Neviete, čo skôr ochutnať: Zašli sme do novej a najväčšej gastrozóny u nás

12.6.2023
0

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

„Kto nemal Pho, nepozná Vietnam,“ láka na polievku so silným hovädzím vývarom PHOčkáreň, kiosk v novej nákupnej pasáži Eurovea. V gastrozóne, ktorá tu funguje od konca mája, si takto zacestujete aj do Indie, Mexika, Portugalska či Talianska – ponuka špecialít svetovej, ale i našej kuchyne je bohatá. Pozrite sa dnu s nami.

Novú gurmánsku destináciu, kde si môžete vyberať medzi tradičnými aj netradičnými jedlami v rôznych prevedeniach, nájdete v predĺženej časti nákupného centra na poschodí. V porovnaní s pôvodným foodcourtom sa kapacita zdvojnásobila, pribudli tiež nové prevádzky a miest na sedenie v tejto najväčšej gastrozóne u nás je viac ako tisíc.

Zašli sme sem v posledný pracovný deň pred víkendom okolo obeda a mali sme pocit, že ľudí láka viac ako nákupy v obchodoch. Priestor foodcourtu je veľký a otvorený, oplatí sa pozrieť i hore, pohľad na mrakodrap cez presklenú stropnú konštrukciu je fascinujúci. Hoci záujemcov o fastfoodové špecialitky postupne pribúdalo, nebol problém nájsť si voľné sedenie, a to nielen na jedenie, v hale môžete aj relaxovať pri dobrej káve alebo si vytiahnuť notebook a vybaviť niečo pracovné.

Zdroj: ac

​V hale sú aj oddychové a spoločenské zóny.

Prvé bistro, ktoré nám prišlo do cesty po vykročení z eskalátora, bolo Beija Flor, kde ochutnáte kúsok Portugalska napríklad v podobe chýrneho vanilkového koláčika Pastel de Nata. Za ním je mexické Chilantro, tu si môžete zase dať hovädzí bowl alebo jackfruit bowl, no v ponuke nechýba ani burrito, chilli con carne, pastrami sendvič alebo pastrami wrap so steakovým mäsom.  

Zdroj: ac

​V Beija Flor vám ponúknu aj tradičný portugalský dezert.

Presúvame sa ďalej popri známej prevádzke Nordsee s teplými i studenými  rybími špecialitami, napokon sa zastavíme pri  kiosku označenom „poké bistro – Regal BURGER –  EATBALLZ“. Práve tu objavíme prvú novinku foodcourtu, a to  mäsové guľky v syrovej, paradajkovej, kôprovej i karí omáčke, ktoré pripravujú podľa vlastnej receptúry. Zo šiestich verzií sme vyskúšali švajčiarske Swiss Ballz, bolo to chutné.

V neďalekom ázijskom Shunshine nájdete všetko, od ostrokyslej polievky cez populárne kung pao a chrumkavú kačicu až po sushi, neviete, čo skôr ochutnávať. V kiosku Milletranci si zase môžete dopriať klasické talianske raňajky a pravú rímsku pizzu krájanú na obdĺžniky, ponuka je pestrá a lákavá, je z čoho vyberať.

Zdroj: ac

V kiosku Milletranci nájdete bohatú ponuku pravej talianskej pizze.

Na opačnej strane reštauračnej zóny zase objavíme Amerikanos - prevádzku s americkou kuchyňou, ktorá v pôvodnom foodcourte nebola. Aj v tomto bistre sa dá dobre najesť. V ponuke majú hovädzie i kuracie burgery, sendviče, hotdogy tortily, pričom pri každej jednej špecialitke si zrejme zacestujete aspoň v mysli na mape – kúpite tu napríklad Texas burger, ale tiež Alabama burger, Washington burger, California burger, Brooklyn sendvič, Chicago sendvič... Zaujali aj jedlá ako Louisiana rebrá či Buffalo krídla, ktoré podávajú s chrumkavými hranolčekmi, a tiež sladké lievance a wafle. Ak nie ste práve na diéte, doprajte si.

Zdroj: ac

Všetky sladké jedlá v Amerikanos podávajú s javorovým sirupom, zmrzlinou, ovocím a šľahačkou.

Ďalšou novinkou fastfoodu v predĺženej časti Eurovea je talianske Pomodorino so špagetami, penne či gnocchi, ktoré pripravujú na rôzne spôsoby, majú i lasagne. „Cestoviny sú výborné, dochutené super, urobené tak po taliansky, teda pre Slováka nedovarené... ale fakt vynikajúce. U mňa je jediná nevýhoda, že ich zjem aj trikrát toľko ako je bežná porcia,“ pochvaľoval si Bratislavčan Matej.

Zdroj: ac

Taliansky kiosk Pomodorino má výborné cestoviny. 

Ak pôjdete do PHOčkárne, ktorú sme spomínali v úvode, odnesiete si obrovský tanier tejto tradičnej vietnamskej polievky, ktorý sami ani nezvládnete, aspoň v našom prípade to tak bolo. Vývar robia perfektne, s typickými exotickými koreninami, dali by ste mu aj desať bodov z piatich... V ázijskej reštaurácii Sumi, ktorá má vnútorné sedenie, vám zase ponúknu voňavý ramen – hovädzí, morský, miso i sójový, ale aj iné polievky, tiež suši či jazmínovú ryžu na milión spôsobov. Jediným problémom je dilema pri výbere jedla, všetky sľubujú gurmánsky zážitok.

Zdroj: ac

Ázijská reštaurácia Sumi má vnútorné sedenie, čoskoro sa k nej pridá Buddha Original aj turecká Harika. 

A to sme ešte nespomenuli domáce parené buchty a knedle v prevádzke Na pare, indické špeciality v Satyam či kiosk Koliba, kde nechýbajú samozrejme, ani bryndzové halušky, pirohy, strapačky či kapustnica. O kúsok ďalej, v prevádzke Schnitzel, zase voňajú chrumkavé rezne, kúpite tu aj vyprážané či grilované syry, takisto rôzne „misky“ – wege bowl, cheese bowl, haloumi bowl... Je tu toho až-až, pestrý svet chutí, ktorý čoskoro doplnia ďalšie reštaurácie na promenáde pri Dunaji.

(ac)

Páčil sa vám článok?