Staré Mesto zriaďuje v Propelleri vývarovňu pre seniorov, dovoz budú mať i zdarma

27.3.2020
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Od pondelka 30.3. 2020 spúšťa mestská časť Bratislava-Staré Mesto projekt Staromestskej vývarovne v Propelleri. Reaguje tak na aktuálnu situáciu pandémie koronavírusu a potrebu zásobovania obyvateľstva potravinami.

„Seniori sú v súčasnej mimoriadnej situácii najzraniteľnejšou skupinou. Nemali by sa stretávať s priateľmi, chodiť na prechádzky, na nákupy, na obed - ako boli zvyknutí,“ povedala starostka mestskej časti Zuzana Aufrichtová. Toto stresujúce obdobie chce Staré Mesto svojim seniorom pomôcť preklenúť. „Preto sme v spolupráci so staromestskou akciovou spoločnosťou TSSM a oddelením sociálnych vecí pripravili projekt Staromestské seniorské menu,“ doplnila Aufrichtová.

Seniorské menu bude pre staromestských seniorov k dispozícii už od pondelka 30. marca. Jedlá sa budú pripravovať v Staromestskej vývarovni, v kuchyni Propelleru, ktorý by bol inak pre koronavírus zatvorený. Cena jedného menu je 3,50 € a seniori si ho môžu v Propelleri na Rázusovom nábreží vyzdvihnúť osobne, alebo nechať doviezť – záleží na ich osobnej preferencii.

Jedlo si treba objednať vždy deň vopred - prípadne aj na celý týždeň - na telefónnom čísle 0948 646 885. Bude sa rozvážať od pondelka do soboty (vrátane), vždy od 11.00 do 14.00. Hygienicky zabalené, spolu s pripraveným dokladom o úhrade. Platí sa v hotovosti, v prípade dlhodobej objednávky prevodom na účet. Jedlo je možné objednať si už od 8.00 ráno až do 20.00 h.

„Pre seniorov nad 65 rokov sme zabezpečili dovoz jedla zdarma,“ zdôraznila Aufrichtová. Táto služba je hradená z rozpočtu Starého Mesta na základe rozhodnutia starostky v súvislosti núdzovým stavom. Ostatní za dovoz zaplatia jedno euro.

Kuriér bude spĺňať všetky bezpečnostné opatrenia, rúško a ochranné rukavice sú samozrejmosťou.

Objednávky v pešej zóne Starého Mesta vybavia kuriéri na bicykloch.

Najslabšie príjmové skupiny seniorov v systéme sociálnej starostlivosti Starého Mesta majú nárok podľa platných podmienok na dvojeurovú dotáciu na jedno teplé jedlo denne, takže menu zo Staromestskej vývarovne získajú za 1,50 eura. Skupiny seniorov so stredne vysokým dôchodkom majú nárok na dotáciu na stravu vo výške 1 euro denne - dostanú sa na úroveň 2,50 eura za menu. Pre všetkých ostatných seniorov, ktorí nie sú v systéme sociálnej pomoci Starého Mesta, bude menu v cene 3,50 eur.

„Veríme, že tento dočasný projekt poskytne Staromešťanom kvalitnú službu zabezpečenia stravy. Rokujeme aj s ďalšími dodávateľmi, ktorí by sa zapojili do projektu Staromestské seniorské menu,“ uzavrela starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová

Viac informácií, aj prvé týždenné Staromestské seniorské menu nájdu obyvatelia v Aktualitách na adrese staremesto.sk, alebo na bezplatnej mobilnej aplikácii Staré Mesto. Týždenné menu vďaka aplikácii dostanú Staromešťania vždy priamo do svojho telefónu.

Staromestská vývarovňa v Propelleri bude ponúkať aj ďalšie jedlá s donáškou pre kohokoľvek.

(ms, ts)

Páčil sa vám článok?