VIDEO: Poslanci sa hromadne testovali: Ako prebiehalo antigénové testovanie u poslankyne Bittó Cigánikovej?

23.10.2020
Janka Bittó Cigániková

Zdroj: Instagram/JankaCigániková

Páčil sa vám článok?

Kvôli pozitívnemu testu Mariána Kotlebu boli v piatok poslanci parlamentu v Nemocnici sv. Michala otestovaní rovnakými testami, aké sa použili aj pri pilotnom testovaní na Orave a v Bardejove. Testy zachytili aj pozitívnych poslancov. Zároveň viacerí vyzývajú ľudí, aby sa pri plošnom testovaní národa dali otestovať.

Šéf parlamentu Boris Kollár v piatok prerušil rokovanie aktuálnej schôdze. A to v súvislosti s pozitívnym testom na nový koronavírus u predsedu ĽSNS Mariana Kotlebu. Poslancov i zamestnancov parlamentu od 10.00 h postupne testovali antigénovými testami v Nemocnici sv. Michala. Niektorí poslanci boli pozitívne testovaní na ochorenie COVID-19. Informoval o tom premiér Igor Matovič v parlamente po rokovaní poslaneckého grémia. Potvrdil to aj predseda parlamentu Boris Kollár. Konkrétne mená nepovedali. Matovič verí, že aj ostatní zákonodarcovia sa pôjdu dať otestovať, aby ukázali, že sú zodpovední. Kollár doplnil, že nemôže poslancov nútiť k testovaniu. Sám sa však otestovať dá a vyzval na to aj ostatných. Hovorí o nezodpovednosti.

"Podľa mojich informácií už z tých, ktorí testovaní boli, sú niektorí pozitívni. O to viac by som sa išiel testovať a ukázal by som, že som zodpovedný," povedal s tým že zatiaľ nevie, ktorí to sú. Mali by podľa neho sami informovať o svojom výsledku a ukázať zodpovednosť. Aj na základe tejto informácie si však myslí, že otestovať by sa mali ísť dať aj ostatní poslanci, ktorí to v piatok neplánovali.

Testovať sa dnes bola aj poslankyňa Janka Bittó Cigániková (SaS). "Obe vyšetrenia na koronavírus PCR testovanie aj antigénové testovanie sú pomerne nepríjemné, ale oba sa dajú v pohode vydržať," povedala pre banoviny.sk Bittó Cigániková. Pozrite sa, ako to u nej prebiehalo.

Následne vo videu ukázala, ako sa testy vyhodnocujú. "Je to rýchle, a to je veľká výhoda," povedala Cigániková s tým, že jej výsledok testu bol negatívny.

K testovaniu vyzýva aj  aj podpredseda parlamentu Juraj Šeliga. "Nie je to nič zlé, 15 sekúnd šteklenia v nose, ktoré pomôže ochrániť seba a hlavne ľudí okolo nás," uviedol na sociálnej sieti Šeliga a dodal, že prosí všetých, ktorí sa môžu ísť dat testovať, aby určite išli.

Zdroj: Instagram/juraj.seliga

​Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga

Jeho slová potvrdzuje aj jeho stranícka kolegyňa Jana Žitňanská, ktorá na sociálnej sieti uviedla, že pred dvoma rokmi ležala práve v Nemocnici svätého Michala na JIS-ke na dýchacom prístroji kvôli inému ochoreniu. "Vďaka Bohu som to vtedy dala. Prosím, buďme zodpovední, nosme rúška, dezinfikujme si ruky, choďme len tam, kde je to nevyhnutné a choďme sa dať otestovať," povedala Žitňanská.

Zdroj: Instagram/jana.zitnanska

​Poslankyňa Jana Žitňanská

K ich názoru sa pridáva aj koaličný poslanec za hnutie OĽANO Jozef Pročko. "Celoplošné testovanie vyselektuje nakazených. Môžeme svojou zodpovednosťou pomôcť sami sebe," uviedol po dnešnom absolvovaní testovania na instagrame Pročko a dodal, ze počas testovania sa našli aj poslanci s pozitívnym výsledkom. "To, že pôjdu do karantény, je dôkaz toho, že celoplošné testovanie je skvelá vec," dodal na záver.

"Bola to naozaj úplná pohoda, bolo to naozaj dobre zorganizované a bezpečné. Samotný test trvá niekoľko sekúnd a je to také šteklenie v nose, výsledky sme mali do cca 20 minút," povedal vo videu na svojom instagrame koaličný poslanec Erik Ňarjaš a dodal, aby sa ľudia dali testovať a oddelením pozitívnych od negatívnych sa postupne zastavil tento vírus. Ako názorne ukázal výsledky, jeho test bol tiež negatívny.

Pozitívny výsledok testu na koronavírus mal Martin Beluský z ĽSNS. Takisto Ondrej Ďurica z ĽSNS a ako uviedol, v karanténe bol už predtým vzhľadom na pozitívny výsledok šéfa strany Mariana Kotlebu. Okrem nich boli pozitívni aj poslankyňa Magdaléna Sulanová a Andrej Medvecký z rovnakého poslaneckého klubu.

Pozitívny test mal poslanec Milan Potocký z hnutia OĽANO, ktorý to oznámil na sociálnej sieti. Šéf poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš potvrdil, že zatiaľ nevie o žiadnom ďalšom poslancovi za OĽANO okrem Potockého, ktorý by mal pozitívny výsledok. "Žiaľ, môj výsledok bol pozitívny, a preto najbližších desať dní zostávam v karanténe. Nakazil som sa aj napriek tomu, že som si dával pozor. Buďte preto, prosím vás, maximálne opatrní a zodpovední," napísal Potocký. Negatívny test mali všetci 13 poslanci SaS, infikovaní by nemali byť ani poslanci zo Sme rodina a Za ľudí.


Poslanci z parlamentnej opozície -  konkrétne z klubu Smeru-SD a nezaradení poslanci zo strany Hlas-SD zrejme na testovanie poslancov nepôjdu, Kollár si však myslí, že všetci by mali pristúpiť k situácii zodpovedne a dať sa otestovať.

"Ako predseda parlamentu nemôžem nakázať poslancom, aby sa testovali. Je to ich rozhodnutie a je to nezodpovednosť voči nám ostatným. Cez to všetko nebudem na nich útočiť," povedal Kollár s tým, že ani nemôže zakázať vstup do budovy NR SR poslancom, ktorí testovanie odmietnu. Dodal, že aj pozitívne testovaní poslanci sa budú musieť opätovne pretestovať. Ak sa to potvrdí, mali by podľa neho informovať aj ostatných kolegov, s ktorými sa stretli. Považuje za dobré takto pretestovať poslancov.  

(nc,tasr)

Páčil sa vám článok?