Američan Dale Chihuly čaruje so sklom

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

„Chihulyho diela nie sú len sklenenými objektmi, ale aj fascinujúcim predstavením tvarov a farieb, prekonávaním doterajších predstáv o možnostiach realizácií zo skla. Mal som možnosť presvedčiť sa o tom v roku 1998 v Las Vegas v hoteli Bellagio, kde Chihuly vytvoril neuveriteľný strop pozostávajúci zo stoviek diel poskladaných do jedného veľkolepého celku, jeho rozmerné dielo som mal možnosť obdivovať aj pred rokom na výstave Súčasnej americkej plastiky v Monte Carle, kde bola jeho monumentálna, slnkom prežiarená plastika umiestnená v parku priamo oproti povestnému kasínu,“ vraví riaditeľ Galérie mesta Bratislavy Ivan Jančár.

V čase návštevy spomínaných výstav však ešte netušil, že práve v Pálffyho paláci bude mať známy americký umelec svoju prvú výstavu na Slovensku a už vôbec nie, že všetkých dvanásť diel venuje autor rôznym slovenským inštitúciám. To, že Chihuly vystavuje aj v Bratislave, je z veľkej časti zásluha bývalého amerického veľvyslanca Carla Spielvogla a jeho manželky Barbaralee Diamonstein-Spielvogelovej, ktorí sú spolu s Chihuly Studio spolutvorcami výstavnej koncepcie. „Dovolím si tvrdiť, že Dale Chihuly, je momentálne najprestížnejším svetovým umelcom, ktorý pracuje so sklom,“ hovorí pani Diamonstein-Spielvogelová, ktorá ako kunsthistorička už od svojho príchodu mala jednu veľkú túžbu - dostať Chihulyho a jeho tvorbu na Slovensko. Nakoniec sa tento sen podarilo uskutočniť a tak si výstavu fascinujúcich objektov, vytvorených náročnou technológiou z farbeného fúkaného skla, môžu prezrieť Bratislavčania a návštevníci nášho hlavného mesta do 3. februára budúceho roka.

Dielami významného sklára, ktorý sa narodil v roku 1941 v štáte Washington, sa pýšia galérie a múzeá po celom svete - výstavu v Jeruzaleme napríklad videlo viac ako milión návštevníkov a jeho ďalšie expozície na rôznych miestach patria k najvýznamnejším kultúrnym podujatiam. Keďže umelcovi predkovia pochádzajú zo Slovenska, rozhodol sa Chihuly veľkoryso darovať dvanásť vystavených sklenených objektov v hodnote zhruba dvadsať miliónov korún viacerým inštitúciám na Slovensku. Odteraz sa tak nimi môže prezentovať napríklad kancelária prezidenta či úrad vlády, ale aj Univerzita Komenského a viaceré slovenské múzeá a galérie.

Páčil sa vám článok?