FOTO Zmluva za milión podpísaná: V akom stave kúpila Bratislava mobiliár lekárne Salvator? Prehovoril zberateľ

15.10.2021

Zdroj: archív zberateľa Erika Kovácsa

Páčil sa vám článok?

Keď sa vzácna budova Lekárne u Salvatora na Panskej ulici vrátila vlani Bratislavčanom, mnohí pochybovali, že sa niekedy podarí získať aj originálny lekárenský nábytok z roku 1727. Jeho posledným vlastníkom sa stal súkromný zberateľ z Nového Mesta nad Váhom. Práve dnes však prišla správa, že zmluva o odkúpení mobiliára hlavným mestom za 990-tisíc eur bez DPH je podpísaná. Ako sme oň vlastne prišli a v akom stave sa vracia do Bratislavy?

„Bratislava je postihnutá tým, že veľká časť jej histórie, napríklad tá industriálna, bola nenávratne vymazaná. Sme veľmi radi, že sa nám podarilo podpisom zmluvy aspoň toto miesto definitívne zachrániť. Pred rokom sme získali majetkový vzťah k priestoru lekárne a teraz sme získali aj mobiliár, ktorý má nedozernú historickú hodnotu v celosvetovom kontexte,“ informovala hovorkyňa magistrátu Katarína Rajčanová.

Ako sa dalo čakať, už po prvej medializácii tohto zámeru sa na sociálnej sieti spustila vlna rozhorčených komentárov. Niektorí diskutujúci kritizovali magistrát, že rozhadzuje peniaze, iní predchodcov súčasného vedenia, ktorí dovolili vyviezť vzácny lekárenský nábytok z Bratislavy. Príbeh tohto skvostu, ktorého súčasťou je zberateľ Erik Kovács z Nového Mesta nad Váhom, má však aj pozitívny rozmer.

Zdroj: Mestský ústav ochrany pamiatok v Bratislave

Rok 1995: ​Vtedy bol ešte mobiliár na Panskej 35 v Bratislave.

Nie každý vie, že nechýbalo veľa a barokový mobiliár zo začiatku 18. storočia by sa navždy stratil v zahraničí. V roku 1996 ho od jeho vtedajšej majiteľky odkúpil trenčiansky podnikateľ, ktorý ho na protest proti vysokému nájmu zo strany mesta demontoval a spolu s vybavením uložil do skladu v Trenčianskych Tepliciach. Plánovanému predaju do Švajčiarska na poslednú chvíľu zabránilo rozhodnutie ministerstva kultúry, keď vyhlásilo mobiliár za národnú kultúrnu pamiatku. Vďaka tomu biznis padol.

Zdroj: Mestský ústav ochrany pamiatok v Bratislave

​O vzácny barokový mobiliár mali záujem aj v zahraničí.

Od trenčianskeho podnikateľa ho v roku 2010 kúpil zberateľ Erik Kovács. Tvrdí, že história slovenského lekárnictva ho odjakživa zaujímala, celé roky zbieral rôzne lekárenské artefakty, staré herbáre či liekopisy... „Nábytok z lekárne Salvator sme kupovali v kritickom stave, bolo potrebné neodkladné reštaurovanie. Keďže v tom čase mesto Bratislava neprejavilo záujem o dohodu, rozhodol som sa umiestniť tento unikátny barokový mobiliár v Novom Meste nad Váhom. S týmto zámerom sme s manželkou postavili modernú budovu a zriadili v nej Múzeum lekárnictva u sv. Salvátora, kde sme okrem nábytku umiestnili aj ďalšie zbierkové predmety,“ povedal nám Erik Kovács, ktorý je doktorom farmácie, a aj vyrastal v rodine lekárnikov.

Zdroj: archív zberateľa Erika Kovácsa

​Rok 2021: Zreštaurovaný mobiliár v múzeu zberateľa Erika Kovácsa v Novom Meste nad Váhom.

Ponuku na odpredaj mobiliáru a jeho vrátenie na pôvodné miesto, do domu na Panskej ulici 35, dostal vlani, keď hlavné mesto opäť získalo Dom u Salvatora do výlučného vlastníctva. Nebola vraj jediná, v minulosti ich prišlo viac. „Dokonca jednu som dostal aj tesne po medializácii vrátenia lekárne do Bratislavy a bola násobne vyššia ako je dohodnutá cena s magistrátom,“ tvrdí zberateľ.

FOTOGALÉRIA (mobiliár v múzeu súkromného zberateľa):

Čo teda rozhodlo? „Primárne nám ide o návrat nábytku do pôvodných priestorov a o to, aby sme boli pozitívnou súčasťou celého tohto crazy príbehu. Lekáreň sme zachránili, zreštaurovali a vraciame späť do Bratislavy, kde ju bude mať možnosť vidieť viac návštevníkov,“ hovorí Erik Kovács.

Zdroj: Mestský ústav ochrany pamiatok v Bratislave

​V lekárni si prečítate aj takýto nápis: Čokoľvek robíš, rob múdro a pamätaj na koniec...

Súkromné múzeum lekárnictva v Novom Meste nad Váhom tak prišlo o veľký skvost, no Erik Kovács presne vie, ako bude pokračovať: „V zbierke múzea sa dnes nachádzajú vzácne farmaceutické artefakty siahajúce do 16. storočia a uvoľnený priestor využijem na rozšírenie výstavy o exponáty historických zbraní.“

Čo sa týka Lekárne u Salvatora, podľa hovorkyne mesta bude teraz nasledovať rekonštrukcia priestoru a o niekoľko mesiacov by sa mal znovu otvoriť pre verejnosť. Originálny barokový mobiliár sa môže stať jednou z top atrakcií nášho  mesta.

Z histórie lekárne a mobiliára:

Vzácny mobiliár pochádza z roku 1727, keď rehoľa jezuitov zriadila lekáreň vo svojej budove jezuitského kolégia na Kapitulskej ulici. Neskôr ju aj s mobiliárom presťahovali do Csákyho paláca na Panskej 33, do objektu susediaceho s dnešným domom u sv. Salvatora. Ten si dal v roku 1904 postaviť bratislavský lekárnik Rudolf Adler a jeho parter využíval ako lekáreň. Na tomto mieste prežila monarchiu, prvú republiku, slovenský štát aj socializmus. Mesto o ňu prišlo  pri riešení reštitučných nárokov po revolúcii 1989, neskôr došlo k privatizácii časti budovy, ktorá viackrát zmenila majiteľa. 

(ac)

Páčil sa vám článok?