňuje, že občiansky preukaz bez fotky nie je vhodný na cestovanie

6.7.2022

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

 Občiansky preukaz bez fotografie nie je vhodný na cestovanie. Vydáva sa na účely použitia u lekára a v lekárni. Na cestovanie je potrebný platný občiansky preukaz s fotografiou alebo cestovný doklad (PAS). Pripomína to slovenská polícia, ktorá počas leta pracuje v Chorvátsku a pomáha dovolenkujúcim Slovákom. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PZ) SR Denisa Bárdyová.            

Policajti ďalej upozorňujú turistov, aby s vozidlami parkovali len na miestach na to vyhradených. V prípade spoplatneného parkovania si treba kúpiť lístok a umiestniť ho na viditeľné miesto pod okno, inak sa dovolenkujúci vystavujú riziku pokuty alebo odtiahnutého vozidla. Pokutu od chorvátskych policajtov odporúčajú zaplatiť ešte počas pobytu v Chorvátsku na ktorejkoľvek pošte alebo v banke.

Polícia poukazuje aj na zmeny pri platení diaľničného mýta. Na niektorých mýtnych staniciach sa od decembra 2021 zaviedla len bezhotovostná úhrada platobnými kartami alebo priamo ENC/ETC zariadením. Stratu dokladov, evidenčných čísel vozidiel alebo ich krádež je potrebné nahlásiť na najbližšej policajnej stanici. V prípade, že občan nemá iný doklad na vycestovanie, je potrebné kontaktovať veľvyslanectvo SR v Chorvátsku s cieľom vydania náhradného dokladu na vycestovanie.

Slovenskí policajti tiež odporúčajú nebrať so sebou na dovolenku cennosti a šperky. Dovolenkujúci by si nemali nechávať na pláži svoje veci bez dozoru. Je potrebné dávať si pozor na kabelky a príručné tašky hlavne v úzkych uličkách a na preplnených miestach. Pri zastavení s vozidlom na odpočívadle alebo čerpacej stanici neodporúčajú nechávať si peňaženku, peniaze a doklady vo vozidle.

(TASR)

Páčil sa vám článok?