VIDEO: Koľko filmov nakrútených v Bratislave ste už videli alebo by ste ich vedeli vymenovať?

19.2.2020

Zdroj: koláž abn

Páčil sa vám článok?

Možno by ste si ešte spomenuli, že na Kolibe sa kedysi nachádzali filmové ateliéry. V tunajších štúdiách vznikli rôzne slávne tituly a dej viacerých diel sa odohrával aj v bratislavských uliciach. Máte predstavu o počte celovečerných filmov, ktoré sa nakrúcali v našom meste a bolo by vo vašom zozname pozretých snímok aj niečo z nášho výberu?

2020 - Aktuálne je v kinách film Sviňa, ktorého dej sa odohráva v uliciach Bratislavy - vidno v ňom celkovú panorámu mesta, niekoľko scén sa nakrúcalo pri Dunaji, na Hurbanovom námestí alebo v priestoroch reštaurácie UFO. Vo filme sa dominantné postavy ušli hercom ako je Jozef Vajda, Marco Igonda, Dano Heriban, Gabriela Marcinková či Diana Mórová.  

2019 - Dokumentárny film Skutok sa stal vychádza takisto zo smutnej časti novodobej histórie samostatného Slovenska a konkrétne sa zaoberá vraždou bývalého policajta Róberta Remiáša, ku ktorej došlo v roku 1996 v blízkosti reštaurácie Riviéra na území Karlovej Vsi, kde jeho auto vybuchlo. V snímke vystupujú skutoční aktéri vtedajších udalostí - bývalý príslušník SIS Oskar Fegyveres, novinár Peter Tóth či matka nebohého pani Anna Remiášová.  

2019 - Dielo Ostrým nožom je zase inšpirované neobjasnenou vraždou študenta Daniela Tupého, ktorá sa stala v roku 2005. Vo filme sú pekné zábery z parlamentu na Dunaj, ale veľa scén sa nakrúcalo v interiéroch budovy Slovenského rozhlasu, národného archívu alebo na zimnom štadióne Vladimíra Dzurillu v Ružinove. Obeť vo filme stvárnil David Hartl, jeho otca bojujúceho za spravodlivé potrestanie vrahov Roman Luknár, policajným vyšetrovateľom je Marián Mitaš a negatívne postavy neonacistov sa ušli raperovi Molochovi alias Denisovi Domarackému či Sávovi Popovičovi.  

2017 - Film Únos o prezidentovom synovi Michalovi Kováčovi ml. sa nakrúcal v interiéroch Primaciálneho paláca, na Bratislavskom hrade, v športovej hale na Pasienkoch, ale aj v známej policajnej budove U dvoch levov či v neďalekej reštaurácii. Prezidenta Kováča si zahral Ján Greššo, premiéra Mečiara Maroš Kramár, šéfa SIS Lexu Milan Ondrík, jedného z najväčších záporákov Daniel Heriban a hlavná postava sa ušla Rebeke Polákovej. Jej  kamarátkou v tomto filme bola, dnes žiaľ už nebohá, Monika Potokárová.   

2016 - Červený kapitán je sfilmované knižné dielo Dominika Dána a scén odohrávajúcich sa v bratislavských exteriéroch je tu pomerne dosť - napríklad pred budovou Generálnej prokuratúry na Štúrovej ulici, v okolí Policajného riaditeľstva na Špitálskej ulici, na kúpalisku Delfín, dokonca je tu aj akčná naháňačka okolo fontány Družba na Námestí slobody a dramatický dej vyvrcholí na železničných koľajniciach v blízkosti Hlavnej stanice. V snímke môžete vidieť Zuzanu Kronerovú, Mariána Geišberga, ale aj českých hercov Oldřicha Kaisera, Michala Suchánka či dokonca legendárneho Ladislava Chudíka.  

2015 - Komédia Vojtech v hlavnej úlohe s Matejom Landlom obsahuje externé zábery najmä z Ružinova, časť scén sa nakrúcala pri Štrkoveckom jazere alebo na streche jedného z okolitých panelákov, uvidíte aj Úrad práce na Vazovovej ulici, kaviareň Fontána na Námestí slobody či lavičku v podhradí s nádherným výhľadom na Staré Mesto. Vo filme si zahrali Marián Miezga, Gabriela Marcinková, Zuzana Šebová či Eva Sakálová.   

2013 - Akčný film Kandidát vznikol približne rok pred reálnymi prezidentskými voľbami, v ktorých Andrej Kiska porazil niekoľkonásobného premiéra Roberta Fica. A presne myšlienkou či sa dá z neznámeho človeka "vyrobiť" vhodný prezidentský kandidát sa zaoberá aj táto snímka, ktorá takisto vznikla na základe knižnej publikácie Kandidát - denníky z odpočúvania od autorov Michala Havrana a Maroša Hečka. Prvý menovaný, teda Havran si vo filme zahral Petra Potôňa - kandidáta na post hlavy štátu. Nakrúcalo sa na pôde Filozofickej fakulty UK na Gondovej, na Palisádoch, v hoteli Albrecht, ale aj v petržalskom paneláku či Námestí SNP.       

2011 - Lóve je príbeh o láske, ktorá sa dostane do konfliktu so zločinom. Zaľúbenú dvojicu vo filme vytvoria Michal Nemtuda a krásna Kristína Svarinská, ktorých uvidíme v rôznych exteriéroch - pri nákupnom centre Eurovea, študenstkých internátoch v Mlynskej doline či pod Bratislavským hradom, ale v snímke nie je núdza ani o akčné scény na benzínovej pumpe v Petržalke či naháňačku s pravými policajnými autami v nočných uliciach nášho mesta. Pred kamerou sa objavia aj Jakub Gogál, Dušan Cinkota alebo speváčka Tina.  

2009 - Bratislavafilm je hraný dokument o súčasnosti, ktorý ju približuje z pohľadu mafiána (Peter Batthyány), taxikára (Jozef Kapec) a drogového dílera (Michal Nemtuda). Objavuje sa v ňom aj veľa ďalších známych hereckých tvárí ako napríklad Zuzana Fialová, Ján Kroner, Robert Roth, Ľuboš Kostelný, Jakub Kroner či Robo Jakab. Z Bratislavy napriek názvu veľa pekného neuvidíte, aj keď veľa scén sa odohráva v autách, ale väčšinou v tme či pološere. Možno rozoznáte akurát Most SNP, Hlavnú stanicu či Petržalku.   

1994 - Film Na krásnom modrom Dunaji je charakterizovaný ako crazy komédia o troch bohémskych kamarátoch, ktorých vzrušenie z dobrodružstiev na hranici zákona, neviazaná zábava, sexuálna sloboda, radosť z maličkostí a žiadne obavy pred budúcnosťou privedú k spolupráci na krádeži slávneho obrazu Andyho Warhola z jednej bratislavskej výstavy. Vychutnať si v ňom Bratislavu z prvej polovice 90-tych rokov môžete do sýtost a to hlavne vďaka trojici Juraj Johanides, Maroš Kramár a Ady Hajdu, ktorá navštívi legendárnu Kaviareň Bystrica na Moste SNP, pobehá prakticky celé centrum a hlavná akčná scéna sa nakrúcala na Hviezdoslavovom námestí a pamätníci vravia, že to na tú dobu bola pekná divočina...   

1989 - Hudobný film Rabaka vznikol tesne pred Nežnou revolúciou a hlavnými hviezdami v ňom sú členovia hudobnej skupiny Elán - Jožo Ráž a Jano Baláž, ktorí hrajú prakticky samých seba a sekundujú im Marián Geišberg, Táňa Kulíšková či Peter Bzdúch. Prekvapením však bolo angažovanie vtedy pomerne neznámeho maďarského herca Attilu Berencsiho, ktorý stvárnil mladého a ambiciózneho textára a scenáristu Petra. Ten sa snaží zostaviť pre kapelu nový koncertný program s názvom Návrat malého princa a dej sa odohráva nielen v Bratislave, ale dokonca aj v Prahe, kde boli elánisti tiež veľmi populárni.   

1986 - Komédia Utekajme už ide sa nakrúcala na petržalskom sídlisku, ale aj na terase obchodného domu Prior na Kamennom námestí. Viacerí si toto dielo budú pamätať hlavne vďaka výťahovej scéne, keď počas jednej jazdy v kabínke s hlavným hrdinom v podaní herca Mariána Zednikoviča stihne jeho kolega Peter Šimun od stresu zošedivieť. Nezabudnuteľný výkon vo filme podá aj Milan Lasica ako sused, do ktorého bytu v čase jeho neprítomnosti vlieza cez dieru v stene manželský pár aj s deťmi. 

1985 - Snímka Fontána pre Zuzanu sa dá pokladať za kultovú hlavne vďaka sprievodným piesňam. Film vznikol na základe románu Eleonóry Gašparovej. Dej sa odohráva najmä vo dvore malého sídliska, ktorému dominuje nefungujúca fontána. Dodnes existuje, v lete strieka a nachádza sa vo vnútrobloku domov medzi ulicami Záhradnícka, Kupeckého a Dohnányho. Scény sa nakrúcali aj na vtedy ešte takmer úplne novom Moste hrdinov Dukly (dnes Prístavný most), na parkovisku pri Technopole, pôsobivé nočné zábery vznikli pri jazde motoriek cez petržalské ulice a atmosféru filmu dodali aj neznáme nábrežia Dunaja. Vidieť v ňom môžete aj zoznámenie Zuzany (Eva Vejmělková) a frajera Vikyho (Robo Grigorov), ktoré sa nakrúcalo pri legendárnom bratislavskom zmrzlinárstve Jama, ktoré zaniklo, keď na jeho mieste postavili Národné tenisové centrum. Postavu Olina si zahral český herec Jiří Bábek a jeho otca - alkoholika nebohý Slavo Záhradník, ktorý ho niekoľkokrát počas deja poslal pre pivo.     

