FOTO: Toto je najšpinavšia diera Petržalky - čo sa tam zmenilo rok od našej poslednej návštevy?

3.2.2022

Zdroj: Miroslav Košírer

Páčil sa vám článok?

Malý Braník je hanba Petržalky. Zdevastovaný objekt na Beňadickej ulici v Petržalke sme navštívili vlani v marci a z toho, čo sme tam videli, sme boli zhrození, rovnako ako miestni obyvatelia, ktorí v okolí žijú. Ešte v roku 2015 tam bola obľúbená kaviareň, kde sa tancovalo, jedáleň, reštaurácia, trafika, mäsiarstvo a veľkopredajňa potravín UNO. A dnes?

Po necelom roku sme sa boli pozrieť na areál Malého Braníku a zistiť, v akom je momentálne technickom stave a či bol objekt zabezpečený tak, aby sa do jeho interiérov nedostali cudzie osoby, čo bol pri našej návšteve v marci 2021 jeden z najhlavnejších problémov. Neporiadok bol vtedy nielen v okolí, ale aj v opustenej budove, kam vôbec nebol problém sa dostať, nakoľko bola veľmi chabo zabezpečená. Z pravej strany objektu oproti Domu kultúry Lúky lV. sme našli výklady bývalého Espresa čiastočne porozbíjané a poškodené. O niekoľko metrov ďalej sa nachádza podchod, kde bol vstup do bývalého Mäsiarstva a Kaviarne a keď tam len nakuknete, tak vás omámi silný zápach močoviny, ľudských exkrementov rôznych veľkostí a takmer celý priestor je takto nechutne označkovaný.

Hneď za rohom pár metrov každý deň od rána do večera na terase sa opíjajú bezdomovci a práve tento podchod využívajú počas svojej prítomnosti na malú aj veľkú potrebu. Zo zadnej strany na terase na bývalom mäsiarstve rozbili výklad a v tých priestoroch sa zdržujú a vôbec im nevadí, že je tam rozbitý nábytok, neporiadok a kopa smetia. Ďalší vchod do objektu predajne Potravín si urobili pod terasou oproti vchodu do obytného domu na Beňadickej č. 19  a to v dolných priestoroch bývalých skladov. Vlastníkom pozemku s číslom 2276 je stále Magistrát hl. mesta SR Bratislavy, nakoľko plán na rekonštrukciu obchodných priestorov sa počas pandémie nepodarilo zrealizovať, hoci už bolo vydané aj stavebné povolenie. Viac sa o problémoch vyskytujúcich sa v areáli Malého Braníku môžete dočítať tu:

Občianskeho aktivistu Miroslava Košírera, ktorý bol pred pár dňami chátrajúci objekt Malého Braníka fotograficky zdokumentovať, zaujala aj existencia dvoch bezpečnostných kamier umiestnených nad domom na Běňadickej číslo 19 ako aj na rohu Domu kultúry Lúky.

 „Zrejme sú obe policajné kamery nefunkčné a majú len odstrašujúci účel, prípadne sú využívané len na monitorovanie okolia, čo však nikomu nebráni v tom, aby na tomto mieste každodenne organizoval divoké stretnutia konzumentov alkoholu s následným znečisťovaním okolia, napríklad na spomínanej terase, ktorá evidentne slúži ako verejné WC," dodal.

  

(mk)

Páčil sa vám článok?