VIDEO: Kde všade v Bratislave ešte môžete nájsť funkčné kultové výťahy paternoster?

29.10.2019

Zdroj: vytahy.sk

Páčil sa vám článok?

Ako deti sme sa tohto typu výťahu báli,a naivne si mysleli, že ak nestihneme z kabíny včas vystúpiť, tak sa sa v najvyššom bode s nami otočí a naspäť pôjde dole hlavou. Výťahy typu paternoster sa umiestňovali do bánk a dôležitých úradov, nakoľko boli symbolmi určitej prestíže. V ktorých objektoch nášho mesta sa dodnes nachádzajú?

Podľa dostupných zdrojov by malo byť v súčasnosti na území Bratislavy päť funkčných paternosterov, ktoré sa nachádzajú v budove ministerstva dopravy na Námestí slobody, budove ministerstva vnútra na Pribinovej ulici, ministerstva pôdohospodárstva na Dobrovičovej ako aj v budove riaditeľstva Železníc SR na Klemensovej.

Zdroj: MV SR

​Jeden paternoster mali aj v budove ministerstva financií na Štefanovičovej ulici, ale ten je momentálne v komplexnej rekonštrukcii.

Zdroj: K.S.

​Pozitívne správa je, že by mal po nej opäť fungovať, pričom sa snažia v rámci opravy urobiť aj určité opatrenia, aby znížili jeho hlučnosť. Tá bola najväčšia v blízkosti strojovne výťahu ako aj obrovského kolesa nad piatym poschodím, ktoré otáča kabínky výťahu z jedného smeru jazdy do druhého. 

Princíp fungovania paternosterov je názorne ukázaný napríklad aj v tomto dobovom videu:

Paternoster vynašli vo Veľkej Británii ešte v 19. storočí, odkiaľ sa rozšíril do Nemecka, Česka a neskôr aj k nám na Slovensko. Výhodou tohto typu výťahu je to, že je mimoriadne efektívny na prepravu medzi jednotlivými poschodiami, pretože kabínka je v tom istom okamžiku na každom jednom poschodí, takže nemusíte vôbec čakať ako je to pri klasických výťahoch. Čas ušetríte aj tým, že nečakáte, kým sa otvoria alebo zatvoria dvere. A navyše aj kapacitne je neporovnateľný, veď ak je v ňom napríklad 15 kabín a do každej sa zmestia dvaja ľudia, tak teoreticky môže prepravovať naraz až 30 osôb. Nakoľko ide o kabínky bez dverí, tak je tu pomerne dobre zabezpečené ich vetranie a nehrozí vám, že po nastúpení do výťahu cítite koncentrované vône parfémov, smrad z cigariet, prípadne iný zápach. 

Takto vyzeral po rekonštrukcii paternoster z roku 1950 v budove ministerstva dopravy na Námestí slobody:

Názov paternoster čiže v preklade Otče náš dostal výťah podľa ruženca, nakoľko funguje na podobnom princípe ako retiazka pri modlitbe Ruženec, kde sa posúva prstami o jeden kamienok ďalej až sa napokon dostanete na začiatok. To je samozrejme možné aj po nastúpení do výťahu paternoster, že vystúpite na tom istom mieste, kde ste nastúpili - v praxi to však znamená, že sa preveziete cez najvyššie poschodie aj pivničné priestory, kde sa kabínky otáčajú do opačného smeru. 

Môžete si to pozrieť napríklad v tomto videu:

Ide o veľmi bezpečný výťah a hoci je stále v pohybe, tak nejde o takú rýchlosť, aby ste doň nestihli nastúpiť či vystúpiť, ale ak by sa vám to z nejakých príčin nepodarilo, tak má aj bezpečnostné prvky vo forme dosiek, ktorými ak pohnete, tak sa paternoster zastaví. Je to pre prípad, že by niekto dal niektorú z končatín mimo kabíny a hrozil by mu úraz.

Niekoľko bratislavských paternosterov môžete vidieť aj v tejto spravodajskej reportáži:

Je známa len jedna smrteľná nehoda v súvislosti s prevádzkou tohto výťahu, kedy však došlo k hrubému porušeniu bezpečnostných predpisov a niekto sa pokúsil prepravovať v kabíne chladničku, tá sa pri vykladaní vzpriečila a zabila muža, ktorý sa tomu nezodpovednému chlapíkovi snažil z prekérnej situácie pomôcť. Všeobecne je v týchto typoch výťahov prísny zákaz prepravovania nákladu. 

Výťah paternoster sa stal ústredným motívom prezentácie módneho návrhára Borisa Hanečku:

(ars)

Páčil sa vám článok?