VIDEO: Akcia v Pentagone. Užívatelia drog sa pustili do upratovania

6.12.2016
0
Video: užívatelia drog upratujú pentagon - pentagon 2
Páčil sa vám článok?

Nešťastne slávna lokalita Bratislavy vo Vrakuni, známa ako Pentagon, na niekoľko dní zmenila tvár. Stalo sa to vďaka jesenným brigádam, ktoré zorganizovalo Občianske združenie Odyseus.

To, čo bolo na týchto brigádach výnimočné, sú zapojení aktéri. Do upratovania sa zapojili totiž samotní ľudia, ktorí užívajú drogy. Občianske združenie Odyseus pracuje s ľuďmi, ktorí injekčne užívajú drogy v Pentagone už od roku 2001. Zabezpečuje im výmenu a distribúciu sterilných striekačiek a zdravotníckeho materiálu, nechýba ani poradenstvo v sociálnych a zdravotných otázkach. Ročne z tejto lokality zlikvidujú až 30-tisíc použitých striekačiek, tie na výmenu prinesú samotní užívatelia a užívateľky drog. V rámci poradenstva sa združenie snaží pomôcť týmto ľuďom spraviť krok vpred.

„Týmto projektom sme chceli ukázať, že aj ľudia z týchto komunít vedia priložiť ruku k dielu a situácia na Pentagone im nie je ľahostajná. Treba im však dať príležitosť,“ vysvetľuje myšlienku brigád predsedníčka združenia, Iveta Chovancová. Do upratovania sa zapojilo 20 ľudí, ktorí užívajú drogy a zároveň sú bez domova. Ide pri tom o ľudí, ktorých možnosti ako si nájsť prácu sú veľmi obmedzené. Chýbajú im základné doklady, majú záznam v registri trestov. V pravidelnej práci im bráni aj fakt, že nemajú kde bývať alebo bojujú so zdravotnými problémami. Forma dobrovoľníctva s benefitom poukážky do obchodu pre nich môže predstavovať alternatívu, ako aspoň dočasne zlepšiť svoju náročnú životnú situáciu.

Pentagon dlhodobo trápi otvorená drogová scéna a s ňou spojené problémy. Ide najčastejšie o neporiadok či použité striekačky na zemi. Odyseus hľadá cesty, ako z Pentagonu spraviť lepšie miesto pre život každého obyvateľa. „Ide o sídlisko, ktoré si konečne zaslúži riešenia svojich problémov. Tie by mali byť systematické. Viac ako desať rokov sa sľubuje, že drogy budú odtiaľ vytlačené, hoci všetci vieme, že to je nereálne. My hľadáme iné riešenia, ktoré sú založené na zapájaní ľudí z komunity a na spolupráci,“ tvrdí Chovancová. Okrem upratovacích brigád v lokalite vďaka mimovládke dlhodobo pôsobia aj tzv. komunitní dobrovoľníci. Tí hoci užívajú drogy, prispievajú k zlepšeniu situácie tým, že likvidujú použité striekačky a šíria osvetu medzi ďalšími užívateľmi drog.

 Upratovanie je jedno z viacerých riešení, ktoré Odyseus Vrakuni aktívne ponúka. Ich iniciatívu finančne podporilo hlavné mesto Bratislava, odvoz odpadu zabezpečila mestská časť Vrakuňa. O túto lokalitu sa stará aj Detský fond Slovenskej republiky, ktorý v lokalite prevádzkuje nízkoprahové centrá pre deti, mladých ľudí a rodiny Mixklub a Mixáčik. 

(ts, ms, Foto: OZ Odyseus)

Páčil sa vám článok?