Doplatili na hlučné oslavy: Do útulku Slobody zvierat prijali počas silvestrovskej noci i smrteľne zranené nemé tváre

2.1.2019
0
Psík v útulku Slobody zvierat

Zdroj: Sloboda zvierat

Páčil sa vám článok?

Silvestrovská noc, teda najmä s ňou ohňostroje a delobuchy, priniesla opäť utrpenie aj zvieratám. Do útulku Slobody zvierat prijali hneď niekoľko zatúlaných psíkov a ťažko zranené mačky. Niektoré, bohužial, svojim zraneniam podľahli.

"Silvestrovská noc bola pre pracovníkov útulku velmi rušná. I napriek upozorneniam, aby ľudia nevenčili, respektíve mali svoje zvieratá na vôdzkach, mali sme medzi 22.00 - 03.00 h hlasené desiatky stratených a nájdených psov. Mnohé z nich sa však vrátili majiteľom bez toho, aby museli ísť do útulku," prezradila pre bratislavskenoviny.sk predsedníčka Slobody zvierat Pavla Dugovičová.

Všetky zvieratá, ktoré organizácia počas rušnej noci riešila, nahlásili ľudia mestským policajtom, ktorí následne kontaktovali Slobodu zvierat. Išlo o jedenásť psov, z ktorých boli deväť čipovaných. Hoci mnohé čipy obsahovali už neaktuálne údaje, podarilo sa vypátrať ich majiteľov. 

"Jedného nečipovaného psíka (na úvodnej fotografii - poznámka redakcie) priviedli ľudia na veterinárnu kliniku na Bajzovu a odtiaľ sme ho vyzdvihli. Pre štyri psy si prišli majitelia hneď prvého januára a pre zvyšných by mali prísť dnes," dodala Dugovičová.

Bohužiaľ, horšie pochodili nájdené mačky, ktoré boli štyri. "Dve z nich mali ťažké zranenia a uhynuli. Dve zostávajú v útulku a po vyliečení budú poúkané na adopciu," vysvetlila predsedníčka Slobody zvierat.

Mačka so zranenou labkou v útulku Slobody zvierat:

Zdroj: Sloboda zvierat

Ako však Dugovičová dodáva, situácia sa oproti minulosti zlepšila. a počet stratených zvierat tento rok poklesol. Svoje možno urobil zákaz pyrotechniky, ktorý zrejme aspoň o niečo znížil jej používanie.

Zlepšenie nám potvrdila i bratislavská veterinárna lekárka Jana Morvayová. "Keď som v minulosti išla na Nový rok na prechádzku so psom napríklad na Slavín, ležalo tam množstvo krabíc od použitej pyrotechniky. teraz som videla iba jednu," povedal nám Morvayová.

​(ms)

Páčil sa vám článok?