FOTO: Hoci sú trhovníci oplotení ako v klietke, sú šťastní, že sú späť. Miletička konečne ožila!

24.4.2020

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Predpokladali sme, že celý areál Miletičky bude uzatvorený, pri vstupe budú ľudí vpúšťať postupne a budú sa tak tvoriť rady. Realita bola v prvý deň otvorenia trhoviska oveľa príjemnejšia...

​Nebyť oplotenia okolo trhových stolov, pri pohľade na živý pohyb ľudí, otvorené stánky a plné stoly zeleniny, sme započúvaní do typických zvukov trhu na chvíľu aj zabudli, akú dobu žijeme. „Ako sa máte?“ pýta sa stála zákazníčka trhovníčky, keď sa zvítajú. „Už dobre!“ znie odpoveď.

Zdroj: Marián Dekan

​Záujem bol najmä o čerstvú zeleninu...

Zdroj: Marián Dekan

​Rovnakú reakciu mali dnes aj predajcovia v stánkoch. Pred troma týždňami, keď sme za nimi boli, si zúfali, že bez predajcov zeleniny je návštevnosť Miletičky biedna a zostalo im sotva 30 percent zákazníkov. Dnes to bolo celkom inak. Ľudia stáli v rade na vajíčka aj na mliečne výrobky, domov si brali aj obedové menu, ktoré ponúka napríklad Račianska viecha. „Pomáhame si navzájom,“ vysvetlil nám jeden z trhovníkov.

Zdroj: Marián Dekan

​„Jedným bez druhých by bolo ťažšie. Kvôli jednému tovaru na trh neprídete, ale keď už kúpite jednu vec, kúpite aj druhú a tretiu... A určite lepšie kúpiť si zeleninu zo Slovenska ako paradajky z Talianska či Španielska v hypermarkete, nie?“ ​V ponuke mal aj sadenice a bol šťastný, že ich môže predať. „Čo by som s nimi inak robil?“

Zdroj: I.J.

​Do areálu Miletičky sme v piatok na obed vošli bez obmedzení. Nedalo sa prehliadnuť, ako šli na dračku priesady rajčín po 70 centov, podobný rad bol na stupavskú kapustu. V pasáži je otvorená predajňa živých rýb, v stánkoch predávajú langoše, lokše, hamburgery... a áno, občas to niekto nedočkavý zje už pri stánku, hoci je to nepovolené. Vo všeobecnosti však návštevníci nariadenia rešpektovali.

Zdroj: Marián Dekan

​Ak smerujete k trhovým stolom, treba vojsť cez vchod v oplotení. Predtým si vydezinfikovať ruky. V čase našej návštevy pri vchode nikto nikoho nekontroval, ako sme si zvykli v obchode, ľudia však dezinfekciu využívali automaticky.

Zdroj: Marián Dekan

​Šípky na chodníku vám ukazujú smer nákupu, ale takisto je len na vás, či sa podľa nich budete riadiť. Nikto na vás nestriehne. Je to uľavujúce a pre slušných ľudí zároveň zaväzujúce.

Zdroj: Marián Dekan

​Vpredu sú stánky so zeleninou, tam je pretlak návštevníkov najväčší, v strede skôr med, orechy, sadenice, priesady...

Ľudí bolo v prvý deň tak akurát. Neprechádzali sa pomedzi stánky tak, ako boli zvyknutí v bežných dňoch, neokukávali príliš detailne ani tovar ani ceny. Väčšina zamierila rovno k stánku, nakúpili a odchádzali. Napriek ich disciplinovanosti,- v rámci možností trhoviska - dvojmetrové rozostupy v radoch tu v úzkych uličkách nie sú reálne.

Zdroj: Marián Dekan

​Jeden platí, druhý si naberá tovar, keby stál tretí štyri metre od nich, stratil by kontakt nielen so stánkom, ale aj s radom. „Tu sme však na čerstvom vzduchu a ide to rýchlo. Ak sa aj rad vytvorí, rýchlo zmizne,“ hovorí trhovníčka, ktorá na Miletičke predáva už 13 rokov.

„Taká som rada, že som tu,“ usmeje sa, keď sa pýtame, ako zareagovali na otvorenie trhov. „Doma som už nevedela, čo so sebou. Len som upratovala. A aj peniaze treba,“ pokračuje a opisuje, ako prišli prvé ráno skôr, niektorí dostali vlastný stôl, ďalším pridelili kvôli odstupu iný.

Zdroj: Marián Dekan

​„Ľudí začalo pribúdať okolo pol ôsmej, po deviatej síce prevažovali seniori, ale neboli jediní, kto nakupoval. Pozrite, sú tu aj teraz na obed, ale ja v tom problém nevidím. Je nezmysel ich časovo obmedzovať. A neviem si predstaviť, žeby teraz prišla dôchodkyňa a ja som jej povedala, že jej nič nepredám.“ (Dnes, 24. apríla, rozhodol hlavný hygienik, že seniori môžu nakupovať aj v iných časoch ako do 9 h do 11 h, pozn. red.)

Viac sa dočítate tu:

„Prvý deň sme priniesli do stánku menej tovaru. Nevedeli sme, koľko príde ľudí,“ prejde na inú tému. „Paradajky, papriku, uhorky máme od Komárna. Horšie to bude napríklad s broskyňami, nektárinkami. Pestovateľov máme v Maďarsku, šéf práve vybavuje povolenie na dovoz...“

Trhovisko je od pondelka do piatka otvorené do 6 h do 15 h, v sobotu od 6 h do 14 h. „Začíname však baliť skôr, pretože o tretej už odchádzame, trhovisko sa dezinfikuje,“ upozorní nás ešte trhovníčka a už sa venuje ďalším zákazníkom.

Zdroj: Marián Dekan

​Kúpiť sa tu dá samozrejme aj oblečenie...

A ako sa aktuálne pohybujú ceny ovocia a zeleniny na trhu? Rajčiny kúpite za, 2, 4 aj 6 eur/kilo, zväzok reďkoviek po 80 centov až euro, mladú cibuľku – zväzok za euro. Paprika je za 5 až 7 eur, uhorka – 2,50 za kilo. Hrach 8 eur, čerešne májovky – 20 eur za kilo. Melóny sú zatiaľ len z dovozu – 2-3 eurá za kilo.

(in)

Páčil sa vám článok?