Kto a ako pomáha bratislavským dôchodcom, ale aj ľuďom v karanténe? Budete príjemne prekvapení

2.4.2020
0

Zdroj: TASR – Dano Veselský

Páčil sa vám článok?

Stovky dôchodcov v Bratislave, ale aj ľudia, ktorí musia byť v karanténe, potrebujú donášku jedla alebo liekov, občas i povzbudiť. Mnohí sa totiž nemôžu spoľahnúť na príbuzných alebo ich nemajú. Zisťovali sme preto, kto a akou formou ich môže podporiť. Uvádzame aj užitočné kontakty, ktoré môžete využiť.

Viete odhadnúť, koľko ľudí nad 65 rokov žije v Bratislave? Podľa údajov, ktoré nám poskytol magistrát, ich bolo vlani  79 756. „Dnes je preto bratislavských senioriek a seniorov takmer s istotou viac ako 80-tisíc. Z dostupných výskumov Slovenskej akadémie vied vieme, že z hľadiska štruktúry hospodáriacich domácností približne 35 percent z tohto počtu žili podľa sčítania 2011 vo svojej domácnosti sami. V mestských častiach s najväčším počtom seniorov, akými sú Ružinov, Petržalka, Staré Mesto či Nové Mesto, je osamelých starých ľudí prirodzene najviac,“ uviedol pre Bratislavské noviny hovorca magistrátu Peter Bubla.

Keďže nákaza novým koronavírusom je nebezpečná najmä pre ľudí v dôchodkovom veku, hygienici im odporúčajú, aby čo najmenej vychádzali zo svojho bytu či domu. Veľa v tomto robí magistrát a takisto úradníci na sociálnych oddeleniach mestských častí. „Mnohí z nich aktívne vyhľadávajú osamelých seniorov a ponúkajú im rôzne formy pomoci ako sú infolinka, ale tiež napríklad donáška stravy, pomoc pri určitých úkonoch a podobne,“ doplnil Bubla.

Hlavné mesto zriadilo od 17. marca bezplatnú telefonickú Senior linku  0800 242 000, kde môžu dôchodcovia požiadať o pomoc - počas jedného dňa sa na nej uskutoční približne 50 hovorov. Funguje tiež bezplatná Rodičovská linka 0800 242 333. „Podobné infolinky zriaďujú aj mestské časti,“ pripomenul hovorca magistrátu.

Podporu, a to nielen seniorom, ponúkajú tiež rôzne organizácie a združenia. Niektoré z nich sme oslovili.

Slovenský Červený kríž, územný spolok Bratislava – mesto

Nielen dôchodcovia a ťažko zdravotne postihnutí (ŤZP), ale aj ľudia v karanténe si môžu objednať teplé obedy priamo z kuchyne Slovenského Červeného kríža (SČK). „Seniori, ktorí bývajú v blízkosti nášho územného spolku na Miletičovej ulici 59, si môžu prevziať stravu osobne. Ostatným seniorom, ŤZP a osobám v karanténe ponúkame bezplatnú donášku stravy, ktorá je hygienicky zabalená v jednorazových obaloch, až priamo pred dvere ich domácnosti,“ informovala nás Soňa Kročilová, poverená riaditeľka bratislavského spolku SČK. Ak treba, nakúpia im aj potraviny, drogériu alebo lieky a tiež doručia bezplatne.

O pomoc s donáškou nákupu, liekov aj obedov ich žiadajú seniori z rôznych mestských častí Bratislavy a záujem o tieto služby každým dňom rastie. Najnovšie začínajú s distribúciou rúšok osamelým seniorom. „Za obrovskú pomoc so všetkými službami a aktivitami pre tých, ktorí to potrebujú,  sme vďační najmä dobrovoľníkom,“ podotkla Soňa Kročilová. Bližšie informácie získate na telefónnom čísle 0950 325 000 a na emailovej adrese humanita.ba@redcross.sk.

Dom Quo Vadis

Seniorom alebo inak znevýhodneným ľuďom v Bratislave ponúkajú títo dobrovoľníci rozvoz stravy a tiež nákup potravín a iných potrebných vecí, ktoré im tiež doručia až do domácnosti. Ako uviedla Monika Hricakova z Domu Quo Vadis, majú viac ako 80 dobrovoľníkov. Spolu s Bratislavským dobrovoľníckym centrom sa snažia zabezpečovať aj ďalšie potrebné služby. V ich zozname, ktorý je však orientačný, mení sa v čase, je napríklad možnosť využitia 7-miestneho auta, emocionálna, psychická podpora ľudí, rozprávanie sa so seniormi po telefóne, ale tiež podpora, pomoc s administratívou a koordinačné práce. Viac informácií získate na mailovej adrese info@domquovadis.sk.

