Služby virtuálneho cintorína môžete využiť nielen v dušičkovom čase...

22.10.2020

Zdroj: www.cintoriny.sk

Páčil sa vám článok?

Už takmer od začiatku októbra sa začínajú na trhoviskách, ale najmä v blízkosti bratislavských cintorínov predávať vence, chryzantémy nasadené v kvetináčoch, sviečky, kahance a iné predmety, ktoré zvykneme nosiť k miestam posledného odpočinku našich blízkych. V súčasnosti však môžete zapáliť sviečku či položiť kvety k hrobu aj bez toho, aby ste vyšli z domu. Virtuálne...

V čase pandémie a s ním spojeného očakávaného lockdownu to bude tento rok s návštevou na cintorínoch asi trošku komplikovanejšie ako v minulých rokoch. Preto mnohí absolvovali návštevu hrobov svojich príbuzných už v predstihu. V susednom Česku, v ktorom je ešte horšia pandemická situácia než u nás a tiež museli byť prijaté veľmi prísne obmedzenia i pokiaľ ide o voľný pohyb osôb, sa dokonca začal pred nadchádzajúcimi "Dušičkami" začal šíriť vtip v znení: "Z Ústredného krízového štábu unikla overená informácia, podľa ktorej sa menia pravidlá na deň Pamiatky zosnulých. Premiér navrhol, aby tento rok vzhľadom na situáciu chodili v tento deň zosnulí k pozostalým. Informáciu zverejnia až potom, keď odborníci prídu na to, ako to oznámia zosnulým."     

V každom prípade však na Slovensku už niekoľko rokov je v prevádzke internetová stránka www.cintoriny.sk, vďaka ktorej sa môžete vybrať na virtuálnu návštevu napríklad do urnového hája bratislavského krematória alebo na viaceré cintoríny nielen v našom hlavnom meste a elektronickým spôsobom položiť kvety alebo zapáliť sviečku na hrobe svojich blízkych. V čase našej návštevy na spomínanom webe sa v jeho databáze nachádzalo viac než milión zosnulých uložených v 874 663 hroboch a aktuálne bolo zapálených 901 sviečok a 228 položených kytíc. Vyhľadávanie na stránke je pomerne jednoduché a bez problémov by ho mohol zvládnuť aj starší človek so základnými počítačovými zručnosťami.

Zdroj:

Vyhľadávač vám dokonca ukáže aj fotografiu hrobu, ak je v systéme v dispozícii...

Na pravej strane sa nachádza tabuľka, vďaka ktorej môžete zistiť či sa v databáze nachádza cintorín, kde by mal byť váš blízky človek pochovaný a hneď pod ňou je aj druhý spôsob vyhľadávania, kde stačí zadať mesto, meno a priezvisko zosnulej osoby. Následne vám systém ukáže nielen to, na ktorom cintoríne sa nachádza, ale aj presnú polohu hrobového či urnového miesta a to dokonca aj na mapke a zároveň vám vypíše dátum narodenia a úmrtia, čo sú údaje, ktoré niektorí ľudia občas aj zabudnú. Takisto môžete zistiť či bolo hrobové miesto zaplatené a dokedy. Aj táto informácia sa mnohým určite zíde, pretože nie je príjemné, keď sa vyberiete cez "Dušičky" na hroby blízkych a nájdete tam nálepku alebo inú formu upozornenia, že prenájom hrobu zaplatený nebol. 

​Ďalším dôkazom o tom, že aj vo sfére pohrebníctva dochádza k prepájaniu s modernými technológiami je mobilná aplikácia na vyhľadávanie hrobových miest podľa mena zosnulých, ktorá by ešte pred "Dušičkami", teda do konca októbra mala byť k dispozícii širokej verejnosti. V prvej fáze bude fungovať na Vrakunskom (bývalom Ružinovskom) cintoríne ako aj na cintoríne v Slávičom údolí, neskôr jej databázu plánujú rozšíriť aj o ďalšie mená i miesta ich posledného odpočinku. 

(ars)

Páčil sa vám článok?