FOTO: Pozrite si sériu dosiaľ nezverejnených fotografií z 21. augusta 1968 v Bratislave

21.8.2021

Zdroj: Anton Šmotlák

Páčil sa vám článok?

Syn známeho bratislavského fotografa Antona Šmotláka objavil v otcovom bohatom archíve niekoľko fotografií, ktoré vznikli 21. augusta 1968 v uliciach nášho mesta. Sú na nich zachytení najmä vtedajší Bratislavčania a prejavy ich odporu voči invázii vojsk Varšavskej zmluvy do vtedajšieho Československa.

"Udalosti z augusta roku 1968 si treba pripomínať, nakoľko išlo o okupáciu našej krajiny a tiež o nesmierne tvrdú vojenskú inváziu, pri ktorej do konca roka 1968 zahynulo viac než 100 ľudí, z toho na Slovensku vyše 20. Počet obetí spojených s vpádom a prítomnosťou sovietskych vojsk sa odhaduje na viac ako 400. Išlo o najväčšiu vojenskú akciu v Európe od konca 2. svetovej vojny. Okrem Sovietskeho zväzu sa na nej podieľali aj ďalšie štáty Varšavskej zmluvy – Maďarsko, Poľsko, Bulharsko a Nemecká demokratická republika," povedal pre TASR historik Patrik Dubovský z Ústavu pamäti národa. Bratislavské noviny vám dnes, teda v deň 53. výročia invázie do ČSSR prinášajú sériu jedenástich fotografií, ktorých autorom je dnes už nebohý fotograf Anton Šmotlák ako aj dve porovnávacie fotografie z FB stránky Bratislava a jej premeny.

Zdroj: Anton Šmotlák

​Tanky vojsk Varšavskej zmluvy prenikli 21. augusta 1968 až do historického centra Bratislavy...

Zdroj: Anton Šmotlák

​Takto to vyzeralo pri administratívnej budove v blízkosti dnešného Námestia slobody...

Zdroj: Anton Šmotlák

Na priečelí budovy Univerzity Komenského na Šafárikovom námestí sa objavili motivačné heslá napísané bielou farbou.

Zdroj: Anton Šmotlák

​Nápisy na podporu Alexandra Dubčeka, ktorého v pohnutých augustových dňoch doslova uniesli do Moskvy, svietili aj na garážach na Gajovej ulici.

Zdroj: Anton Šmotlák

​Mladšia generácia si možno ani neuvedomovala, čo prítomnosť vojsk v Československu a následný politický vývoj v našej krajine bude znamenať pre jej budúcnosť.

Zdroj: Anton Šmotlák

​Podporu generálnemu tajomníkovi KSČ vyjadrovali obyvatelia Bratislavy aj podpismi na rôzne petície...

Zdroj: Anton Šmotlák

​Z niektorých ulíc odstránili ľudia tabule s názvami, aby sťažili ruským vojskám orientáciu v našom meste. Na snímke je budova na roh Štúrovej a Medenej.

Zdroj: Anton Šmotlák

​Po Ulici Obrancov mieru sa vydalo niekoľko stoviek obyvateľov mesta na protestný pochod.

Zdroj: Anton Šmotlák

​Na bratislavských námestiach a v uliciach bolo počas augustových udalostí plno ľudí, ktorí chceli vyjadriť svoj nesúhlas s okupáciou svojej vlasti. 

Zdroj: Anton Šmotlák

​Bojové vozidlo pred sídlom Československej tlačovej agentúry pri kaviarni Štefánky. Vojaci sa v Prahe aj v Bratislave snažili dostať pod kontrolu masovokomunikačné prostriedky - najmä televíziu a rozhlas.

Zdroj: Anton Šmotlák

​Protestujúci občania na korbe nákladného auta s československou zástavou smerujú cez Palisády na Bratislavský hrad. 

Zdroj: FB Bratislava a jej premeny a Anton Šmotlák

Porovnanie súčasnej Štefánikovej ulice a Suché mýta so zábermi spred 53 rokov. 

(ars)

Páčil sa vám článok?