Jeseň v spoločnosti vyúdenej múmie

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Čo by ste si asi pomysleli o kanibalovi, ktorý vám v dôvernom rozhovore o nejakom človeku povie, že má dobré srdce. Na 99,99999 % to títo páni myslia doslova.

O tom by čosi mohli vedieť známi českí cestovatelia Miroslav Zikmund, Jiří Hanzelka, antropológ Miroslav Stingl či dobrodruh novej generácie Rudolf Švaříček. Práve ich práca a záujmy vytvorili podmienky na vznik novej dvojvýstavy Tajomná Indonézia – Tamtamy času a Slávne expedície 20. storočia, ktorú tento týždeň otvorili v Slovenskom národnom múzeu na Vajanského nábreží 2.

Prvá časť unikátnej dvojexpozície Tajomná Indonézia - Tamtamy času návštevníkom predstaví pravdepodobne najväčšiu neštátnu zbierku v strednej Európe, ktorá mapuje doteraz nepreskúmané tajomné zákutia ostrova Nová Guinea. Vznikla na základe ciest českých cestovateľov Zikmunda a Hanzelku, Miroslava Stingla a Rudolfa Švaříčka. Expozícia popri množstve fotografií a etnografického materiálu ponúka aj ilúziu indonézskej džungle, s tropickou riečkou a visutým ratanovým mostom, stromovú chyžu kmeňa Korowai, vyúdenú múmiu či orchidey, živé hady, pavúky, opicu, krokodíla i exotický hmyz. Kým ostatné krajiny píšu podľa Rudolfa Švaříčka svoj jediný príbeh, Indonézia ich ponúka stovky. Krajina leží na 17 000 ostrovoch a ostrovčekoch s odlišnými zvykmi a tradíciami. Len na ostrove Nová Guinea žije okolo 270 etník, ktoré spolu hovoria 700 jazykmi. To je sústo, po ktorom nepochybne túži každý cestovateľ.

Druhá časť dvojvýstavy, Slávne expedície 20. storočia, prostredníctvom takmer osemdesiat veľkoformátových fotografií i dokumentov legendárnej spoločnosti National Geographic približuje návštevníkom výpravy až na hranice ľudských i geografických možností. Spojivo medzi obidvoma časťami expozície tvoria zábery pozoruhodných výkonov niektorých slovenských fotografov, dobrodruhov, polárnikov či expedičných cestovateľov. Sú medzi nimi mená ako Barabáš, Hámor, „Becko“ Ondrejovič, Kele a ďalší. Lákadlom pre návštevníkov bude aj fotografický medailón z ciest známeho televízneho moderátora Martina Nikodýma.

Až do 20. novembra sa môžete aj vy na chvíľu stať dobrodruhom, aj keď len iluzórnym. Stačí zájsť do Slovenského národného múzea na Vajanského nábreží, vstupné je 100 korún, so zľavou 70, pre rodiny 200 korún. Výstava je otvorená denne okrem pondelka od 9.00 do 18.00 h.

Páčil sa vám článok?