FOTO a VIDEO: Tieto miesta a názvy budú poznať jedine rodení Bratislavčania

14.8.2019

Zdroj: FB Prešpurčina ešče nezgegla

Páčil sa vám článok?

Aj Bratislava sa nenápadne, ale neustále mení. Skúste si spolu s nami zaspomínať na zopár miest, kde sa kedysi Bratislavčania stretávali a kam chodievali...

Avion: Ak ste sa pred rokmi dohovárali s niekým, že sa stretnete pri Avione, tak ste mali na mysli bývalú stanicu autobusov na Americkom námestí. Dnes sa väčšine ľudí z nášho mesta vybaví pod názvom Avion veľké nákupné centrum na Ivanskej ceste smerom na letisko.

Áčko: Ak sa dvaja mladí muži povedali, že sa večer stretnú v Áčku, tak to s najväčšou pravdepodobnosťou znamenalo, že myslia Appolon Gay Club, ktorý sa nachádza v podzemných priestoroch domu na Panenskej ulici č. 24. A je to dodnes obľúbené miesto, kde sa stretávajú, tancujú a bavia bratislavskí či zahraniční homosexuáli.   

Béčko: Tancovať a zabávať sa kedysi Bratislavčania, ale najmä študenti zo všetkých kútov Slovenska chodili aj do vysokoškolských internátov Jura Hronca, ktoré sa nazývali podľa Bernolákovej ulice, kde sa nachádzali aj Bernolák či skrátene Béčko. 

Bocaccio: Plechová a na strieborno natretá búda v tvare železničného depa či leteckého hangára neďaleko bývalého futbalového štadiónu Artmedie Petržalka bola ešte za minulého režimu najznámejšou a najnavštevovanejšou diskotékou na území Petržalky. 

Zdroj: Google Maps

​Zaujímavé je, že objekt na Černyševského ulici existuje dodnes, aj keď je pravdepodobne ďalej využívaný ako sklad...

Céčko: Najmä športovým priaznivcom tento názov určite niečo hovorí. Išlo o sektor na státie, ktorý sa nachádzal na tribúne C pod strechou starého zimného štadióna, ktorý dnes nesie meno Ondreja Nepelu. Na "Céčku" sa schádzali tú najvernejší a najhlučnejší fanúšikovia bratislavského Slovana ešte pred rokom 1989, pričom raz sa ich tam natlačilo toľko, že múry povolili a prevalili sa. Mnohí vám dodnes budú tvrdiť, že boli pri tom, keď Céčko padlo...

Zdroj: TASR

​Aj po rekonštrukcii arény bol na tejto tribúne vytvorený priestor na státie, kde sa schádza pri zápasoch slovanistické jadro aj s bubnami a vlajkami.     

Centrál:  Pod týmto názvom si najstaršia generácia vybaví reštauráciu, jedáleň a kaviareň pod internátmi na Centrálom trhovisku. V týchto priestoroch sa dnes nachádza Centrálna klubovňa.

Zdroj: FB Stará Bratislava

​Mladšie ročníky asi budú tvrdiť, že Central je nákupné centrum na začiatku Miletičovej ulice, netušiac, že na jeho mieste kedysi stáli aj rovnomenné kúpele s veľkou plavárňou. 

Dopler: V priestoroch bývalého výstaviska na Prievozskej v roku 2005 založili tanečný klub, ktorý mal kapacitu až 1200 ľudí a v tom období patril medzi najväčšie diskotéky a priestory na zábavu v Bratislave. Zanikol v roku 2011, kedy ho nahradila La Fiesta.   

Eroháčko: Aj keď bol po roku 1989 Dom odborov na Námestí Františka Zupku premenovaný na Istropolis podobne ako aj okolí priestor na Trnavské mýto, tak mnoho starších Bratislavčanov sa ešte stále stretáva pred Eroháčkom - podľa skratky socialistického ROH, teda Revolučného odborového hnutia. 

Zdroj: FB Stará Bratislava

Engerau: Z pôvodnej vidieckej obce s nemeckým názvom Engerau je dnes najväčšia a čo sa týka počtu obyvateľov najpočetnejšia mestská časť Bratislavy, teda Petržalka. Názov Engerau nesie aj reštaurácia na Osuského a našiel by sa napísaný aj na niektorých vlajkách či skandovaných pokrikoch fanúšikov FC Petržalka, ktorí našli svoj nový domov na štadióne v Ovsišti.   

Feriba: V rokoch 1920 až 1927 sa tak volala časť Bratislavy na území Ružinova, ktorú už takmer 92 rokov poznáme ako Prievoz. Pôvodný názov dodnes pripomína napríklad Feriba Pub, ktorý sa nachádza na Kladnianskej ulici. 

Firšnál: Fürstenallee - takto znel pôvodný, teda nemecký názov dnešného Námestia slobody, čo bolo obrovské priestranstvo, kde sa kedysi konali vojenské prehliadky, chodievali sem svoje stany rozkladať a maringotky parkovať cirkusanti či potulní kolotočiari a dokonca sa tu v zime na svahu pred Arcibiskupským palácom dalo aj sánkovať.   

