FOTO A VIDEO: Najhoršia časť Petržalky? Mnohí si myslia, že je pri Braníku. Posúďte sami

16.3.2021
0

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Časť Petržalky pri Malom Braníku patrí už roky k najzanedbanejším. Opustené prevádzky, pri nich partie popíjajúcich a všade množstvo odpadkov... Nezachraňuje to ani blízky Dom kultúry Lúky, fasáda je síce obnovená, ale interiér sa rozpadáva. Ako všetko naokolo. Ľudia už roky volajú po zmene. Tá príde, ale až s električkou.

Pod Domom kultúry bolo kedysi trhovisko. Dnes je z neho parkovisko. S vytrhanými stropnými svetlami, niektoré visia na jedinom kábli. Lampy v okolí sú zničené, s odhalenými vnútornosťami, kanály prepadnuté. Na malom námestí, kde kedysi dávno bola fontána, posedávajú na torzách lavičiek partie popíjajúcich. Rovnako ako na terase pri Malom Braníku alebo na Beňadickej. V čase našej návštevy je na terase pri Malom Braníku výnimočne poriadok. Desiatka modrých vriec ukrýva to, čo bolo donedávna porozhadzované navôkol. Kedysi známe pohostinstvo nefunguje už roky. A ten odpad, čo je pred ním, je len torzo toho, čo sa skrýva vo vnútri.

Petržalčan Rastislav nám ukazuje, ako sa dostať dnu. Je to možné z prízemia aj terasy. Na prízemí ktosi aktuálne nasadil na spodnú časť dverí plech. Je to skutočne len provizórne riešenie, pri troche snahy sa dá odstrániť. Z terasy sa dnu dostanete ešte ľahšie. Veľké okno je len pribuchnuté. Partia stojaca rovno pred ním nám ochotne ukáže, ako sa otvára. Vo vnútri je neskutočný neporiadok. Kopy odpadu. Avšak pre niekoho, kto v zime nemá kde spať, slušné riešenie. To je Braník. Časť budovy je v správe Kultúrnych zariadení Petržalky, vlastníkom ďalšej časti budovy, a tiež pozemku, je magistrát.

FOTOGALÉRIA (Braník):

​Hneď vedľa Braníka sú už roky opustené aj veľké priestory, kde boli kedysi potraviny Uno. Objekt je oveľa lepšie zabezpečený ako vedľajšia budova. Vo vnútri nevidno stopy po neželaných návštevníkoch, každú noc sa v ňom svieti, zrejme, aby ich to odradilo. Na dverách je ponuka na prenájom priestorov. Evidentne o ne nie je v tomto prostredí záujem. Budova aj pozemok pod ňou, dokonca aj súvisiaca terasa a príjazdová cesta k objektu sú majetkom spoločnosti Jánošík Holding. Pred štyrmi rokmi mesto odpredalo spoločnosti aj nevysporiadanú malú časť terasy. Motiváciou bolo vysporiadať majetko-právne vzťahy, pretože Jánošík Holding chcel dvojposchodový obchodný dom rekonštruovať. Stavebné povolenie v roku 2018 tiež dostal. Do dvoch rokov však rekonštruovať nezačal. „Stavebný úrad prijal dňa 06. 04. 2020 žiadosť spoločnosti JÁNOŠÍK Holding o predĺženie platnosti stavebného povolenia stavby: „II. Stavba – Obchodné centrum, Obchodné centrum, Beňadická 21,“ informovala nás Gabriela Vašková z Oddelenia územného konania a stavebného poriadku v Petržalke. „Stavebník v stanovenej lehote neodstránil nedostatky svojho podania a bol o možnosti zastavenia konania poučený. Z toho dôvodu stavebný úrad konanie v predmete veci zastavil.“

Braník v dezolátnom stave:

Rovnako bola žiadosť neúplná aj v prípade predĺženia platnosti stavebného povolenia na prípojky elektro a VN a TS pre obchodné centrum. Stavebník ju nedoplnil . „Tým, že stavebné povolenie stratilo platnosť 03. 08. 2020, stavebný úrad nemohol žiadosti stavebníka na predĺženie jeho platnosti a predĺženie lehoty na dokončenie stavby vyhovieť a rozhodnutím č. j. 4678/2020/10-UKSP/Va-26 zo dňa 21. 08. 2020 žiadosť v predmete veci zastavil,“ dodala. Z uvedeného vyplýva, že obidve stavebné povolenia vydané všeobecným stavebným úradom stratili platnosť.

FOTOGALÉRIA (potraviny UNO):

​Tento objekt sa tak skoro teda rekonštruovať nebude. Potrebuje totiž nanovo požiadať o povolenia. Spojili sme sa s konateľom firmy Jánošík Holding Wilhelmom Weissom. Tvrdí, že z Rakúska dochádza kontrolovať objekt v Petržalke dvakrát týždenne. „Tiež som nešťastný z toho, ako vyzerá okolie, pravidelne tu zbieram odpadky,“ hovorí. Pýtame sa ho, či je pravda, že mal stavať pre potravinový reťazec, ale predbežná zmluva padla, a tak aj celá rekonštrukcia. „Je to komplexnejší problém,“ reaguje nekonkrétne a spomenie, že do plánov zasiahla pandémia. „Momentálne zvažujeme rôzne možnosti.“ Konkrétne sa vyjadriť nechce, aj on však spomenie električku ako prostriedok, ktorý má šancu zmeniť túto lokalitu.

A ešte čosi môže prispieť k lepšiemu obrazu tejto časti sídliska: Premena DK Lúky. Táto časť Petržalky si ju určite zaslúži.

Dom kultúry Lúky otvorili v roku 1990. Zažil roky slávy s koncertmi a festivalmi. Dnes, po 30 rokoch je zanedbaný, takmer zdevastovaný a čiastočná rekonštrukcia už nič nerieši. Aj preto vznikla koncepcia jeho revitalizácie a okolia.

V roku 2012 obyvatelia Petržalky spísali petíciu na záchranu svojho kultúrneho domu a v roku 2018 bola úspešne ukončená malá rekonštrukcia vstupnej haly a vrchného podlažia prednej časti budovy. Bola to po dvadsiatich ôsmich rokoch prvá väčšia investícia do údržby a obnovy stavby. Na záchranu ďalšej existencie si však vyžaduje kompletnú a komplexnú rekonštrukciu aj celý zvyšok stavieb domu kultúry.
Organizácia Kultúrne zariadenia Petržalky (KZP) navrhla koncepciu transformácie domu kultúry na Centrum súčasného umenia a kultúry, ktorá by sa mala skladať z troch fáz – rekonštrukcie DK Lúky, úpravy verejného priestoru a prestavby budovy Malý Braník. Ide o dlhodobú víziu na nasledujúcich päť rokov. Ak sa s ňou stotožní miestny úrad, ktorý je zriaďovateľom KZP, bude na ňu potrebné získať mimorozpočtové financie vo výške minimálne 6 miliónov eur. Celej realizácii by mala predchádzať participácia s obyvateľmi. Ide o dobrú víziu a táto časť Petržalky si ju určite zaslúži. Kvôli výstavbe nosného dopravného systému, ktorý sa plánuje už 30 rokov, je totiž celý ten čas zanedbávaná.

Aké sú detaily koncepcie?

DK Lúky ukrýva v komplexe troch k sebe pripojených budov veľkorysé priestory – dve sály, tri skúšobne, priestory pre bufety, šatne technické miestnosti, kancelárie, klubovne, napríklad klub detskej tvorivosti, priestory bývalej tlačiarne nazývané „tunel“ či telocvičňu. Malá sála má nové javisko, ale potrebuje nové technológie zvuku a svetla. Budova, v ktorej sa nachádza veľká sála, si vyžaduje kompletnú stavebnú i technologickú rekonštrukciu. Obe časti komplexu potrebujú rekonštrukciu strechy.

FOTOGALÉRIA (DK Lúky a parkovisko):

„Telocvičňa je pred generálnou rekonštrukciou strechy, svetiel, kúrenia, palubovky a pred výmenou okien i kompletným zateplením. Vlastne jediné, čo nie je potrebné meniť sú holé múry stavby,“ uvádza sa v koncepcii.
Koncepcia dáva návrhy na zmeny: „Časť „tunel“ navrhujeme prestavať na Hudobný inkubátor (časť pod klubovňou a hľadiskom veľkej sály) a na Sociálny podnik KRIT (časť pod terasou vedľa DK Lúky). V miestnostiach pod javiskom veľkej sály vznikne priestor pre profesionálne vybavené televízne štúdio TV Petržalka.“

Telocvičňu navrhujú stavebne rozšíriť a prebudovať na viacúčelové športovo – umelecké štúdio. „Po inštalácií a nákupe moderných, profesionálnych technológií na cvičenie a výučbu cirkusových techník sa stane prvou a jedinou modernou telocvičňou na Slovensku, v ktorej bude možné poskytnúť komplexné cirkusové vzdelanie pre všetky deti, ktoré budú mať o štúdium tohto javiskového umenia záujem. Funkcia telocvične, ako športového priestoru pri tom zostane zachovaná pre športové aktivity.“

Rátajú aj s revitalizáciou okolia

Pred domom kultúry sa nachádzajú verejné priestory, ktoré sú vo vlastníctve spoločnosti METRO. Po dokončení električkovej trate by mohli slúžiť pre potreby domu kultúry a jej návštevníkov. „Tá časť budovy BRANÍK, ktorá je vo vlastníctve KZP bude prebudovaná na Čajovňu KRIT – nízkoprahový kontaktný bod a Cukráreň – „mačkáreň“ BABIČKA,“ píše sa v koncepcii.

S budovou DK Lúky je spojený Malý Braník. Autori koncepcie považujú za prirodzené prepojiť ich aj funkčne. Vzhľadom na to, že vlastníkom budovy i pozemkov je magistrát, zámerom tretej fázy rekonštrukcie je rozšíriť nové Centrum súčasného umenia a kultúry aj o túto budovu. „V nej môže vzniknúť veľký, variabilný, viacúčelový kultúrno – spoločenský priestor s najmodernejšou technológiou äna spôsob nemeckých Stadthalle) s kapacitou minimálne 500 a maximálne možno aj 1000 návštevníkov, s reprezentatívnymi konferenčnými miestnosťami, s novou dôstojnou obradnou sieňou a s exkluzívnou reštauráciou na úrovni terás, s využitím terás v letných mesiacoch.“
Revitalizácia je na úplnom začiatku. Uskutočnila sa len úvodná videokonferencia k projektu, formuje sa pracovná skupina. Otvorenie diskusie o premene DK Lúky však teší.

(in)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie