Na bezpečnosť a poriadok v okolí "Pentagonu" by mohla dohliadať SBS

1.3.2017
0
Na bezpečnosť a poriadok v okolí "pentagonu" by mohla dohliadať sbs - Vrakuna
Páčil sa vám článok?

Chrániť majetok obyvateľov neslávneho bytového domu Pentagon na Stavbárskej ulici v bratislavskej Vrakuni, ale aj širšieho okolia a zároveň dohliadanie na verejný poriadok by v budúcnosti mohla súkromná bezpečnostná služba (SBS). Taká je predstava starostu Martina Kuruca na desiatky rokov neriešeného problému.

Starosta Vrakune s ňou chce predstúpiť pred poslancov na najbližšom zasadnutí miestneho zastupiteľstva. Mal by im predložiť návrh na vyčlenenie 100.000 eur na zriadenie 24-hodinovej služby s minimálne dvoma členmi, aj so zázemím. „Nie sme bohatá mestská časť, nemáme toľko finančných prostriedkov. Ale čo sú to finančné prostriedky oproti šťastiu ľudí," uviedol starosta Kuruc na dnešnom brífingu, ktorý sa konal priamo pred objektom Pentagonu.

V praxi by mala služba, vybratá vo verejnom obstarávaní, podľa neho fungovať tak, že by monitorovala verejné priestranstvá v okolí Pentagonu, zároveň by dohliadala na situáciu v najproblematickejších vchodoch domu. Spolupracovala by s mestskou i štátnou políciou. Podľa starostu by ale mala byť súkromná služba dočasným riešením. A dovtedy, kým sa nevybuduje plánované policajné oddelenie. To by malo sídliť v neďalekom bývalom kultúrnom stredisku a dohliadať by malo na bezpečnosť okolia Pentagonu, ktoré je dlhodobo spojené s množstvom sťažností obyvateľov na drogovú kriminalitu, nečistotu a porušovanie verejného poriadku.

V tejto súvislosti pokračujú rokovania mestskej časti spolu s ministerstvom vnútra a majiteľom pozemku pod budovou bývalého kultúrneho strediska, ktorý prenájom pozemku za symbolickú sumu podmieňuje revitalizáciou celého okolia, teda plochy zhruba 30.000 štvorcových metrov, kde by mohlo vzniknúť okrem iného detské ihrisko či rôzne športoviská. „Viazne to na magistráte, mesto musí odsúhlasiť revitalizáciu. Stanoviská sú podľa primátora vraj vydávane do 30 dní, ale je to deväť mesiacov, čo sme boli u neho," konštatuje Kuruc. Ten preto vyzýva primátora Iva Nesrovnala, aby v tejto veci začal konečne konať. Zároveň ho žiada, aby vyčlenil špeciálnu dvojitú policajnú hliadku, ktorá by mala na starosti práve toto problémové územie. Je totiž presvedčený, že počet policajtov ako aj ich výjazdov do tejto lokality je nepostačujúci.

Návrh starostu, hoci ako krízové riešenie, oceňuje a víta aj bratislavská mestská poslankyňa za Vrakuňu Soňa Svoreňová. Podľa nej stojí bezpečnosť ľudí a verejný poriadok nad finančnými otázkami, aj keď uznáva, že takýto návrh nie je z pohľadu verejných financií najefektívnejším riešením. Financovanie SBS je finančne nákladnejšie ako vyčlenenie stálej hliadky mestskej polície a peniaze by sa dalo použiť aj lepšie, napr. na revitalizáciu alebo rozvoj mestskej časti. Pentagon však patrí podľa nej patrí popri doprave a parkovaní k najviac ťažiacim problémom miestnych obyvateľov. „Spolu so starostom, ktorý je tiež mestský poslanec, pracujem na tom, aby primátor zaradil problém Pentagonu k prioritám, ktoré by sa mali riešiť," povedala pre TASR s tým, že v tejto súvislosti bude na mestskom zastupiteľstve interpelovať primátora k súčinnosti a spolupráci. 

(TASR, foto: abn)

Páčil sa vám článok?