Gottko: Z Firšnálu sa po smrti prvého robotníckeho prezidenta Klementa Gottwalda stalo Gottwaldovo námestie prezývané aj Gottko. Dominovalo mu súsošie tohto komunistického lídra so svojimi spolupracovníkmi, ktoré však hneď po revolúcii počmárali vandali a napokon museli sochu odstrániť.

Zdroj:

​Zachovaná zostala akurát fontána Družba, ktorá v súčasnosti prechádza komplexnou rekonštrukciou. Kúsok od nej sa nachádza aj kaviareň Fontána...   

Hysterka: Na bývalom zimnom štadióne, teda konkrétne pod B-tribúnou vznikla po roku 1990 reštaurácia Hysteria pub, z ktorej terasy bol výhľad na letné kúpalisko Tehelné pole.

Zdroj: FB Hysteria pub

​V Hysterke sa konali diskotéky, koncerty, krsty CD a neraz tu boli svoje úspechy oslavovať aj hokejisti Slovana. Reštaurácia bola povestná aj dobrou mexickou kuchyňou a jedlá ako Chimichanga či Quesadilla sú navždy zapísané v chuťových pohárikoch pamätníkov.  

Jama: Na mieste, kde dnes stojí NTC sa pôvodne nachádzal centrálny tenisový kurt ŠK Slovan Bratislava a pod jednou z jeho tribún bola predajňa zmrzliny, ktorej nik nepovedal inak než "jama". Bola totiž umiestnená v jame. O niekoľko rokov neskôr zbúrali neďaleký cyklistický štadión a na jeho mieste takisto zostala jama, kde chodili obyvatelia z okolia venčiť svojich štvornohých miláčikov a v posledných rokoch sa tu vybudoval park, ktorý sa takisto volá Jama.  

Zdroj: abn

Korzo: Naši predkovia tak volali uličky historického centra nášho mesta, ktoré sa nachádzajú na území Starého mesta a my ich dnes nazývame pešou zónou... Nekorunovaným kráľom korza bol Schöne Náci, ktorý má na Rybárskej bráne aj sochu.

Zdroj: FB Prešpurčina ešče nezgegla

​O Korze dokonca spieval aj Elán v pesničke Ulica:   

Lunapark: V 70-tych a 80-tych rokoch nebolo v Bratislave dieťaťa, ktoré by sa v nedeľu alebo počas nejakého sviatku netešilo do Lunaparku. Nachádzal sa na petržalskom brehu Dunaja v lokalite, ktorej dnes hovoríme Tyršovo nábrežie. Vchod bol kúsok od dnešného Divadla Aréna a v areáli ste našli skoro všetko, čo by mohlo urobiť radosť malým, ale hlavne trochu väčším deťom. Okrem rôznych kolotočov, tu bol aj autodrom, labyrint, strelnica či dokonca miestnosť s ruskými hracími automatmi.   

Mierko: Za minulého režimu to bolo ideálne miesto na stretnutia najmä pre mládež, nakoľko na Mierové námestie sa dalo dostať linkami MHD takmer zo všetkých končín Bratislavy. Aj Grassalkovichov palác niesol celé roky názov Dom pionierov a mládeže Klementa Gottwalda, neskôr prezývaný aj ako Pioniersky palác.

Zdroj: fortepan.hu

Väčšina ľudi si dohadovala rande pri Fontáne mieru, ktorej dominuje zemeguľa a veľa ľudí dodnes hovorí tomuto námestiu "Mierko", hoci sa už niekoľko rokov volá Hodžovo.   

Prior: Obchodný dom na Kamennom námestí bol obľúbeným miestom na nákupy pre celé generácie Bratislavčanov. Dalo sa tu totiž kúpiť na jednom mieste takmer všetko.

Jednou z dominánt Prioru boli aj hodiny zo zvončekmi, pod ktorými sa ľudia takisto radi stretávali... 

Zdroj:

Rohlík: Keď sa budovali na území dnešného Ružinova nové štvrte ako napríklad Ostredky, Štrkovec, Trávniky či Pošeň, tak vznikli aj štrkoviská, kam sa chodili ľudia v lete kúpať. Jedna z takýchto vodných plôch je situovaná v blízkosti súčasnej ružinovskej nemocnice a nazýva sa Rohlík podľa charakteristického tvaru obľúbeného pečiva...

Zdroj: Štefan Benča

Steps: Kým vysokoškoláci mali na území Bratislavy viacero klubov - takmer pri každom internáte sa nejaký nachádzal, tak stredoškoláci mali za totality len jeden oficiálny klub, ktorý sa volal STEPS a nachádzal sa na Panenskej. Navštevovali ho najmä žiaci z blízkych umeleckých škôl na Palisádach či už Strednej školy umeleckého priemyslu alebo neďalekého konzervatória na Tolstého. 

Véčko: V-klub na Námestí SNP bol kultovým miestom pre kultúrne založených ľudí v Bratislave. Konávali sa tu koncerty, verejné televízne nahrávky, zábavné programy, skrátka to tu žilo. Občas bývalo Véčko také plné, že už ďalších návštevníkov dnu nepúšťali a tí sem liezli cez okná na záchodoch.

Zdroj:

​(ars)

Páčil sa vám článok?