Nenosenie rúška, porušenie karantény... Koľko pokút a za čo udelili policajti od nového roka?

22.1.2021

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Hoci polícia tvrdí, že zmyslom kontrol počas lockdownu je predovšetkým prevencia, neznamená to, že pokuty za nenosenie rúška či ignorovanie zákazu vychádzania neudeľuje. Od začiatku januára preverovali policajti tisíce porušení protipandemických opatrení. Aký bol výsledok?

Platí, že udelenie sankcie a jej výška závisí od toho, ako samotní policajti posúdia danú situáciu. Podľa zákona o priestupkoch „policajt pri ukladaní blokovej pokuty prihliadne na závažnosť priestupku, najmä na spôsob jeho spáchania a na jeho následky, na okolnosti, za ktorých bol spáchaný, na mieru zavinenia, na pohnútky a na osobu páchateľa, ako aj na to, či a akým spôsobom bol za ten istý skutok postihnutý v kárnom alebo disciplinárnom konaní.“

Takto dostal napríklad vysokú, až 500-eurovú pokutu muž z Moldavy nad Bodvou, ktorý išiel za kamarátom po drevo do iného okresu, aby mal čím kúriť. Policajti to vyhodnotili ako porušenie zákazu vychádzania mimo okresu počas núdzového stavu, keďže im vraj povedal, že dôvodom jeho cesty je „návšteva kamaráta“.

V tomto prípade ide o exemplárnu sankciu, ktorá vyvolala značný rozruch. Hoci za porušenie protipandemických opatrení hrozí pokuta až do 1 659 eur, podľa dostupných informácií bola bežná suma doteraz dvojciferná, v priemere necelých 70 eur. Výšku udelených pokút za konkrétne prešľapy nám však štátna polícia ani po opakovanej žiadosti neposkytla, len fakty o preverovaných prípadoch, ktoré vyhodnotila ako priestupok. Najviac doplatili "antirúškari" - matematicky to vychádza, že denne nachytali takmer 90 ľudí bez prekrytia dýchacích ciest.

Zdroj: ms

​Polícia pred časom riešila incident, keď si žena odmietla dať rúško v električke.

„Policajný zbor za prvých 14 dní tohto roku preveroval už 9 602 prípadov porušení lekárom stanovenej karantény, zákazu otvorenia prevádzok či povinnosti nosenia rúška a 1 613 prípadov vyriešil ako priestupky,“ uviedol hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Pokiaľ ide o dodržiavanie karantény, policajti potvrdili porušenie v 362 prípadoch, kým porušenie povinnosti nosiť rúško riešili ako priestupok až v 1 214 prípadoch. Policajný zbor odstúpil na regionálne úrady verejného zdravotníctva 274 prípadov a na okresné úrady 178 prípadov – tieto úrady  ukladajú sankcie v správnom konaní.

Na rozdiel od polície nám dal jasnú informáciu o výške sankcií Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava. „V roku 2021 bolo fyzickým osobám udelených 19 pokút, jedna za nedodržanie domácej izolácie a 18 za neprekrytie horných dýchacích ciest. Za nedodržanie karantény bola pokuta 100 eur, za nenosenie rúška 50 eur,“ uviedla hovorkyňa úradu Katarína Nosálová.

Mimochodom, porušenie karantény nariadenej lekárom je väčším epidemickým rizikom ako porušenie zákazu vychádzania, za ktoré bol spomínaný chudobný muž z Moldavy nad Bodvou potrestaný 500-eurovou pokutou (a s ním aj jeho dvaja kamaráti). 

Zdroj: ms

Bratislavskí mestskí policajti pomáhali uplynulý víkend regulovať dopravu, keď sa ľudia húfne vybrali na Kolibu či Železnú studničku.

S otázkou o počte a výške pokút sme sa obrátili tiež na mestskú políciu Bratislavy, ktorá dohliada okrem iného aj na dodržiavanie aktuálnych protipandemických opatrení. "V tejto súvislosti od začiatku roku 2021 mestská polícia zistila a riešila viaceré prípady neprekrytia horných dýchacích ciest či nerešpektovanie nariadených záväzných opatrení vlády SR a Úradu verejného zdravotníctva zo strany prevádzkových jednotiek," uviedla hovorkyňa Tatiana Kurucová s tým, že čo sa týka samotného riešenia týchto vecí, primárne sa snažia pôsobiť na ľudí najmä preventívne.

"To znamená, že mestskí policajti nielen počas cielených kontrol smerovaných na dodržiavanie aktuálnych protiepidemických opatrení, ale aj počas výkonu ďalších úloh, ktoré vyplývajú zo zákona o obecnej polícii upozorňovali a upozorňujú ľudí aj na nevyhnutnosť potreby prekrytia horných dýchacích ciest (napríklad tak, ako to bolo uplynulý víkend v lokalitách Koliba, Kamzík, Železná studnička, Pekná cesta, kde aktívne regulovali dopravu). V prípade zistení, že ľudia nemali vhodným prostriedkom alebo spôsobom prekryté horné dýchacie cesty, alebo mali túto ochranu poškodenú, im poskytli nové jednorazové ochranné rúško. Samozrejme, v prípadoch neuposlúchnutia pokynov policajtov sa pristupuje aj k represii," priblížila hovorkyňa mestskej polície, počet priestupkov ani sankcie však nekonkretizovala.

Mestskí policajti sa podľa nej snažia pôsobiť preventívne aj na ľudí bez domova. "To znamená, že v prípadoch neprekrytia alebo nevhodného prekrytia horných dýchacích ciest je našou prvoradou snahou byť im nápomocní. Z našich dlhoročných skúseností je dôležité poukázať, že najúčinnejší prostriedok pre túto skupinu ľudí je primárne pomoc a prevencia, nie represia," dodala Tatiana Kurucová.

Porušenie povinnosti nosiť rúško, porušenie lekárom stanovenej karantény aj porušenie zákazu otvorenia prevádzok vykonávajú policajti na základe zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. V prípade porušenia zákazu vychádzania je pri kontrole dôležité, aby ste hodnoverne preukázali účel svojej cesty. Polícia odporúča mať pri sebe napríklad pracovnú zmluvu, potvrdenie od zamestnávateľa, súdne rozhodnutie o starostlivosti o dieťa, doklad z nákupu, jednoducho čokoľvek, čím zdôvodníte, že ste splnili výnimku, ktorú uložil Úrad verejného zdravotníctva SR.

(ac)

Páčil sa vám článok?