FOTO a VIDEO: Slováci na nedožité 71. narodeniny Karola Duchoňa nezabudli a dvaja z nich ani nezabudnú!

22.4.2021

Zdroj: koláž abn - FB K.D.

Páčil sa vám článok?

Spevák Karol Duchoň síce zomrel ešte v roku 1985, ale odvtedy si každoročne práve v týchto dňoch naňho verejnosť zaspomína pri príležitosti jeho narodenín, ktoré mal 21. apríla. Hviezda slovenskej populárnej hudby je pochovaná na cintoríne vo Vrakuni, kde došlo k náhodnému stretnutiu spevákovej dcéry s jeho fanúšikmi a dojatí boli všetci...

Karol Duchoň bol ženatý dvakrát, ale zostala po ňom iba jediná dcéra Danka, ktorú má z prvého manželstva s Elenou Duchoňovou. (Áno, práve po nej je pomenovaná jedna z jeho piesní...) Dada sa narodila v roku 1972 a dnes je mamou dvoch synov. Starší Peter Festi Mikláš má 26 rokov a je osobným fitness trénerom a 15-ročný Damián je ešte deviatakom na základnej škole.

Zdroj: FB D.D.

​Mladší v detstve hrával na bicie, ale zatiaľ sa na muzikantskú dráhu nevydal. Väčšinou chodievajú aj oni na hrob svojmu dedovi, hoci ho poznajú len z rozprávania svojej mamy či babky a to najmä v novembri, kedy  takmer všetci spomíname na svojich zosnulých a v prípade Karola Duchoňa si pripomíname aj výročie jeho smrti, nakoľko nás opustil 5. novembra 1985 ako 35-ročný. Lenže vlani to veľmi nebolo možné, pretože pre koronavírus boli cintoríny zatvorené, vrátane toho vo Vrakuni, kde je spevák spoločne so svojimi rodičmi pochovaný.   

Medzičasom sa však pandemická situácia na Slovensku zlepšila a tak mohla ísť Karolova dcéra Daniela na hrob aspoň v deň jeho narodenín, teda v stredu 21. apríla. Pri otcovom pomníku našla stáť dvoch ľudí - staršiu pani so synom. "Prišli vlakom od Topoľčian len preto, aby mohli zapáliť sviečku pri hrobe môjho otca. Veľmi pekne im ďakujem," napísala Dada do facebookovej skupiny určenej pre fanúšikov Karola Duchoňa, ktorú len nedávno založila a sama ju spravuje. Ona zapálila sviečku nielen za seba a jej rodinu, ale aj v mene jedného fanúšika, teda konkrétne Ľuboša Tencera, ktorý ju o to poprosil a z jeho reakcie na sociálnej sieti je zrejmé, že ho to veľmi dojalo. Na FB profiloch s menom Karola Duchoňa pribudlo v uplynulých dňoch niekoľko desiatok odkazov, v ktorých Slováci jasne deklarovali, že na speváka a jeho výročie ani tento rok nezabudli. 

Zdroj: koláž abn - FB K.D.

​Dcéra Karola Duchoňa - Dada sa s fanúšikmi svojho otca na pamiatku aj odfotografovala... 

V predošlých rokoch si narodeniny Karola Duchoňa pripomínali aj hudobným festivalom Kantiléna, ktorý organizovala Matica slovenská v Galante, ale už vlani bolo podujatie v súvislosti s koronou a prijatými opatreniami zrušené a zdá sa, že ani tento rok sa toto podujatie neuskutoční. Z rovnakých dôvodov bol presunutý na neurčito aj veľký galakoncert pri príležitosti nedožitých 70. narodenín speváka, ktorý sa mal konať vlani za účasti popredných slovenských a českých interpretov. 

Duchoňa si však minulé leto uctili v rámci koncertu Slovenského komorného divadla v martinskom amfiteátri, kde zaznela aj skladba Mám ťa rád a ako vidno, tak piesne z jeho repertoáru sú v súčasnosti aj medzi mladými ľuďmi veľmi populárne:

Určite najčastejšie hranou pesničkou od Duchoňa je momentálne hit S úsmevom, ktorý často zaznieva nielen v televíznej reklame, ale aj v podaní rôznych jeho obdivovateľov či nasledovateľov. Na YouTube môžete nájsť hneď niekoľko jej verzií, či už tú, ktorú v relácii Legendy popu pred rokmi interpretoval Marián Čekovský alebo Kuly v programe Zlaté časy alebo dokonca aj od formácie zvanej Duchoňovci. Koncom marca tohto roku sa na internete objavila prespievaná a pretextovaná verzia skladby ako pocta učiteľom Základných umeleckých škôl, ktoré boli počas boja s pandémiou koronavírusu na Slovensku tiež dlhodobo zatvorené:

Na Duchoňove narodeniny nezabudli ani tvorcovia relácie Tvoja tvár znie povedome, keď do ostatného kola zaradili jeho najznámejšiu pieseň V slovenských dolinách, pričom sa maskéri pokúsili Karola urobiť z bývalej moderátorky Zuzany Belohorcovej. Či a ako sa im to podarilo, si môžete pozrieť z krátkej ukážky:

Spoločné dielo hudobného skladateľa Pavla Hanzelyho a textára Ľuboša Zemana - pesnička Čardáš dvoch sŕdc, s ktorou Karol Duchoň v roku 1976 uspel na festivale v Japonsku, je dnes populárna aj medzi boxermi.  Počas turnaja Bratislava TNF Talents 2020 si ju vybral pri svojom nástupe na zápas aj Martin Lokša Palša a asi ho dobre nabudila, lebo zvíťazil:

(ars)

Páčil sa vám článok?