Opatrenia proti koronavírusu nalákali ľudí do lesoparku, vznikajú konflikty, problémom sú najmä netolerantní cyklisti

27.10.2020
0

Zdroj: TASR - Dano Veselský

Páčil sa vám článok?

Pravidlá zákazu vychádzania, ktoré momentálne platia v Bratislave, spôsobili, že sa davy ľudí rozhodli stráviť svoj voľný čas v prírode. Návšteva lesoparku a extravilánu mestských častí je totiž povolená. S narastajúcim množstvom ľudí však narastá aj množstvo konfliktov, ktoré medzi nimi vznikajú

Jedným z problémov, ktorý pri mestských lesoch vzniká, je nadmerný počet ľudí prepravujúcich sa autami. "Značná časť návštevníkov prichádza pochopiteľne autom, čo spôsobuje kolaps dopravy v okolí parkovísk na nástupných bodoch do lesoparku. Odporúčame využiť aj iné parkoviská v blízkosti lesoparku (Tesco Lamač, pri reštaurácii Stroodel na ceste na Kamzík, parkoviská na sídlisku v okolí Peknej cesty atď)," vysvetlil pre banoviny.sk asistent riaditeľa pre manažment projektov z Mestských lesov v Bratislave Marek Páva .

Ako dodáva, s významným nárastom počtu ľudí sa zvýraznili aj problémy medzi skupinami návštevníkov. "Sťažnosti dostávame najčastejšie na časť cyklistov, ktorí jazdia po spoločných trasách neohľaduplne (rýchlo a natesno), prípadne jazdia po trasách určených len pre peších turistov (turistické značky bez vyznačenej cyklotrasy). Vo veľkej miere prebieha všetko aj naďalej pokojne, kde je však veľa ľudí pokope, tam vznikajú aj konflikty," objasnil Marek Páva.

Zdroj: TASR - Dano Veselský

Počas týchto dní sa zvyšila koncentrácia chodcov i cyklistov aj na Kolibe. Niektorí cyklisti sú k peším ohľaduplní, na ďalších však prichádzajú sťažnosti.

Pokiaľ ide o samotnú zver, tej zvýšený počet ľudí až tak neprekáža, keďže je na nich zvyknutá. "Problémom by to mohlo byť len na jar počas hniezdenia niektorých vzácnych vtákov, najmä dravcov, aj počas náporu v prvej vlne na jar však všetko prebiehalo z tohto hľadiska v poriadku," priblížil.

"V týchto časoch neistoty vidno, aký veľký poklad máme v tom, že v rámci hlavného mesta máme rozsiahle a plnohodnotné lesy, kam sa môžeme bezpečne vybrať športovať či si oddýchnuť. Tešíme sa veľkému záujmu verejnosti o pobyt v lesoparku a vítame všetky druhy návštevníkov, aktuálne sú to najmä peší turisti, bežci a cyklisti, rodiny s deťmi či majitelia psíkov. Všetci naši pracovníci robia maximum, aby sme im pobyt v prírode spríjemnili," dodal Páva.

(ms)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie