FOTO: Na brehu Zlatých pieskov vyrástol záhadný drevený komplex - ide o čiernu stavbu?

15.1.2020
Páčil sa vám článok?

Hneď po skončení letnej sezóny na Zlatých pieskoch sa na pláži medzi reštauráciou U zlatého vodníka a areálom Wakelake, teda časti jazera súbežnej s Cestou na Senec, začali stavať objekty z dreva. Malo by ísť o tzv. mobilný bioprojekt určený pre rodiny s deťmi, za ktorým stojí módna dizajnérka Daniela Kralevich. Úrady však v súčasnosti preverujú, či v tomto prípade nejde o čiernu stavbu...

Na montovanú drevenú búdu s veľkými presklenými oknami ešte v novembri minulého roku upozornila na sociálnej sieti pani Silvia Pilková, ktorá sa nahnevane pýtala, kto je za to zodpovedný. Už v decembri bolo zrejmé, že ide o mobilný bioprojekt spoločnosti Kralevich Capital Group, patriaci bývalej finalistke miss a módnej dizajnérke Daniele Kralevich. Nedávno sme o nej písali aj na webovej stránke Bratislavských novín v súvislosti s náhlym usmrtením jej psa, po ktorom mala aj ona obavy o život:

FOTO a VIDEO: Módna návrhárka Daniela Kralevich žije v strachu: Zabili mi psa a teraz som na rade ja...

Mimoriadne zložité obdobie momentálne prežíva bývalá finalistka súťaže krásy, módna návrhárka a podnikateľka Daniela Kralevich, ktorá má obavy o svoj život. Tento týždeň totiž zatiaľ neznámy páchateľ usmrtil jej milovaného psa Kena a ona má strach, že čoskoro by mohla prísť o život aj ona sama. Preto podala nielen trestné oznámenie na polícii, ale sa s prosbou o pomoc aj na verejnosť...

​Dnes sa nám s ňou podarilo telefonicky spojiť, a tak sme sa jej mohli opýtať, aké má zámery po dokončení nového objektu na Zlatých pieskoch a čo hovorí na informácie o tom, že stavba bola zrealizovaná bez potrebných povolení od príslušných úradov. "Tak predovšetkým ide o objekt, ktorý sa nachádza na mojom súkromnom pozemku. Ten som riadne kúpila od pôvodných vlastníkov, nakoľko išlo o reštituovaný pozemok, o ktorý magistrát nemal záujem. O svojom zámere vybudovať tu mobilný bioprojekt som však úrady včas informovala," povedala pre Bratislavské noviny Daniela Kralevich.

Zdroj: D.K.

​"Pripravujem tu bioprojekt, ktorého súčasťou bude motýliárium, malé jazero s rybami zo Zlatých pieskov, aby ich deti mohli na vlastné oči a zblízka vidieť a hlavne spoznať, ako aj oddychová zóna. Celé by to malo byť prioritne určené pre rodiny s deťmi, mojou ambíciou je oživiť celú lokalitu a zároveň chrániť prírodu. Zaregistrovala som však, že sa tento môj zámer nepozdáva istému developerovi, ktorý má o túto lokalitu záujem. A preto na mňa posiela sťažnosti, kontroly, políciu - skrátka sa snaží všemožnými spôsobmi zabrániť tomu, aby sa nám to podarilo úspešne dokončiť," hovorí Kralevich, ktorá si myslí, že drevený objekt by mohol mať celoročné využívanie. "V zime sa sem chodia kúpať otužilci, ktorí si často nemajú, kde odložiť osobné veci a keď ich nechajú na brehu, tak sa už neraz stalo, že im zmizli nielen peniaze či cennosti z vrecák, ale dokonca aj notebook priamo z auta. Vieme si predstaviť, že by našli vhodné zázemie u nás, kde by sa mohli nielen prezliecť, ale hlavne predísť takýmto nepríjemnostiam." 

Zdroj: FB Ružinovské ECHO

​Na týchto snímkach to už s ochranou stromov pri budovaní mobilného bioprojektu až tak idylicky nevyzerá... 

Areál Zlaté piesky má v správe mestská organizácia Správa telovýchovných a rekreačných zariadení (STaRZ), ktorá o stavbe vie, podobne ako magistrát. Hovorca hlavného mesta Peter Bubla povedal, že spoločnosť Kralevich capital group už bola krátko po začatí výstavby upozornená na nezákonnosť konania a vyzvaná na zastavenie realizácie investičného zámeru a predloženie príslušných dokladov.

Zdroj: FB L.Š.

​Bratislavčanom sa nepáči, že mobilný bioprojekt výrazne zasiahol aj do pláže, na ktorú sa v lete chodia slniť...

Aj starosta Ružinova, na ktorého území sa jazero nachádza, na sociálnej sieti občanov informoval, že miestny stavebný úrad vedie konanie o odstránení stavby. "Pani Kralevich nám naozaj poslala žiadosť o stavbu na ohlášku, ale nehovorí o tom, že na ňu okamžite dostala zamietavú odpoveď, keďže takáto stavba nepĺňa kritéria ohlášky. Môžeme postupovať len v rámci zákona. To znamená, ze ak investorka nedoloží všetky podklady zo zákona (vrátane súhlasu primátora), bude to čierna stavba určená na odstránenie. Úrad však musí dodržiavať všetky lehoty, aby jeho rozhodnutie nebolo napadnuteľné z procesných dôvodov, preto to trvá dlhšie, ale ubezpečujem verejnosť, že nikto neváhal ani sekundu a všetci konajú tak, ako majú," dodal Martin Chren.

Kralevich však trvá na tom, že nejde o klasickú stavbu, nakoľko nemá betónové základy, teda nie je pevne spojená so zemou ani nebude napojená na inžinierske siete, ale bude fungovať na alternatívne zdroje...

(ars)

Páčil sa vám článok?