1969 - Snímka Vtáčkovia, siroty a blázni od režiséra Juraja Jakubiska strávila niekoľko desaťročí v trezore, takže sa mohla začať premietať až po zmene režimu v roku 1989. Je v nej zachytený nekonvenčný príbeh troch priateľov - sirôt Yoricka a Andreja a ich spoločnej lásky Marty, ktorú si zahrala mladá a na krátko ostrihaná Magda Vášáryová. Vo svete plnom násilia, cynizmu a krutosti je bláznovstvo ich jedinou možnou cestou ku šťastiu. Neskôr Jakubisko nakrútil ešte aj filmy Sedím na konári a je mi dobre či Lepšie byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý, ktoré sú pokladané za súčasť trilógie. V ukážke môžete vidieť bývalú podobu Starého mosta, ktorý sa volal aj Most Červenej Armády a pod ním takmer zamrznutý Dunaj...

1958 - Film Šťastie príde v nedeľu je o troch priateľoch - Emilovi, Vrabcovi a Mišovi, ktorých najväčšou vášňou je podávať športku. Každú nedeľu, ako mnoho iných nadšencov, očakávajú výsledky žrebovania a dúfajú, že sa im raz sa podarí vyhrať slušný obnos peňazí, aby si mohli splniť svoje životné sny. Zo známejších mien sa v snímke objavia Anton Mrvečka, František Dibarbora či Ivan Mistrík. V úlohe čašníka sa mihne džezový hudobník Juraj Lehotský, sám seba si zahrá spevák Juraj Kuchár a fajnšmekri určite ocenia aj zábery na dnes už historickú električku prototypu T2. Do príbehu je zakomponovaná aj krátka ukážka z divadelnej hry Petra Zvona "Tanec nad plačom" a film zachytáva dnes už neexistujúce miesta v Bratislave - ako napríklad trhovisko na Rybnom námestí či Tatra kabaret. 

1953 - Réžie filmu V piatok trinásteho sa zhostil Pavol Bielik známy aj ako jeden z nezabudnuteľných predstaviteľov filmového Jánošíka. Celý dej sa odohráva v povojnovej Bratislave a hlavným hrdinom je bývalý vysoký štátny úradník Jozef Rebro, ktorý sa stane penzistom a nemá koho riadiť. V slovenskej veselohre sa objavia Ondrej Jariabek, Oľga Adamčíková, František Dibarbora či Eva Krížiková. Vidieť v ňom môžete staré uličky, vilové štvrte, nakrúcalo sa aj na Bezručovej ulici a humorná scénka s rybačkou v Dunaji sa odohrá pri bývalom nástupišti na propeler, teda loď, ktorá kedysi premávala z jedného brehu Dunaja na druhý. 

Aj tieto filmové snímky sa nakrúcali v Bratislave:

Zakázané uvoľnenie (1986) - hrajú: Ivan Romančík starší, Ján Kroner ml., Karol Spišák, Ján Greššo.

Iba deň (1988) - hrajú: Pavel Zedníček, Jaroslav Filip a Miroslav Donutil

Nylonový mesiac (1965) - hrajú: František Velecký, Helena Šmihulová, Dežo Ursiny, Milan Lasica a Július Satinský.

My z deviatej A (1961)- hrajú: Dáša Silovská, Ľubo Roman, Jozef Dóczy

Skalní v ofsajde (1960) - hrajú: František Dibarbora, Arnost Garlatty, Anton Mrvečka.

Statočný zlodej (1958) - hrajú: Jozef Kroner, Martin Gregor, Eva Krížiková, Adam Matejka.

Pomsta starej dámy alebo na každého raz dôjde (1968) - hrajú Hana Meličková, Luisa Grossová, Eva Rysová, Karol Machata.

Čierna minúta (1969) - hrajú: Milan Krištofovič, Mária de Riggová, Naďa Urbáková, Štefánia Minárová.

Prípad Barnabáš Kos (1964) - hrajú: Josef Kemr, Jarmila Košťová, Hana Sarvašová, Viliam Polónyi.

Štyridsaťštyri (1957) - hrajú: Juraj Sarvaš, Dušan Blaškovič, Ctibor Filčík, Július Vašek.

(ars)

Páčil sa vám článok?