Spomienkový album 20/2000

1.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

V tridsiatych rokoch 16.storočia vyhnali Židov z mesta. V 17.storočí im gróf Pálffy dovolil usadiť sa v blízkosti jeho paláca pri ceste, ktorá viedla smerom na kráľovský hrad. Tam si s jeho dovolením postavili aj synagógu.

V priebehu 18. storočia sa ich sídlisko rozrástlo až do miest neskoršej Židovskej ulice. Tá vznikla na úpätí hradného kopca pod kostolom svätého Mikuláša pri západnom okraji mestskej priekopy. Židia nesmeli vlastniť domy, smeli však žiť v domoch kresťanských majiteľov.

Západná strana ulice, od domu „U dobrého pastiera“ až po dom - kúriu baróna Jeszenáka (Zsigra-ház), vyrástla v 60. - 80. rokoch l8.storočia. Domy postavené v svahu boli zo strany ulice niekoľkoposchodové, zo strany Mikulášskej ulice sa často vchádzalo na povalu domu. Východný rad ulice postavili väčšinou v 19.storočí v priestore už nepoužívanej priekopy mestského opevnenia. Na ich mieste, dnes prebieha prístupová cesta k Novému mostu.

Domy za domom „U dobrého pastiera“ zbúrali a v deväťdesiatych rokoch nahradili novostavbami. Židovská ulica bola najneskôr začiatkom 19. storočia napojená na kanalizáciu. Kanalizácia je tam aj dnes, ale o tom asi nevedia prevádzkovatelia čínskej reštaurácie Jasmín, ktorí zrejme nie sú poučení o hygiene a tak smrdiace splašky a pomyje vylievajú na ulicu ako v Šanghaji. Nebolo by vhodnejšie premenovať Židovskú ulicu na Čínsku?

Štefan Holčík
FOTO - archív a Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?