Ústne maturity sú zrušené: Známky študentom vypočítajú ako priemer

23.4.2020

Zdroj: TASR – Jakub Kotian

Páčil sa vám článok?

Ústne skúšanie na maturitách na stredných školách tento rok nebude. Informoval o tom minister školstva Branislav Gröhling. Klasickú maturitu absolvujú iba študenti, ktorí s daným postupom nebudú súhlasiť.

Aktuálne tento rok končí strednú školu 41-tisíc maturantov. „Maturity prebehnú vypočítaním priemeru známok za všetky roky štúdia, za posledné dva roky aj polročné vysvedčenia," informoval dnes na tlačovej konferencii šéf rezortu školstva Branislav Gröhling (SaS). Toto platí pre všetky druhy stredných škôl (gymnáziá, stredné odborné školy, konzervatóriá, stredné umelecké školy, stredné športové školy).

​Priemer, ktorý sa končí do 0,5 vrátane sa bude zaokrúhľovať nadol.  Priemer 1,5 sa zaokrúhli na 1; priemer 2,5 na 2; 3,5 na 3 a 4,5 na 4.

Pri osemročných štúdiách sa rátajú známky za ročníky 5 až 8 úplne rovnakým systémom ako pri 4-ročnej forme štúdia. Toto opatrenie sa vzťahuje aj na odbornú zložku maturity a na praktické maturity.

Čo sa týka predmetov na priemer, riaditeľ strednej školy určí predmety, ktoré sa do výslednej známky započítavajú. "To znamená, že známka za maturitný predmet anglický jazyk sa môže započíta ako priemer známok z angličtiny, zo seminárov z angličtiny alebo aj konverzácie z angličtiny, " informoval Gröhling.

Priemernú známku škola oznámi študentovi do 12. mája. Následne prebehne súhlas študenta. "Ak žiak s priemerom súhlasí, tým momentom v podstate zmaturoval," vysvetlil minister.

Ak študent nesúhlasí, požiada o vykonanie klasickej maturity do 15. mája. "Skúška sa potom môže konať dištančne pomocou videohovoru alebo prezenčne ako tradičná maturita podľa opatrení ÚVZ a jej termíny sú od 25. mája do 13. júna podľa rozhodnutia Okresného úradu," dodal minister.

Interná časť maturitnej skúšky sa potom uskutoční v termíne od 25. mája do 13. júna. Presný dátum určia príslušné okresné úrady do 19. mája. Administratívna maturita sa nevzťahuje na predmety dobrovoľnej maturitnej skúšky. Žiaci však môžu požiadať o jej zrušenie, a to do 7. mája.

Vyučovanie končí študentom posledných ročníkom stredných škôl 7. mája 2020. Škola vydá vysvedčenie spolu s maturitným vysvedčením do 30. júna. 

 "Opravná maturitná skúška z roku 2018 a 2019 sa neruší," oznámil minister. Interná časť sa zrealizuje v tradičnom termíne od 25. mája do 13. júna. Asi tristo žiakov, ktorí opakujú externú maturitu, budú maturovať od 3. do 8. septembra.

Žiaci bilingválnych gymnázií sa môžu prihlásiť na externú časť maturity z cudzieho jazyka do 30. júna. Externá časť skúšky sa bude konať 4. septembra. Ak žiak získa viac ako 33 percent, môže požiadať školu o potvrdenie výsledku externej časti maturitnej skúšky z cudzieho jazyka.

 Absolventské, záverečné a pomaturitné skúšky sa budú tiež vykonávať podľa priemeru. Výnimkou sú absolventské práce, ktoré musia žiaci odovzdať, no nebudú ich obhajovať. Študenti odboru diplomovaná všeobecná sestra musia zložiť kompletnú skúšku.

Predseda školskej maturitnej komisie môže do 29. apríla nesúhlasiť so svojím menovaním. Podľa ministra rátajú hlavne s prípadmi učiteľov, ktorí sú v rizikovej skupine a obávajú sa o svoje zdravie.

Ďalšie otázky pre ministra môžu študenti posielať na emailovú adresu opytajsaministra@minedu.sk. Na otázky odpovie minister v livestreame na sociálnej sieti Instagram vo štvrtok o 18.00 h.


(nc)

Nesprávame sa k seniorom, akoby neboli ohrozenými, ale skôr prenášačmi vírusu?

Pôvodne to bol dobrý zámer. Ušetriť seniorom státie v radoch a nákup v obchodoch obmedzujúcich počet zákazníkov. Cieľom bolo ich chrániť. No výslovný zákaz pre 65+ po jedenástej hodine v akejkoľvek prevádzke okrem lekárne, očnej optiky, pumpy či autoumyvárne a úplná nemožnosť si nakúpiť v sobotu, vyvoláva otázky, či ich to neponižuje a nediskriminuje. Pozastavil sa nad tým aj ústavný právnik Peter Kresák.

Páčil sa vám článok?