FOTO: Priestory Lekárne u Salvátora už sprístupnili verejnosti

19.9.2020
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Známa budova Lekárne u Salvátora na Panskej ulici je už prístupná širokej verejnosti. Ako sme sa presvedčili, môžete si tu pozrieť výstavu fotografií, ktoré zachytávajú staršiu podobu tejto legendárnej bratislavskej budovy.

Budovu čaká ešte komplexná rekonštrukcia, no aktuálne magistrát spolu s Mestským ústavom ochrany pamiatok v Bratislave pripravil v jej priestoroch výstavu fotografií, ktorá  ukazuje dávnu podobu tejto budovy. Až do 31. októbra sa tak môžete denne s výnimkou pondelka od 10:00 do 18:00 zoznámiť s históriou tejto budovy priamo na Panskej ulici 35. Vstup je voľný. 

Budovu Lekárne u Salvátora dal v roku 1904 postaviť bohatý prešporský lekárnik Rudolf Adler. Obrazovú výzdobu stropov vytvorila maliarka - jeho dcéra Róza.

Zdroj: ms

Strop je bohato zdobený. 

Doslova pokladom lekárne sa stal barokový nábytok z roku 1727, ktorého rozmerom sa prispôsobila aj stavba budovy na začiatku 20. storočia. Lekáreň spolu s krásnym nábytkom prežila všetky režimy: Rakúsko – Uhorsko, prvú Československú republiku, vojnovú republiku 1939-45 i vládu komunistov. Na mieste slúžila až do roku 1996. Pri riešení reštitučných nárokov zanikla, neskôr došlo k privatizácii časti budovy, ktorá odvtedy viackrát zmenila majiteľa a následne roky chátralaNa budove sa dodnes vyníma socha Krista Spasiteľa od sochára Alojza Rigeleho a názov lekárne v slovenskom, nemeckom a maďarskom jazyku. Zachovali sa i pôvodný strop a podlaha.

Zdroj: ms

Budovu zdobí socha Krista Spasiteľa a názov v troch jazykoch. 

​​Vzácny stovky rokov starý nábytok odkúpil od jeho vtedajšej majiteľky v roku 1996 trenčiansky podnikateľ, ktorý ho na protest proti vysokému nájmu zo strany mesta demontoval, následne skončil zakonzervovaný v sklade v Trenčianskach Tepliciach. Dnes už nábytok vlastní vášnivý zberateľ Erik Kovács z Nového Mesta nad Váhom. Ten dokonca vybudoval farmaceutické múzeum Salvator, ktoré je na centimeter presne vernou kópiou ikonickej bratislavskej lekárne a to dokonca s originálnym nábytkom. Kovács deklaruje, že je ochotný sa s mestom dohodnúť na podmienkach vrátenia mobiliáru do Bratislavy.

Zdroj: ms

Interiér lekárne. 

Zdroj: ms

Pozriet si môžete aj krásnu podlahu. 

Zdroj: ms

Pohľad na interiér lekárne. 

Zdroj: ms

Budova lekárne zvonku. 

Zdroj: ms

Záujem verejnosti bol v prvý deň dosť výrazný. 

(ms) 

Páčil sa vám článok?