Stále dobrí

Nezisková organizácia Stále dobrí sa v týchto dňoch snaží s dôchodcami predovšetkým komunikovať, aby sa necítili osamelo. „Pravidelne im posielame informácie o tom, čomu sa môžu venovať, aj keď museli ostať doma, napríklad linky na zaujímavosti a virtuálne podujatia. Dávame im tipy na online vzdelávanie, ponúkame im pomoc a asistenciu, ak si potrebujú niečo nastaviť na svojom počítači alebo telefóne. Pripravujeme video s lektorom jogy, ktorý predtým viedol cvičenie pre seniorov, podobné video pripraví lektor tanca. S tými, ktorí nemajú  možnosti internetového pripojenia, komunikujeme telefonicky. Naším cieľom je, aby nezostávali úplne izolovaní. Snažíme sa vytvoriť databázu kontaktov do komunikačnej skupiny, v rámci ktorej by si mohli volať navzájom. Kto by sa chcel pridať, môže nám napísať,“ odkazuje Mária Drahošová zo združenia.

Ak teda chcete dostávať informácie od tejto neziskovky a byť v kontakte s inými dôchodcami, ohláste sa mailom na adrese staledobri@gmail.com, alebo pošlite SMS na číslo 0948 644 622.

Združenie Seniori v pohybe

Združenie vzniklo v lete 2018 s cieľom rozšíriť aktivity pre seniorov spojené s pohybom a aktívnou starobou. Aj v týchto dňoch sa snaží v rámci možností pripravovať podobné činnosti. V marci to bol  napríklad tréning pamäti na doma, v ktorom pokračujú aj v tomto mesiaci. Prehľadné informácie nájdete na ich webovej stránke www.seniorivpohybe.sk a tiež na FB stránke, stačí zadať seniorivakcii.

„Na spestrenie voľného času aktuálne uverejňujeme každý deň online pracovné listy na trénovanie pamäti pre seniorov, ktoré sú zadarmo,“ doplnila Silvia Valovičová zo združenia Seniori v pohybe.

Denne vraj prijímajú od dôchodcov niekoľko telefonátov alebo emailov. Vymieňajú si s nimi informácie o tom, ako trávia svoj čas a  navzájom sa povzbudzujú. Ak potrebujete s niečím pomôcť aj vy, môžete sa obrátiť na email seniorivpohybe@gmail.com.

Združenie kresťanských seniorov

Predseda klubu Združenia kresťanských seniorov v Karlovej Vsi Jozef Dravecký rozposlal pred pár dňami maily, SMS-ky aj listy poštou všetkým ich 50 členom, aby získal informácie o tých, ktorí potrebujú pomoc. Sú to nielen seniori, ktorí žijú osamelo a  nemôžu sa o nich postarať príbuzní, ale takisto ľudia so zdravotnými problémami, pre ktoré potrebujú inú ako medicínsku pomoc. „V takýchto prípadoch sa pokúsim hľadať riešenie. Bude dobré, ak zároveň naznačíte, čo konkrétne by ste potrebovali,“ vyzval ich. Viac informácií poskytne na e-mailovej adrese jozef@dravecky.sk alebo telefonicky na čísle 0949 288 270.

Klub Luna

Klub Luna spája dve občianske združenia - Klub Luna Senior Friendly a Kreatívny Klub Luna, o. z. Obe tieto združenia sú dobrovoľnícky vedené seniorkami nad 65 rokov. „Za štandardných podmienok organizujeme v našich priestoroch mnoho akcií klubového charakteru, ako aj rôzne projekty komunitného i celoslovenského charakteru, o ktorých sa môžete dozvedieť na našich webových stránkach a FB. Teraz, v núdzovom stave, sa naša činnosť obmedzila,“ vysvetlila riaditeľka Klubu Luna Lívia Matulová Osvaldová. Pokračujú však v týchto aktivitách:

* Piaty ročník celoslovenskej súťaže Stvárni knihu, do ktorej sa môžu zapojiť svojou tvorbou aj seniori (www.stvárnikhihu.sk)

* So záujemcami komunikujú prostredníctvom webových stránok a Facebooku, kde uverejňujú aktuálne informácie a odpovedajú na podnety. Vytvorili tiež spoločnú skupinu na WhatsApp, aby aj takto mohli reagovať na otázky.

„Do činnosti nášho klubu sa zapájajú prevažne aktívni seniori, ktorí sú napriek veku sebestační, ovládajú internet a sú aj na FB. Hoci sú viacerí osamelí, komunikujú navzájom dostupnými médiami a nás teší, že sme takúto platformu vytvorili. Viaceré naše dobrovoľníčky šijú v týchto dňoch bezplatne rúška,“ doplnila Lívia Matulová Osvaldová.

(ac)

Páčil sa vám článok?