„Kríže“ obyvateľov Krížnej ulice

21.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Krížna ulica (bývalá Steinerova) sa smutno preslávila predovšetkým za posledných pár rokov. Od skorého večera do neskorej noci (až takmer do rána) na nej postávajú „dámy“ na predaj. Nám obyvateľom tejto oblasti, predovšetkým ženskej časti, to znepríjemňuje život.

Keďže „dievčatá“ nastupujú do šichty okolo 19. hodiny, už aj nejedna z nás dostala ponuku od prudko brzdiaceho auta len preto, že sa na chvíľu pristavila pri výklade. Dokonca sa to stalo mojej 13-ročnej dcére, ktorá pri prechádzaní cez ulicu musela chvíľu postáť, kým prešli autá.

Je pravda, že v noci občas vidíme policajné autá - pomaly idúce ulicou. Čo z toho, keď im zákon neumožňuje konať. Podľa môjho názoru by bolo účinnejšie, keby sa po ulici prechádzalo niekoľko dvojíc mestských policajtov. My by sme sa cítili bezpečnejšie a možno by mnohí zákazníci stratili odvahu (alebo chuť). A kde niet kupujúcich, nebýva ani predávajúci...

Prostitúcia však nie je jediný problém Krížnej ulice. Keď sa neďaleko zástavky električky pri bývalej Iskre pred pár rokmi objavilo stanovište taxíkov, potešilo to takmer každého. Spočiatku čakalo niekoľko áut, pekne pozdĺž cesty, na svojich zákazníkov. Žiaden problém.. V poslednom čase však počet taxíkov tak vzrástol, že začali parkovať nie pozdĺž, ale dokonca kolmo na chodníku. Tým zabrali jeden z dvoch jazdných pruhov a práve v blízkosti ostrovčeka nástupišťa na električku, často vzniká dopravný „galimatiáš“.

A nielen to. Skúste niekedy nakupovať v zeleninovom stánku pri tomto stanovišti. Zopárkrát som musela po niekoľkominútovom čakaní v rade oželieť zeleninu, pretože pach moču v okolí stánku som už nemohla zniesť. Kaluže na zemi sú sfarbené dožlta, a taká istá zapáchajúca mláka je každé ráno za rohom domu na Blumentálskej ulici. Chcela by som vedieť, či magistrát mesta pri vydávaní povolení na čakacie miesta taxíkov, posudzuje aj riešenie tejto biologickej potreby držiteľov licencií a či nie je obmedzený alebo určený počet áut na jednotlivé stanovištia.

Kedysi som vídavala v meste tabuľky, na ktorých bolo napísané, pre koľko taxíkov je miesto vyhradené. Veľmi pochybujem o tom, že na tomto úseku mohlo získať legálne miesto vyše desať áut (ako som videla 25.2.2000 o 21.30).

Navrhujem, aby mesto donútilo firmy združujúce taxikárov, vytvoriť na miestach s koncentráciou ich pracovníkov uzavreté priestory - WC búdky, kde svoju potrebu môžu vykonávať a neznepríjemňovať pritom život obyvateľom v ich blízkosti. Aby nemuseli prechádzať do svojich domovov okolo močiacich taxikárov, držiac sa za nos.

J. B., Staré Mesto
(celé meno máme v redakcii)

Páčil sa vám článok?