VIDEO: Dochoval sa vzácny záznam z revolučného koncertu Karla Kryla v Bratislave

19.11.2019
Pocta karlovi krylovi - Kryl
Páčil sa vám článok?

Jednou z nezabudnuteľných postáv Nežnej revolúcie z roku 1989 sa stal československý spevák Karel Kryl, ktorý musel po roku 1968 emigrovať do Nemecka, ale po páde totalitného režimu sa mohol do rodnej vlasti vrátiť, aby v športovej hale na Pasienkoch absolvoval doslova kultový koncert. Ten vznikol za veľmi zaujímavých okolností...

"Pred 30-timi rokmi rokmi prišiel do Bratislavy po 21 rokoch exilu Karel Kryl. Zvučil som vtedy demonštrácie na námestí SNP, tak som sa s ním dostal do kontaktu a po tom ako tam zahral asi 3 pesničky, som sa ho v zákulisí spýtal, či by nechcel zahrať aj celý koncert. Bol nadšený z atmosféry, ktorá bola vtedy na námestí a povedal, že veľmi rád, ale ako? Kde? Tak som vyrazil do športovej haly na Pasienkoch, kde som miestnym zamestnancom položil otázku, či by tam o 3 hodiny nemohol zahrať Kryl. Najprv na mňa pozerali so zhovievavým úsmevom ako na blázna, potom keď pochopili, že to myslím vážne sa v ich tvárach zjavil strach, keďže v tej dobe ešte vôbec nebolo jasné ako revolúcia dopadne. Nakoniec sme sa dohodli, že dajú na záchody toaleťáky a akože zabudnú zamknúť halu. Na to som zavolal Vadimovi, šoférovi autobusu v ktorom bola aparatúra a ten bol náhodou doma (mobily samozrejme boli v tej dobe sci-fi). Počkal som kým ju dovezie a utekal na námestie povedať Krylovi, že je to vybavené. To už demonštrácia práve končila a Milan Kňažko to ešte stihol vyhlásiť. Potom sme už išli do haly a nazvučili. Keď sme tam potom sedeli a v prvej rade s Tónom Kubasákom pozerali koncert, bol to jeden z najsilnejších momentov v mojom živote. S Karlom som ostal v kontakte až do jeho predčasnej smrti. Pamätám si ako sme pár krát spolu sedeli u Mamuta, či ako v magazíne, ktorý vydával uverejnil texty Slobodky, ktoré mal rád. Dlho som záznam z tohto koncertu nemohol nikde nájsť. Až teraz sa mi to podarilo," napísal líder skupiny Slobodná Európa - spevák Whisky do komentárov k videozáznamu zo spomínaného historického prvého slobodného koncertu. Ten sa uskutočnil 9. decembra 1989 a vyzeralo to na ňom nasledovne:

 

Karel Kryl mal Slovensko a špeciálne Bratislavu veľmi rád. Po roku 1990 do nej chodieval pomerne často. Stal sa dokonca spolupracovníkom mládežníckeho denníka Smena, ktorý mal redakciu na Dostojevského rade - v budove hneď oproti známej Umeleckej besede. Práve tu sa stretával so študentami, fanúšikmi, kamarátmi či kolegami a aj naďalej mal potrebu tvoriť nové piesne. Neprezentoval sa na verejnosti vždy len ako spevák, ale napríklad aj ako filozof, čoho dôkazom je aj nasledujúci záznam z marca 1990:

Karel Kryl sa nikdy nezmieril s rozdelením Československa na dva samostatné štáty, o čom svedčí aj pesnička Od Čadce k Dunaju, ktorú zložil v roku 1992. 

(ars)

Páčil sa vám článok?